İzmir hastanelerinin depreme dayanıklılığı TBMM’nin gündeminde

Güncelleme Tarihi:

İzmir hastanelerinin depreme dayanıklılığı TBMM’nin gündeminde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2011 00:00

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, kentteki hastanelerin depreme dayanıklılık durumunu TBMM’ye taşıdı.

Haberin Devamı

Çıray, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın yazılı olarak cevaplandırmasını istediği soru önergesi verdi. Çıray, “30 hastaneden 21’i depreme dayanıksız. AKP’nin çılgın projeleri içerisinde depreme dayanıksız binaların güçlendirilmesi niçin yok” diye sordu.
Kurban Bayramı nedeniyle Ödemiş’e gelen Aytun Çıray, CHP’nin depreme dayanıksız konut ve hastanelerle ilgili çalışmalarını ciddi şekilde sürdürdüğünü söyledi. İzmir’de başta Ege ve Dokuz Eylül üniversite hastaneleri olmak üzere, ilçelerle birlikte 30 hastanenin 21’inin depreme dayanıksız olduğunu öne süren Çıray, “Bunu aklımızdan söylemiyoruz. Elimizde kanıtlar var. Bu, rastgele geçiştirilecek ve savsaklanacak bir konu değil. Mesela, Ödemiş Devlet Hastanesi’ne 11 bir yıl önce depreme dayanıksız raporu verilmiş ancak bu konuda en ufak bir çalışma olmamış. İnsanların canları Allah’a emanet. Van’da meydana gelen felaket hepimizin içini acıtıp canımızı yaktı. Yeni canların yanmaması için devletin acil önlemler almasını bekliyoruz. Bu konuda CHP üzerine düşeni yapmaya hazır” dedi.

HANGİLERİ GÜÇLENDİRİLDİ

Haberin Devamı

Aytun Çıray, soru önergesinde şunları kaydetti:
“1 Ekim 1995’te meydana gelen Dinar Depremi’nin ardından, TOKİ tarafından sağlanan Dünya Bankası kredisiyle Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü’nün bilimsel gözetiminde, İngiliz Laing Owen Williams Şirketi’ne İstanbul ve İzmir’de üniversite ve devlet hastanelerinin inceleme projesi verilmişti. İki yıl süren araştırma kapsamında İstanbul’da 56 hastanenin 644 binasının 504’ünün depreme dayanıksız olduğu ortaya çıktı. Proje kapsamında İzmir’de de tüm hastaneler incelendi ve 30 hastanenin 21’inin depreme dayanıksız olduğu saptandı. Bu rapora göre, İzmir’de olası bir depremde yıkılma tehlikesi olan toplam bina sayısıyla güçlendirilmesi gereken bina sayısı şöyle sıralandı: Atatürk Devlet Hastanesi (6/6), Foça Devlet Hastanesi (4/2), Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi (14/14), Göğüs Hastalıkları Hastanesi (30/26), Karşıyaka Devlet Hastanesi (6/6), Diş Hastanesi (1/1), Bornova Trafik Hastanesi (3/0), Doğum ve Kadın Hastalıkları Hastanesi (2/2), Bayındır Devlet Hastanesi (3/3), Bergama Devlet Hastanesi (8/6), Çeşme Devlet Hastanesi (3/0), Kiraz Devlet Hastanesi (4/4), Menemen Devlet Hastanesi (8/7), Ödemiş Devlet Hastanesi (5/4), Selçuk Devlet Hastanesi (4/2), Tire Devlet Hastanesi (8/8), Torbalı Devlet Hastanesi (2/1), Alsancak Devlet Hastanesi (7/6), Urla Devlet Hastanesi (7/5), Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi (79/64), SSK İzmir Tepecik Eğitim Hastanesi (20/9), SSK Ege Doğum Hastanesi (2/1), SSK İzmir Eğitim Hastanesi (17/9), SSK Aliağa Hastanesi (5/4), Dokuz Eylül Araştırma ve Eğitim Hastanesi (35/7), SSK Buca Eğitim Hastanesi (4/4), İzmir Büyükşehir Belediye Hastanesi (13/12), Hava Kuvvetleri Hastanesi (9/5), Kara Kuvvetleri Hastanesi (11/6), TCDD İzmir Hastanesi (1/1). Buna göre, hangi hastaneler güçlendirilerek depreme dayanıklı hale getirildi? Güçlendirilme imkanı olmayan kaç hastane yıkılıp, yerine yenisi yapıldı?”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!