İzmir'de hayat değişiyor

Güncelleme Tarihi:

İzmirde hayat değişiyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2013 00:00

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu CHP örgütünün belediyenin yatırım ve projeleriyle ilgili bilgi eksikliğini gidermek için 90 dakikalık film izletti ve 1 saat yaptıklarını anlattı.

Haberin Devamı

 

 İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “İzmir'de hayat değişiyor” başlıklı yatırım ve proje bilgilendirme toplantılarına başladı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) örgütü ile Kültürpark 1 No'lu Hol'de gerçekleştirilen toplantıya, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, İl Başkanı Ali Engin, eski il başkanları, milletvekilleri, ilçe başkanları, ilçe belediye başkanları ve partililer katıldı. Toplantıya katılan partililere dağıtılan dosyalarda “9 yılda İzmir'de neler değişti? 2004-2013” kitapçığı, ve katılım formu verildi. Katılım formunda partililerin isim, adres ve iletişim bilgileri alındı. Ayrıca “Büyükşehir Belediyesi çalışmalarına ilişkin önerileriniz” ve “Büyükşehir Belediyesi'nin yanıtlamasını istediğiniz sorularınız” bölümlerinin doldurulması istendi. Salonda kurulan sahnenin arka fonuna “İzmir'de hayat değişiyor”, “Yaşam kalitesi her geçen gün daha da artıyor” yazıları konuldu. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın söylenmesinin ardından CHP İl Başkanı Ali Engin, yaptığı açılış konuşmasında, organizasyonu 1 ay önce Aziz Kocoğlu ile istişare ederek düzenlediklerini, amacın zaman zaman “Belediyeler ne yapıyor”, “ Ne gibi çalışmalar var” diye bazen iyi niyetle bazen de ihmalden kaynaklanan bilgi eksikliklerin gidermek olduğunu söyledi. Engin, Şubat ayı içinde 28 ilçede de benzer toplantılar düzenleyeceklerinin açıkladı.

Haberin Devamı

İZMİR, İSTANBUL'A BENZEMESİN
Engin, İzmir'in merkezi hükümete ödediği vergiden kente için alınan paranın yarı yarıya azaldığını, kişi başına düşen kamu yatırımının Türkiye ortalamasının üçte biri olduğunu, kente yapılan kamu harcamalarında 72. sıradan 71. sıraya düştüğünü söyledi. Vergiyi zamanında ödeme ve ödediği miktar açısından Türkiye'de üçüncü sırada olduğunu, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerin son 10 yılda yaptıkları kamu yatırımlarının iki katına çıktığını belirten Engin, buna karşın Ak Parti'nin “İzmir'i almak istiyoruz”, “İzmir'i köy olmaktan kurtarmak istiyoruz” dediğini söyledi. Ekonomik kalkınmada İzmir'in birinci şehir olduğunu, dünyadaki metropoller arasında 4. sırada olduğuna dikkat çeken Engin, “İzmir, İstanbul ve Ankara'ya benzemesin. Parti olarak bunu istemiyoruz. İstanbul'un ne kadar betonlaştığını, trafik sorunun içinden çıkılamaz hale geldiğini, İzmir'in ise trafikte geçirilen zaman açısında dünyadaki sayılı kentler arasındadır. İzmir İstanbul'a benzemesin! Stadyumlar, yeşil alanlar, tarım alanları yağmalanmasın, betonlaşmasın. Bunu istemiyoruz. İzmir geleceğine planlayarak yürümek istiyor. İzmir limanının AVM'ye dönüştürülmesine, Bornova'daki Karayolları ve DSİ arazilerinin imara açılmasına karşıyız. Parti olarak büyümek kalkınmak istihdam refah yaratmak önemli hedeflerden biridir. Ama İzmir'i turizm, sağlık kenti yapmak için betonlaşmayan, trafik sorunu olmayan kent de aynı önemde hedeftir Ak Parti'ye aldanmamak lazım. Ak Parti'nin İzmir'i büyütme hedefini ‘betonlaştıracağız', ‘Yeşil alanları yok edeceğiz’ demektir. Bu doğru algalanmalı, seçmene iyi anlatılmalıdır” dedi.

Haberin Devamı

İzmirde hayat değişiyor

90 DAKİKA TANITIM FİLMİ
Tanıtım ve bilgilendirme toplantısına en dikkat çekici bölümü ise tv dizilerinin süresi kadar (90 dakika) hazırlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi tanıtım filmi oldu. Kocaoğlu, toplantının başında yaptığı “Hoşgeldiniz” konuşmasında ilk başta 30-40 dakika bir film hazırlamak için yola çıkıldığını ancak yapılan işlerin çokluğu nedeniyle 90 dakikalık bir film ortaya çıktığını söyledi. Filmin cd olarak örgüte de dağıtılacağını belirtti. Film tek parça olarak gösterilmedi. Zaman zaman kesilerek Başkan Aziz Kocaoğlu bilgilendirme yaptı.

