Jeotermal'de büyük hissedar Büyükşehir oldu

Güncelleme Tarihi:

Jeotermalde büyük hissedar Büyükşehir oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2015 11:45

İZMİR Valiliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2005 yılında yüzde 50’şer ortak oldukları İzmir Jeotermal Anonim Şirketi’nde hisse oranı değişti. Kapatılan İl Özel İdaresi hisselerini mahkeme kararıyla alan Büyükşehir Belediyesi’nin hisse oranı Valiliği geçti. Valilik Komisyonu hisseleri Büyükşehir’e verdi ama mahkeme kararına da itiraz etti.

Haberin Devamı

İzmir Valiliği’nin kapatılan İl Özel İdaresi bünyesinde 2000 yılında kurduğu Balçova Jeotermal A.Ş., 2005 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 50 ortaklığı ile İzmir Jeotermal A.Ş. adını aldı. Balçova, Narlıdere ve Seferihisar jeotermal kaynaklarını değerlendirmek için çalışmalar yapan şirketteki hisselerin yüzde 50’si olan 340 bin hisse İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi İzenerji’ye ait. Geriye kalan yüzde 50 hisseden 339 bin 799’ı kapatılan İl Özel İdaresi’ne bağlıyken daha sonra Valilik Devir, Tasfiye ve Paylaşım Komisyonu kararıyla Hazine’ye devredilen Balçova Termal Anonim Şirketi’ne, 198’i kapatılan İl Özel İdaresi’ne , üçü ise Dokuz Eylül Üniversitesi Vakfına’nda bulunuyor.

Büyükşehir Belediyesi, İl Özel İdaresi’nin kapatılmasından sonra Valilik Devir, Tasviye ve Paylaşım Komisyonu’nun hiçbir Özel İdare malının Büyükşehir Belediyesi’ne vermemesi üzerine 200’e yakın karar iptal davası açtı. Bunlardan biri Balçova Termal A.Ş.’nin Hazine’ye devri kararının iptali içindi. Mahkeme, toplantıda ilçe belediyesi yeralmadığı için usül yönünden kararı bozdu. Komisyon aynı kararı yeniden alınca Büyükşehir Belediyesi yeni bir dava daha açtı. Dava devam ettiği için hem Balçova Termal A.Ş.’nin oteli hem de şirkete ait İzmir Jeotermal A.Ş. hisselerinin akibetiyle ilgili süreç tamamlanmadı.

Buna karşın kapatılan İl Özel İdare’ye ait 198 adet İzmir Jeotermal A.Ş. hissesinin Hazine’ye devri konusunda açılan davada İdare Mahkemesi belediye lehine karar verdi. Valilik Paylaşım Komisyonu kararını, iptal etti. Bunun üzerine mahkeme kararına uyan Valilik Komisyonu, hisseleri İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne verdi. Öte yandan Valilik tarafından üst mahkemeye de iptal kararının iptali için itiraz edildi. Kasım ayında Büyükşehir Belediyesi’ne verilen 198 hisseyle birlikte Büyükşehir Belediyesi’nin hisse sayısı 340 bin 198’e yükseldi. Böylece şirkkette hisse çoğunluğu yüzde 50’sinden fazlasına sahip olan Büyükşehir Belediyesi’nin oldu. Bu durumun Yönetim Kurulu Başkanı İzmir Valisi Mustafa Toprak, Başkan Yardımcısı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu olan şirketin yönetimine etki edip etmeyeceği belli değil. Ancak, süren davada mahkeme Balçova Termal A.Ş. hisselerini de Büyükşehir Belediyesi’ne verecek bir karar alırsa şirket hisselerinin tamamı Büyükşehir Belediyesi’ne geçmiş olacak. Böyle bir durumda jeotermal yatırımlarının devamı için İzmir Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’nin yeni bir karar vermesi gerekecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!