İzmir'de çocukların Cumhuriyet'i

Güncelleme Tarihi:

İzmirde çocukların Cumhuriyeti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2013 01:18

İZMİR'de Cumhuriyet Bayramı'nın 90. yaşı, Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törenlerle kutlandı. Küçük çocuklar anne ve babalarının omuzlarında bayrak sallarken, biraz büyükler geçit töreni sırasında askerlerle yürüdü. İzmir'e gemiyle gelen turistler de ellerinde bayraklarla coşkuya katıldı. Vatandaşlar ilk kez protokol zincirini aşarak, töreni en yakın yerden izledi.

Haberin Devamı

İzmir Valili tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törenlere İzmir Valisi Mustafa Toprak, eşi Selime Toprak, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu eşi Türkegül Kocaoğlu, CHP İzmir milletvekilleri Alaattin Yüksel, Hülya Güven, Erdal Aksünger, Mustafa Moroğlu, Mehmet Ali Susam, AK Parti İzmir milletvekilleri Rıfat Sait, Ali Aşlık, Hamza Dağ, İlknur Denizli, Nesrin Ulema, MHP Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Oktay Vural ile çok sayıda asker katıldı.

İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Hürriyet Anadolu Lisesi'nden Nezahat Seçil Pengiz ile Kenan Evren Anadolu Lisesi'nden Emre Tosun Cumhuriyet şiirleri okudu.

İzmirde çocukların Cumhuriyeti

Haberin Devamı

“ATATÜRK VE ARKADAŞLARI YOL GÖSTERİCİMİZ OLACAKTIR”

İzmir Valisi Mustafa Toprak, törende yaptığı konuşmada Cumhuriyet'in bir yenilenme ve kalkınma projesi olduğuna vurgu yaparak, şunları söyledi:

“Bir kalkınma ve modernleşme projesi olan cumhuriyetin ilanı ve ardından gelen inkılaplar ile siyasal, sosyal ve ekonomik anlamda büyük atılımlar gerçekleştirdik. Ülkemiz Cumhuriyet sayesinde sadece bölgesel bir güç olmayıp, küresel anlamda da söz sahibi olmuştur. Ülkemizi emekleri, bilgileri ve düşünceleri ile büyüterek bugünlere getiren ülkemizin güzide insanlarını şükran ve saygı ile anıyorum. Türkiye Cumhuriyeti'nin, dayatılan esaret ve küçülmeyi reddederek, Atatürk önderliğinde büyük bir gayret, azim, inançla ve destansı bir mücadele ile kurulduğunu iyi biliyoruz. Cumhuriyet sadece geçmişimizin bir hatırası değil, aydınlık geleceğe yürüyüşümüzde de bize ilham kaynağı olacaktır. Hayatın tüm alanında değişimlerin yaşandığı bir dönemdeyiz. Buna ayak uydurmak zorundayız. Dünyadaki gelişmelere ayak uydurarak adımlarımızı hızlandırmamız gerekli. Bunun için gerekli potansiyel de fazlası ile mevcuttur. Bu konuda Atatürk ve arkadaşları yol göstericimiz olacaktır.”

Haberin Devamı

İzmirde çocukların Cumhuriyeti

“50 MİLYAR LİRALIK KAMU YATIRIMI GELECEK”

Vali Toprak, İzmir'e yapılan yatırımların önemine değinerek, kente 50 milyar liralık yatırım geleceğini öne sürdü. Toprak şöyle konuştu:

“İzmir bugün gerçekleştirilen yatırımlar ve projeler ile ülke çapında yaşanan gelişmeden nasibini almaktadır. Kamu kurum ve kuruluşları olarak biz ve İzmir'deki tüm resmi kurumlar, kentteki yaşam kalitesini arttırmaya yönelik adımlar atmaya devam ediyor. İzmir'de yaşamı kaliteli kılacak yatırım ve hizmetler gerçekleştiriyoruz. Tüm bu yatırımlar tamamlanıp hizmete alındığında İzmir önemli bir dünya kenti olacaktır. Bu anlamda bize katkı sağlayacak en büyük organizasyon da EXPO 2020'dir. EXPO yapıldığı kenti cazibe merkezi haline getiren bir fuar organizasyonudur. EXPO ile birlikte İzmir'de kamu yatırımlarının 50 milyar lirayı geçeceği ön görülmektedir. Bu yatırımlar ile her şeyin seviyesi daha da yükselecek. Kent içi ulaşım ağlarını işte bu gelişmeler hızlandıracak. EXPO ile birlikte ülkemizin ve İzmir'in çehresi gelişecek. Turizm pastasından aldığımız pay artacaktır. Bunu önemli bir fırsat olarak görüyor ve önemsiyoruz. 27 Kasım'da EXPO ülkemizin ve İzmir'in olacaktır.”

