Karar gibi ilan

Güncelleme Tarihi:

Karar gibi ilan
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

Acılı baba trafik canavarına kurban giden oğlunun ölüm yıldönümünde, davanın sonucunu önceden bilerek isyan etti.

‘DÜN o elim kazanın birinci yıldönümü idi. İsterdik ki, bu yıldönümleri senin de aramızda olduğun kutlama günleri olsun. Gazeteler bu ilan yerine, kıvanç duyacağımız başarılarını duyursun. Biliyoruz ki, bu mümkün değil. Çünkü sen de trafik canavarının kurbanlarından birisin. Şunu biliyoruz ki, her seferinde seni kaybettiğimiz o kara günü hatırlatan mahkemeler bir gün biterse, ölümüne sebep olan kişi ancak tedavülden kalkmış para değerinde bir ceza alacak. Ama üzülme! Kısacık hayatında seni tanıma fırsatı bulanlar, senin sıradan biri olmadığını, içtenliğini, sevecen ve yaşına rağmen saygın kişiliğini unutmadılar.’’

ÜNİVERSİTE diplomasını aldıktan sonra, doğum yeri Konya Beyşehir'e bayram ziyareti için çıktığı yolda ‘‘Trafik Canavarı’’ na kurban giden 26 yaşındaki Oktay'ı, ölümünün birinci yıldönümünde babası Veysel Şanlı, annesi Ayşe Şanlı ile kardeşleri İzzet, Seval ve Zuhal, bu ilanı gazetelerde yayınlatarak anmıştı. Oktay, Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü'nden mezun olduktan kısa süre sonra, 17 Nisan 1997'de gerçekleştiremediği düşlerini de yanına alıp gitti. Düşler arasında belki de olmayan tek şey ölümdü.

Komik para cezası

ÜÇ yıl süren yargılamanın sonunda karar Oktay'ın ölüm yıldönümünün hemen ardından Şanlı ailesinin eline geçti. Tüm duruşmalarına katılıp, adalet isteyen Veysel Şanlı, kazanın ardından düzenlenen raporda 8 / 8 kusurlu olarak belirtilen, ancak ikinci bir raporla kusuru 6 / 8'e düşürülen sanık Nahit Nasırlı'nın önce 6, ardından 4,5 yıla hapse düşürülen cezasının, toplam 27 milyon 650 bin lira ağır para cezasına çevrilmesiyle, önyargılarında ne kadar haklı olduğunu’’ anladı.

Ne yaman çelişki

OYSA aynı ilçedeki aynı kazaya ilişkin tazminat davasında sanık 7 milyar lirayı aşan ödemeye mahkum edilmişti. İnşaat işleri yapan bir holdingin mühendisi olan sanık, ceza davasından kısa süre önce ödemeyi yaptı. Tazminat ödemesindeki bu karara karşın, 4,5 yıllık hapis cezasının 27 milyon 650 bin lira olması da anlaşılamazdı.

İZMİR iş dünyasının yakından tanıdığı Veysel Şanlı, herşeyi yasalara uygun olan kararı sorguluyor şimdi. Şanlı, ‘‘Kamu vicdanını rencide edici bu kararlar, yapılacak düzenlemelerle artık değişmeli’’ diyor.

Trafik raporu tartışma konusu

MAHKEME sürecinde yeni bilirkişinin sanık Nahit Mısırlı'nın kusur oranını 6 / 8'e düşürmesine imkan sağlayan rapor tartışma yarattı. Buna yapılan itirazlar sonuç vermedi. 4,5 yıllık hapis, ‘‘Cezaların İnfazı Yasası’’ na göre ‘‘Taksirli (İstemeyerek) işlenen suçlar’’ kapsamında paraya çevrildi. Veysel Şanlı'nın avukatı Ali Eyüboğlu, bu madde kapsamında cezanın büyüklüğü ne olursa olsun paraya çevrilebildiğini belirtirken, ‘‘Bu maddenin değişmesi gerekli. Suçun büyüklüğüne göre, paraya çevrilebilme olayına sınır getirilmesi gerekiyor. Aksi halde kamu vicdanında açılan yaraları kapatmak zor’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!