TRAMVAY PROJELERİMİZ 1 YILDIR ONAYLANMADI
Ulaşım ve planlamayla ilgili filmin ardından konuşma yapan Başkan Kocaoğlu, Konak ve Karşıyaka tramvay projeleri için Dünya Bankası'ndan kredi de bulmalarına karşın 1 yıldır DPT onay vermediği için ihaleye çıkamadıklarını söyledi. Göreve geldiklerinde 11 kilometre olan metroyu bugün 96,5 kilometre raylı sisteme çıkardıklarını, Üçkuyular hattı açıldığında 100 kilometreye çıkacağını belirten Kocaoğlu, “9 senede 9 kat arttırmışız. Torbalı'ya 32 kilometrelik hattın yapımına başlandı. Selçuk ve Bergama'ya da gideceğiz. Yeni vapurlarımız 2013 yılı sonunda gelmeye başlayacak. Üç tane arabalı vapur ihalesine de yakında çıkıyoruz. Konak, Karşıyaka ve Buca'da toplam 34 kilometre tramvay planladık. Buca hattını Ulaştırma Bakanlığı yapacak. Konak ve Karşıyaka tramvay projelerine DLH onayı aldık ancak 1 seneyi aşkın süredir DPT onaylamıyor. Kalkınma Bakanlığı, bürokrasi ve Ulaştırma, Denicilik ve Haberleşme Bakanlığı ile sürekli görüşüyoruz. Ancak bir türlü onaylanmadı. Onaylanır onaylanmaz ihalesine çıkacağız. Dünya Bankası'ndan çok ucuz kredi bulduk. Üç yılı ödemesiz 15 yıl vadeli düşük faizli krediyi kullanacağız. Buradan DPT ve Kalkınma Bakanlığı'na bu projemizin biran önce onaylanmasını ve İzmir'e tramvay yapabilmemiz için izin vermeleri talep ve dileklerimizi iletiyorum” dedi. Kentler ne kadar planlanırsa planlansın, ulaşım master planları yapılırsa yapılsın kentin iki uç noktasına nasıl ulaşacağı bilinmemesinin, bunun için yatırım yapılmamasının planları kağıt üzerinde bıraktığını belirten Kocaoğlu, ulaşımda 90 dakika tek bilet ücretsiz uygulamasıyla dar gelirle ailelerini bütçelerine katkı yaptığını söyledi. Kocaoğlu, ailede bir kişi çalışıyorsa ayda 100 TL, iki kişi çalışıyorsa 200 TL'nin asgari ücret koşullarında önemli bir katı olduğuna dikkat çekti.

Haberin Devamı

KADİFEKALE 150 YIL ÖNCEKİ HALİNE DÖNÜYOR
Başkan Kocaoğlu, filmin ikinci bölümünde yeşil ve çevreyle ilgili yatırımlarla ilgili açıklamalar yaptı. İzmir kent merkezinde İnciraltı lagün çevresinde 1255 dönüm kent ormanı yapıldığını belirten Kocaoğlu, Sasalı Kent ormanı, Aşık Veysel Rekreasyon alanını açtıklarını söyledi. Kadifekale'ye kent ormanı yapmak için harekete geçtiklerini belirten Kocaoğlu, “Kadifekale 150 yıl öncesindeki haline dönecek. Toplam 420 bin metrekare kent ormanı yapacağız. Burada 1951 bina yıkıldı. Hak sahiplerine konut veya para verildi. Proje 250 milyon TL'lik maliyeti var. Konak'ta Vergi Dairesi'nin yanındaki yol ve yeşil alandaki el atma davasın sonucu Ziraat Bankası'na 42 milyon TL ödeyerek araziyi satın aldık. Yoldan kalan 1500 metrekarelik alana belki de dünyanın en pahalı parkını yaptık. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü önündeki alan ise 6 milyon TL ödedik. Bornova'da Kamil Tunca bulvarını TCDD'den 22 milyon TL'ye satın aldık. Hepsi el atmadan dolayı” dedi.

Haberin Devamı

KAYNAKLARDAKİ TESİSİ BIRAKIYORUZ
Kaynaklar'daki Et Entegre Tesisleri hakkında da açıklama yapan Kocaoğlu, İzmir Belediyesi'nin kurduğu Tansaş'n 16 yıl önce 100 dönümlük Hazine arazisini 15 yıllığına tahsis aldığını, yap-işlet-devret sistemine göre Şubat 2013'de İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne devretmek üzere anlaşma yapıldığını söyledi. Ancak, Hazine'nin Tansaş'ın satılması belediyeyle bağı kalmadığı gerekçesiyle dava açtığını belirten Kocaoğlu “Biz de satın almaya karar verdik. Tahtalı Barajı Koruma Havzası'nda olması, yeni inşaat yapılamayacak olması nedeniyle değerini 6 milyon TL belirledik. Teklifte bulundur. Ancak bize 22 milyon TL fiyat çıkardılar. Biz de ‘Madem gözünüz var. Alın tepe tepe kullanın' diyerek bağışladık” dedi.

