İzmir’de erken evlilikler arttı

Güncelleme Tarihi:

İzmir’de erken evlilikler arttı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2009 00:00

Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde çok sık yaşanan ‘çocuk yaşta evlilikler, çağdaş dünya kenti İzmir’i de tehdit etmeye başladı. Erken evlilik oranı yüzde 4.5’e çıktı.

Haberin Devamı

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği komisyonu, erken yaştaki evlilikleri inceleme komisyonu Başkanı AKP Malatya milletvekili Öznur Çalık, Türkiye genelinderesmi olmayan tespitlere göre yüzde 20 erken evlilik olduğunu söyledi. İzmir’de TÜİK verilerine göre bu oranın yüzde 4.5 olduğunu belirten Çalık, “Nedeni ne olursa olsun erken yaştakı evlilikleri ortadan kaldırmak, minumuma indirmek için çözüm arıyoruz” dedi.
Yerinde inceleme
Erken Yaştı Evlilikler Hakkında İnceleme Yapılmasına Dair Alt Komisyon üyeleri AKP’li Öznur Çalık, AKP’li Samsun milletvekili Fatih Öztürk ve TBMM Uzman Yardımcısı Sezen Cİvelek, Balçova Termal Tesisleri’nde kamu kurum kuruluşları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle toplantı yaptı. Komisyon çalışmasıyla ilgili bilgi veren, İzmir’le ilgili bilgi alan Komisyon Başkanı Öznur Çalık toplantı sonunda yaptığı açıklamada çalışmalarının Kırıkkale, İzmir, Urfa ve Diyarbakır’da yerinde incelemeler yaptıklarını söyledi.
Yine de düşük
İzmir’de erken yaşta evlilik oranın TÜİK verilerine göre yüzde 4.5 olduğunu belirten Çalık, ancak bu oranın sivil toplum kuruluşlarının çalışalarında daha yukarılara çıktığını gördüklerini söyledi. Özellikle göç alan bölge ve mahallerlde oranın arttığını dile getiren Çalık, “Ancak yine de bu oran örneğin İzmir’den önce inceleme yaptığımız Kırıkkale’ye oranla daha düşük” dedi. Erken yaşta evlilikleri önlemeki için mevzuatın tam olmasına karşın uygulamada aksaklar olduğuna dikkat çeken Çalık, resmi nikah kıymadan dini tören yapılmamasını ve Türk Ceza Kanunu’nda 15 yaştan küçük çocuklara erken evliliğin cinsel istismar olarak kabul edilmesinin en çarpıcı örneklek olduğunu söyledi.
Toplum hassas
Çalık, “Erken yaşta evliliği ortadan kaldırmak için toplum olarak hassiyetleri gözönünde bulundurmalıyız. Erken evlilikleri nedenleri ekonomik, sosyal, psikolojik, örf veya adet, ne olursa olsun sorumlu yöneticiler, seçilmiş ve atanmışlar, yerel yöneticiler olarak elbirliğiyle ortadan kaldırmalıyız” dedi. Çalık, İzmir’den sonra Urfa ve Diyarbakır’da inceleme yapacaklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!