Haberin Devamı

İzmirde çocukların Cumhuriyeti

BAYRAK AYAKTA ALKIŞLANDI

Geçit töreninde Ege Ordusu, Güney Deniz Saha Komutanlığı, Hava Eğitim Komutanlığı Karma Bandosu eşliğinde gerçekleştiren geçit töreninde halkı ilk gaziler selamladı, bayrak geçerken herkes ayağa kalktı ve alkışladı. Askeri lise öğrencileri geçerken vatandaşlar “Mustafa Kemal'in askerleriyiz” diye slogan attı. Türk Hava Kuvvetleri'nin uçak ve helikopterleri gökyüzünde coşkuyu katladı.

ÇOCUKLARIN BAYRAMI

Aralarında gazilerin de bulunduğu vatandaşlar, töreni tribünlerden izledi. Töreni, anne ve babaların yanında getirdikleri çocuklar şenlendirdi. Kimi anne ve babasının omzunda kucağında bayrak salladı, kimisi tören alanında koşturdu, kimiyse geçit töreni sırasında askerlerle yürüdü. İzmir'e kruvaziyer gemiyle günübirlik gelen turistler de halkın coşkusuna bayrak sallayarak eşlik etti. Bu yıl ilk kez geçit töreni sırasında vatandaşların protokol zincirlerini aşarak, töreni yakından izlemelerine izin verildi.

Haberin Devamı


CUMHURİYETİMİZİN 90'ıncı kuruluş yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi Ege Bölgesi'nde de coşkuyla kutlandı.

Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer'in makamında tebrikleri kabul etmesiyle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları başladı. Atatürk Stadyumu’nda devam eden kutlamalarda Vali Güvençer, CHP'li Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün ile İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Halil Çelik askeri araç üzerinde halkın ve öğrencilerin bayramını kutladı. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Halk Oyunları Ekibi'nin gösterisinin ardından kutlamalar tören geçişiyle sona erdi.

Bodrum'da, Kaymakam Mehmet Gödekmerdan, CHP'li Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Kara Kuvvetleri Kamp Komutanı Personel Albay Ahmet Şevki Ulugün'ün katıldığı ilçe stadındaki kutlamalarda kız teknik ve meslek lisesi öğrencilerinin hazırladığı drama izleyenlere duygusal anlar yaşattı. Kılık kıyafet yönetmeliğindeki düzenlemenin ardından Bodrum'daki törende de ilk kez türbanlı öğretmenler görev aldı. Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Oyunları Topluluğu tarafından Aydın yöresi oyunları sahnelendi.

Haberin Devamı

İzmirde çocukların Cumhuriyeti

Marmaris'te faaliyet gösteren Paradise Dalış Okulu ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Dalış Topluluğu üyesi toplam 25 dalgıç ise, Osmanlı Çıpası batığının bulunduğu Keçiadası'nda denizin üzerinde dev bir Türk bayrağı ile üzerinde Atatürk portresi de bulunan küçük bir bayrak açıp, İstiklal Marşı'nı okudu. Daha sonra bir dalgıç, Atatürk portreli bayrağı 15 metre derinlikte bir kez daha açıp, bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Bir deniz tutkunu da teknesine astığı dev Türk bayrağıyla tur attı.

İzmirde çocukların Cumhuriyeti

MANİSA'DA 90. YIL ÇOŞKUSU

Cumhuriyetin kuruluşun 90'ıncı yıldönümü Manisa'da da etkinliklerle kutlandı. Kutlama töreninde Celal Bayar Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksekokulu (BESYO) Cimnastik Ekibi'nin gösterisi büyük alkış topladı. Kutlamalar Manisa valilik makamında tebriklerin kabulüyle başladı. Vali Abdurrahman Savaş, Tugay Komutanı Tuğgeneral Yavuz Ekrem Arslan, MHP'li Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel tebrikleri kabul etti. Celal Bayar Üniversitesi BESYO Cimnastik Ekibi'nin valilik binası önünde yaptığı gösteri büyük alkış aldı. Gösteriden sonra 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle il genelinde düzenlenen çeşitli dallardaki spor müsabakalarında dereceye giren öğrencilere madalyaları verildi. Kutlamalar geçiş töreniyle son buldu.

İzmirde çocukların Cumhuriyeti

Çoklu atlayış rekoru 24 kişiyle egale edildi

TÜRK Hava Kurumu'nun lisanslı paraşütçüsü Hayko Cepkin, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında 29Way Türkiye Çoklu Tutuşma Rekoru için atladı.

Beş atlayışın ardından 24 kişi çoklu tutuşmayı sağlayıp, havada ay yıldız figürü oluşturdu.