Haberin Devamı

ÇEVRE YATIRIMLARINDA DÜNYAYLA YARIŞIYORUZ
İzmir'de Yeni Foça dışındaki 24 arıtma tesisinin yapımının tamamlandığını ve çalıştığını belilrten Kocaoğlu, Çiğli'deki çamur çürütme ve kurutma tesisinin ise 2013 yılında tamamlanacağını söyledi. İzmir Körfezi'nin en kısa süre içinde yüzülebilir hale geleceğini dile getiren Kocaoğlu, “Eğer siz bir kenti kalkındırmak istiyorsanız ve dünyaya tanıtmak istiyorsanız, bu kentte de yaşamak istiyor ve gelecek kuşaklara sağlıklı bir çevre, sürdürülebilir kent bırakmak istiyorsanız mutlaka çevre yatırımlarınızla dünyada adınızdan söz ettirmeniz gerekmektedir. Çevre ve yeşil alan yatırımlarında Avrupa ile yarışacak durumdayız. Kent dönüşümü ile yeşil alan oranımız dünya standartını geçecektir” dedi.

İzmirde hayat değişiyor

HÜKÜMETİN İKİ KATI YATIRIM YAPIYORUZ
Aziz Kocaoğlu, kenti doğru planlamayla, geleceğe taşıyarak, yerelde kalkındırarak ve kentin insanının sadece ekonomide değil kültür, sanat eğitim ve yaşam seviyesinin yükselterek kalkındırmak istediklerini söyledi. Büyükşehir Belediyesi'nin finansman yapısını en borçlu üç belediyeden en borçsuz, en çok kaynak üretebilen, yatırım yapabilen 1 numaralı belediye haline getirdiklerini belirten Kocaoğlu, “Hazine'ye 1 milyar 650 milyon borç ödedik. 800 milyon TL kamulaştırma yaptık. Banliyö hattına 700 milyon TL, Kadifekale dönüşümüne 250 milyon TL metroya 350 milyon TL harcadık. Biz her sene Hükümet'in yaptığı yatırımdan daha fazla yatırım yapıyoruz. Eğer ekonomiyi düzgün yürütür, uçuk projelere peşinde koşmaz, gerçekçe projler yaparasnız, o zaman belediyenin parası da pulu de yetiyor” dedi.

Büyük Körfez Projesi'ni A'dan Z'ye kendi projesi olduğuna dikkat çeken Kocaoğlu, limanın büyütülmesi dışında kalan kısmının çevre projesi olduğunu söyledi. İzmir'in yüzülebilir, 70 yıl önceki pırıl pırıl körfeze, kayık ve yatların olduğu, çocukların spor yaptığı denize kavuşacağını belirten Kocaoğlu, “Körfezde yüzmek bu kenti çevre açısından dünyanın en önemli kenti yapmak için pik noktadır. Proje sonuçlanınca Körfezde hep birlikte yüzeceğiz” dedi. Kent dönüşümü sadece gecekondu ve sağlıksız yapıları kaldırmak izin yapmadıklarını 22. yüzyılın İzmir'ini kurmak için yapacaklarını belirten Kocaoğlu, kent dönüşümünün yap-satçının, kooperatifçinin işi olmadığını söylerdi. Kimseyi mağdur etmeden, uzlaşıyla yerinde kentsel dönüşüm yapacaklarını dile getiren Kocaoğlu, “Sadece bina yapmak değil bölgenin tümünü tasarlamanız gerekiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi bunları yapmaya muktedirdir. ‘İzmir'de kent dönüşümünü 25 milyar TL lazım. Biz 2 milyar TL'sini getirdik’ sözlerinin bir anlamı yoktur. Paraya ihtiyaç yoktur” dedi.
Teleferik ve Yeni Fuar Alanı projelerinin ihalelerinin Kamu İhale Kurumu'nda aylarca onaylanmamasıyla ilgili sert açıklamalar yapan Kocaoğlu, “Teleferik ihalesine KİK aylar sonra bizim ilk verdiğimiz karara geldi. Yargı kararıyla onay verdi. İnşaat başlayacak. Ama bir teleferik 2 sene oyalanır mı ? Niye oyalanıyor?”dedi. Dünyada hiçbir kentte bir belediye başkanın kalkıp tek başına tüm finansmanın sağlayarak 400 milyon TL fuar alanı projesine kalkışmadığını belirten Kocaoğlu, “ Bunu düşünmediler bilme İstanbul ve Antalya'da bakanlıklar, hükümet, odalar, iş adamlar birlikte yaptı. İzmir'de Büyükşehir Belediyesi tek başına yapıyor. Bunu bu ketin kalkınması, Atatürk'ün vasiyetini yerine getirmek için yapıyoruz. 400 milyon TL'lik yatırıma tek başına imza attım” dedi.

