Kadınlardan danslı isyan

Güncelleme Tarihi:

Kadınlardan danslı isyan
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2013 00:00

SOSYAL medya bu kez de kadınlar için ayaklanıyor. “Ayaklanmanın” nedeni kadına karşı şiddet, günü 14 Şubat Sevgililer Günü, amacı dünyada insanlık dışı muameleye maruz kalan kadınlar için 1 milyar kadının dans ederek çığlıklarını ritm eşliğinde duyurmaları.

Haberin Devamı

Bu yıl 14 Şubat günü sadece sevgililer için değil şiddete karşı çıkan tüm kadınlar için anlamlı bir gün olacak. Dünyanın bir çok yerinde kadınlar bulundukları yerde hediye almak yerine dans edecek, dansla ayaklanacak. Her türlü tahakkümü reddetmeyi yaşam tarzı haline getirmiş, 20’nci yüzyılın en önemli anarşist-feminist düşünürlerinden Emma Goldman’ın “Dans edemediğim devrim, devrim değildir” sözünü gülümseterek hatırlatan bu etkinlikten Türkiye’nin haberdar olmasını ve organize edilmesini ise müzisyen, sunucu, reklamcı ve İzmir Tanıtım Derneği’nin Kurcu Başkanı Hakan Doğanay ile Başkan Yardımcısı Seyhan Ertürk Kuralı sağladı. “One Billion Rising” adındaki kampanyanın şu anda 160 ülkede yürütüldüğünü söyleyen Hakan Doğanay, hareketin dünya liderinin ise şarkıcı, oyun ve kitap yazarı, aktris Eve Ensler olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Sadece dans olmayacak
Dünyada her gün üç kadından birinin şiddete maruz kaldığını, bunun dayak, tecavüz, taciz, sünnet, recm gibi insanlık ayıplarına kadar varabildiğini kaydeden Doğanay, dans etmenin yanı sıra broşürler ve posterler hazırlanacağını, okullardan işyerlerine kadınların grev yaparak dans etmelerini talep edeceklerini, kadınların ilgili bakanlıklara taleplerde bulunmalarını, imza toplamalarını sağlayacaklarını da dile getirdi.

Yabancı TV kanalında gördü
“Ayaklanmanın” İzmir’den nasıl başladığına da değinen Doğanay, “2012’nin Ekim ayında hareketin haberini yabancı bir televizyon kanalında izlerken ülkemizde yapılıp yapılmadığını merak ettim. İnternet üstünde araştırdığımda henüz Türkiye örgütlenen 160 ülke arasında değildi ve hiç event açılmamıştı. Arkadaşım Seyhan Kuralı ile birlikte V Day organizasyonuyla irtibata geçtik. Yaşadığımız şehir İzmir ile ilgili bir event oluşturduk. İlk etapta amacımız bu eylemi İzmir’de başarılı bir şekilde gerçekleştirmekti. Duyurularımız sosyal paylaşım sitelerinde büyük ilgi görünce pek çok kentten yardım talebi aldık ve İzmir Tanıtım Derneği bünyesinde bir komite kurarak çalışmalara başladık” dedi.

Türkiye hedefi 1 milyon katılımcı
Eylemi İzmir’de de büyük bir meydanda çok büyük katılımla gerçekleştirmek istediklerini vurgulayan Doğanay, büyük bir sahne, profesyonel DJ ve koreograflar eşliğinde tarihi bir gün yaşanacağını söyledi. Türkiye genelinde de il ve ilçe bazında 100’den fazla noktada dans eyleminin yapılacağını tahmin ettiklerini aktaran Doğanay, “Katılım sayısını kestiremesem de irili ufaklı tüm etkinliklerin dışında bireysel katılımlarla ve dans dışında diğer konularda da destek vereceklerle birlikte eyleme 1 milyon kişinin katılımını hedefliyoruz. Dans için de hedef 100 bin kişi” bilgilerini verdi.
Doğanay ayrıca etkinliğe destek veren ünlülerin de olduğunu, şu anda açıklamayacaklarını da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Kadınlardan danslı isyan

Sanatçı Sedat Yüce’den özel şarkı
Şu ana kadar pek çok şehir, sivil toplum örgütü ve üniversite ile işbirliğine girdiklerini kaydeden Doğanay, “İzmirli sanatçı Sedat Yüce özel bir şarkı besteledi ve stüdyo kayıtları bitmek üzere. Şarkı biter bitmez çok sayıda koreograf arkadaşımız herkesin katılabileceği çok basit bir dans gösterisi hazırlayacaklar ve bu dansın çok sayıda farklı gruplar tarafınca sergilenirken videoları hazırlanacak. Bu videolar gerek siteden gerekse sosyal paylaşım sitelerinden paylaşılacak ve dans tanıtılacak. Arzu eden şehirler bu müziği ve koreografiyi kullanabilecekler ya da kendi belirledikleri şekilde organize olacaklar” diye konuştu.

Haberin Devamı

Liyakat’tan tam destek
Bu uluslararası kampanyaya İzmir’den katılım gösteren Liyakat Derneği, üyeleriyle sıkı bir çalışma içine girdi.
İzmir’de Liyakat Derneği tarafından 14 Şubat’ta, saat 14.30’da, Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşecek gösteriye iş kadınları da destek verecek. LİYAKAT Derneği üyelerinden olan 15 seçkin iş kadının katılımı ile gerçekleşecek olan dans gösterisi, dünyaca ünlü Anadolu Ateşi dans topluluğunun gösterisinden esinlenerek kareograflanacak. Organizasyon için Ege Üniversitesi Devlet Konservatuarı Halk Oyunları bölümü hocalarından Osman Merze ve Şehim Çiftçinin eğitmenliğinde sıkı bir çalışma içine giren Liyakatlı iş kadınları, müziklerini, Ege üniversitesi Devlet Türk Müziği konservatuarı Türk Halk Oyunları Öğretim Görevlisi Tarkan Erkan’ın düzenleyeceği gösteride, ülkemizin folklör motiflerini taşıyan dans çalışmaları sergileyecekler. Sallan Bana ( Trabzon), Döne (Artvin), Keje ( Hakkari ), Delilo ( Diyarbakır ), Albasma ( İzmir ), Teke Yöresi 9/8, Arzu ile Kamber ( Edirne ), Kız Karşılaması ( Trakya ), Damat Halayı ( Üsküp ) oyunlarının sergileneceği gösterinin son dansına meydanda bulunan herkes iştirak edebilecek. Basının da yakından izleyeceği One Billion Rising performansının sonunda Cumhuriyet Meydanına gelen tüm izleyiciler, Üsküp’e ait bilinen bir oyun olan Damat Halayı’na katılım gösterecek.
Dernek Başkanı Berkay Eskinazi, kadın hareketine destek olmak isteyen herkesi cinsiyet ayrımı yapmaksızın Cumhuriyet Meydanı’na beklediklerini dile getirerek, “Gülümsemeye muhtaç kadınlar için 14 Şubat’ta saat 14.30’da Cumhuriyet Meydanı’nda buluşalım. Kadına karşı şiddet bittiği zaman dünyada her şey düzelecek” mesajını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!