Böylece Türkiye'deki 2010 yılında 17 kişiyle oluşturulan çoklu tutuşma rekoru da egale edilmiş oldu. 29 kişilik çoklu tutuşma ise başarılamadı.

İzmirde çocukların Cumhuriyeti

UŞAK'TA KUTLAMA

Uşak'taki kutlamalar Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törenle başladı. Törene Uşak Valisi Mehmet Ufuk Erden, bağımsız Belediye Başkanı Ali Erdoğan, İl Jandarma Komutanı Albay Fuat Kömürcü, AK Parti Uşak Milletvekili Mehmet Altay, CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz ve Uşaklılar katıldı. Tören şiirlerin okunması, halk oyunları gösterisi ve resmi geçit töreniyle sona erdi.

İzmirde çocukların Cumhuriyeti

ÇOCUKLARIN RENKLİ GÖRÜNTÜSÜ

Denizli'de Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, Vali Abdülkadir Demir, AK Parti milletvekilleri Nihat Zebeyci ve Bilal Uçar, Belediye Başkanı AK Parti'li Osman Zolan ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Memduh Hakbilen'in tebrikleri kabulüyle başladı. Gazi Bulvarı’nda devam eden törende öğrenciler şiirler okudu, halk oyunları ekipleri gösteriler sergiledi. Daha sonra geçit töreni yapıldı. Atatürk'ün sesi hoparlörden verilince duygulu anlar yaşandı. Bayramın en renkli görüntülerini ellerinde Türk bayraklarını sallayan çocuklar oluşturdu. Buldan İlçesi'nde Göngür Cerit İmam Hatip Lisesi ve Akın Anadolu Öğretmen Lisesi'nin bazı öğrencileri geçit töreninde türbanla yürüdü.

İzmirde çocukların Cumhuriyeti

ASKER VE GAZİLERE ALKIŞ

Balıkesir'deki törenler Kuva-yi Milliye Meydanı’nda Vali Ahmet Turhan, MHP'li Belediye Başkanı İsmail Ok, Garnizon Komutanı Tümgeneral Fahri Kır'ın öğrenciler ve askeri birliklerin bayramını kutlamasıyla başladı. Kutlamalara Balıkesir milletvekilleri AK Parti'li Edip Uğur, CHP’li Ahmet Gümüş ve MHP’li Ahmet Duran Bulut da katıldı. Balıkesirliler de bayrama büyük ilgi gösterdi ve bayrakları ile tören alanında yerlerini aldı. Balıkesir Belediyesi Halk Oyunları Ekibi, Karesi Mehteran Takımı ve Bandırma Kafkas Ekibi'nin gösterileriyle renklenen kutlamalar, geçit töreniyle sürdü. Geçit töreninde en çok alkışı askerler ve gaziler aldı. Balıkesir Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin türbanlı kız öğrencileri ellerinde Atatürk’ün bir resmi ve ‘Gençler cumhuriyeti biz kurduk. Onu yükseltecek ve yaşatacak sizlersiniz’ yazılı pankartla yürüdü. Bir süre önce etek krizi ile gündeme gelen Gülser-Mehmet Bolluk Anadolu Lisesi öğrencileri de gömlek-pantolonla geçit törenine katıldı.

İzmirde çocukların Cumhuriyeti

CUMHURİYETE BAĞLILIK YÜRÜYÜŞÜ

Aydın'daki kutlamalar AK Parti Aydın milletvekilleri Mehmet Erdem ve Ali Gültekin Kılınç, MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, Vali Erol Ayyıldız, Belediye Başkanı CHP'li Özlem Çerçioğlu, Jandarma Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Salih Karataş'ın İstasyon Meydanı'nda halkın bayramını kutlamalarıyla başladı. Zeybek ekibinin gösterisiyle devam eden törende, kutlamaların heyecanına kapılan 80 yaşındaki tornacı Mukadder Ünlütürk, piste çıkarak zeybek oyununa eşlik etti. Folklor gösterisinin ardından, tören geçişi ve cumhuriyete bağlılık yürüyüşü yapıldı.

İzmirde çocukların Cumhuriyeti

DENİZDE GÖSTERİ

Çanakkale'de cumhuriyet coşkusu denizde ve karada yaşandı. Kordon boyundaki bayram kutlamalarının bitiminde yat limanı açıklarında sahil güvenlik botları, Kıyı Emniyeti Müdürlüğü'ne ait römorkörlerle Yelken Kulübü'ne ait yelkenliler gösteri yaptı. Törenlere AK Parti Çanakkale Milletvekeli İsmail kaşdemir, CHP Çanakkale milletevkelilleri Ali Sarıbaş, Serdar Soydan, Vali Ahmet Çınar, CHP’li Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin de katıldı.

İzmirde çocukların Cumhuriyeti

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!