İzmirde hayat değişiyor

SEÇİMLERE YETİŞMESİN DİYE ENGELLENDİ
Aziz Kocaoğlu, Fuar Alanı Projesi'nin 7,5 ay engellendiğini söyledi. Şikayetlerin gelip gittiğini Kamu İhale Kurumu'nun karar vermediğini belirten Kocaoğlu “Amaç 2014 seçimlerine fuar alanı yetişmesin. Yetişmesini istemiyorlar. Biz mermer ve gelinlik fuarlarını büyütemiyoruz. Fuarcılığı büyütemiyoruz. Bunlar büyüyünce kent kalkınacak. Parayı cebime koyup evime götürmeyeceğim. Vatandaş iş bulacak, aş bulacak. Bu engellenir mi? Bu yapılır mı” dedi.
Büyükşehir Belediyesi'ne yapılan operasyon sorası 21,5 aylık süreçle ilgili de konuşan Kocaoğlu, “Siz eğer tarımı kalkındıracağım diye boyunuzdan büyük işe kalkarsanız, siz eğer ‘taşeron düzeni kölelik düzenidir emeği koruyacağım' diye teşeronlaşmayı kaldırırsanız bu tür operasyonlara muhatap olursunuz. Ama biz Cumhuriyeti kuran kökleri ta aydınlanmaya giden ve bu devletin kurucu örgütünün mensuplarıyız. Biz taşeronlaşmayı kaldırmak, tarımı kalkındırma zorundayız üretimi artırma zorundayız. Biz CHP olarak sosyal demokrat bir parti olarak gerçek tabanımız olan bizi biz yapan köylünün kırsalın işçinin küçük esnafın ve hep birlikte üretip zenginleşmenin partisi olmalıyız Kamu malına kendi malımızdan daha fazla sahip çıkmak zorundayız 1 TL kamu malı satmadan yatırım yapmak zorundayız. Sat sat sat nereye kadar. CHP öncülüğünde bu satışı durdurmak zorundayız” dedi.

GÜNAYDIN: “AFİŞİNİ AS AMA HİZMET ET!
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın da Başkan Kocaoğlu ve belediye yatırımları hakkında konuştu. Günaydın “Başkanın anlattıklarını dikkatle dinledim. Eğer bu kürsüye benim yerine genel başkanımız gelseydi ‘başkan bunları hak etti' derdi. Ben da başkanın 397 yıllık yargılamayı hak ettiğini düşünüyorum. Kamu adına yapılan önemli işler var. Başkan ‘param yok' demiyor. ‘Hükümet engellemesin' de demiyor. O, ‘her türlü engellemeye rağmen iş yaparım' diyor. Buca- Konak ve Karşıyaka'da tramvay yapacaksam ve para istemiyorsam. İki yıldır bu projeleri geciktirmenin gerekçesi olabilir mi? Bu mesele sadece kalkınma bakanlığının değil Ulaştırma Bakanlığı'nın da meselesidir. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Erzincan Milletvekili mi? İzmir'in kasten geciktirilen projelerinin önünün açılması için neden mücadele etmezler? İstediğin yere, istediğin kadar afişini as. Önemli olan o kente hizmet etmektir. Kendi üreticisinden çiçek ve fidan alması bile davada soruluyor. Üreticilerden alınan sütlerden tek bir çocuk zehirlenmedi. Çünkü o sütler, helal sütlerdir. Üreticinin alın terinin hakkıdır. Katılım paylarını almayan İzmirli ilçe belediyeleri soruşturma geçiriyor. CHP'li hiçbir belediye yurttaştan katılım payı almak istemiyor. Görev AKP'de. Başbakanın kurşun askerleri var her yerde ama şiirler, türküler, halaylar devam ediyor. Şair ne demiş: ‘Hava kurşun gibi ağır, bağır bağır bağırıyorum. Gelin, kurşun eritmeye çağırıyorum’ Hepsini eriteceğiz ve onlardan yeniden cumhuriyetin aydınlanmasını yaratacağız. 2014 Martı'nda, İzmir'deki hedefimiz Tire ve Bayındır'ı da almaktır. Kollarımızı açmalı ve diğer illere yayılmalıyız. Vahabi iktidarlığı kurmak isteyenler kollarımızın arasında sıkıntılı günler geçirecekler” dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!