İzmir en riskli 20. kent

Güncelleme Tarihi:

İzmir en riskli 20. kent
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2013 01:32

JEOLOJİ Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Alim Murathan, Van Depremi’nin ikinci yılında çarpıcı konuştu.

Haberin Devamı

İzmir’in deprem riski taşıyan kent sıralamasında dünyada 20’nci sırayı aldığını belirten Murathan, yapılan araştırmalarda, en tehlikeli ve büyük fay hattının Güzelbahçe’den başlayan 40 kilometrelik İzmir Fayı olduğunu söyledi. İzmir Fayı’nın 1688’de aktif hale gelmesi sonucu 20 bin kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Alim Murathan, bu fayda 6.5 büyüklüğünde olası bir depremde binlerce binanın yıkılarak yaklaşık 196 bin kişinin hayatını kaybedebileceğini öne sürdü.

4 ilçede mühendis yok
İzmir Fayı’nın tam olarak nereden geçtiğinin haritalandırılması gerektiğini kaydeden Murathan, İzmir’in deprem riski yüksek kent olması nedeniyle zemin etütlerine özen gösterilmesi uyarısında bulundu. İzmir’de 4 belediye haricinde tüm belediyelerde yerinde zemin çalışması için jeoloji mühendisi istihdam edildiğini bildiren Alim Murathan, “Kentteki en büyük fayın geçtiği Güzelbahçe, Narlıdere ve Konak belediyelerinde jeoloji mühendisi yok. Jeoloji mühendisi istihdam etmeyen diğer belediye ise Bayraklı” dedi.

Haberin Devamı

Kampanya başlattık
Van Depremi’nin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen yapı güvenliğinin hala denetim dışı olduğunu da dile getiren Murathan, “Buna dikkat çekmek için depremin yıldönümü olan 23 Ekim’de bir kampanya başlattık. Kampanyamız boyunca yapı denetim kanununun revize edilmesi, denetimlerin jeoloji mühendisleri tarafından yapılması, yerel yönetimlerde jeolojik, jeoteknik etütler birimlerinin kurulması ve bütün belediyelerde jeoloji mühendisi istihdamı yapılması gerektiğini vurgulayacağız” diye konuştu.
Sadece yapı güvenliği kontrolü yapıldığı zemin etüdü yapılmadığı için depreme dayanıklı binalardan söz etmenin mümkün olmadığını sözlerine ekleyen Alim Murathan, “Binaların elektrik, doğalgaz, su ve ısı tesisatları kontrol edilirken zemin çalışmalarının kamusal denetime tabi tutulmaması acı verici” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!