İzmir Belediyesi Meclisi'nde 'paralel yapı' gerginliği

Güncelleme Tarihi:

İzmir Belediyesi Meclisinde paralel yapı gerginliği
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2015 01:36

GENEL Seçimler öncesi son İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi toplatısında CHP ve AKP Grupları arasında tartışmalar yaşanı. Altı saat süren toplantının en gergin bölümünde bir AKP'li Meclis üyesinin "Paralel yapıyla yanyanasınız" sözlerine kızan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Bugün paralel dediğiniz yapı ile kurduğunuz ilişkiler herkesin malumudur. Beraber yürüdünüz bu yollara, şimdi küstünüz. Herkes bu memlekette neler olduğunu, 17 Aralık'ları, 25 Aralık'ları biliyor" dedi.

Haberin Devamı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı son toplantısına Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT'un kesin hesabı, İZSU'nun faaliyet raporu ve kesin hesap görüşmeleri tartışmalara sahne oldu. Yaklaşan Genel Seçim atmosferinin Meclis'e yansıdığı, CHP ve AKP Grubu' arasındaki gerginliği arttırdı. İlk gerginlik Büyükşehir Belediyesi'nin kesin hesap görüşmelerinden AKP Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, belediyenin gelirlerinin yüzde 86'sının Merkezi Hükümet'ten aldığı pay olduğunu beliretrek "İzmir Büyükşehir Belediyesi ne yapar? Tahsilatı toplam gelirin yüzde 14'ü" sözleriyle başladı. Gerginlik, Doğan'ın borçlanma politikasının yanlış olduğu, bu yanlıştan dönülmesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin iyi yönetilmediği sözleriyle sürdü. AKP'li İmmet Tunç ise, Hükümet'in belediyelere paylarını geciktermeden ödediğini söyledi.

Haberin Devamı

İzmir Belediyesi Meclisinde paralel yapı gerginliği


CHP Grup Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Doğan'la tartışırak "Bir insan bildiği şeyi doğru söyleyecek. Devlet vergi toplar, nüfusuna göre illere dağıtır. İstanbul'a benden beş kat fazla gider, doğaldır. Bunların üst üste temcit pilavı gibi söylenmesi doğru değil. Borç batağı demek ödenemeyen borçtur. Biz yatırım yapıyoruz, finans imkanlarımız var, kredi kullanıyoruz. Her kuruşu da geri ödüyoruz. Biz kalkınma için, vatandaşlarımız için, para harcıyoruz. Bizim insana bakışımız bu. Bize verilen yardımın iki katı satılıyor. Ne kamu malı kaldı, ne Özel İdare kaldı, ne yeşil alan kaldı" dedi

HESAP BUDUR

Başkan Aziz Kocaoğlu ise yaptığı konuşmada "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı hiçbir zaman para gelmiyor diye konuşmadı. İzmir'in merkezi hükümetten aldığı pay 2002 yılından bu yana yüzde 4,5'lerden 2,28'e düşmüştür. Benim söylediğim budur. Zaten Maliye Bakanlığı'nın, TÜİK'in verilerinde de bu var. İzmir'in bütçeden aldığı pay yarı yarıya düşmüştür İzmir'e son 12 yılda yapılan yatırım miktarını bir gün 28 milyar, 2 gün sonra 29 milyar, 3 gün sonra da 30 milyar TL olarak açıklıyorlar. Devletin resmi rakamı 7 milyar 300 milyon küsurdur. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı 11 yılda 8 milyar 300 milyon TL'dir. Bana bunun hesabını verecek. Seçim arifesinde bir kuru sıkı atıştır gidiyor. Büyükşehir Belediyesi'nin borçlanma kapasitesinin beşte biri oranında borcu vardır. Göreve geldiğimizde 1 milyar 800 milyon TL olan borcu yatırım da yaparak 900 milyon TL'ye indirdik. Borçu yüzde 50 düşürdük. Hesap budur. Gerisi laftır" dedi.

Haberin Devamı

İzmir Belediyesi Meclisinde paralel yapı gerginliği


YILDIRIM'A YANIT
Kocaoğlu, Büyükşehir Belediyesi'nin tek başına yaptığı fuarizmir'in dünyada örneği olmadığını söyledi. Kenti kalkındırmak için yola çıkan bir zihniyetin asli görevi olmadığı halde böyle bir yatırım yapabileceğini belirten Kocaoğlu adını vermeden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski bakanı AKP İzmir milletvekili Binali Yıldırım'ı eleştirdi. Kocaoğlu "Düne kadar fuar alanı konusunda ne Türkiye'de ne dünyada kimse aleyhte bir laf söylemedi. Dün bir milletvekili fuarın aleyhinde konuştu. Eskisi daha iyi dedi. İnsaf dinin yarısı. Bu ne demek? Ondan mı 2010 senesinden beri fuarın önünde kavşağa izin vermiyorsun ey sayın milletvekili? Biz adil davranarak, kul hakkı yemeden işimize bakıyoruz" dedi

ESKİ AKP'Lİ ÇAKAR'DAN ÖVGÜ
Öte yandan Meclis'te konuşan bağımsız meclis üyesi, AKP eski Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar, belediyenin bütçesini ve çalışmalarını övdü. AKP Grubu'nun eleştirilerinin tersi bir söylemde bulunan Çakar, belediyelerin başarılı sayılması için bütçelerinin yüzde 30'u oranında yatırım yapmalarının yeterli olduğunu ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde bu oranın yüzde 55'e çıktığnı söyledi. 2014 yılında toplam borç 890 milyon lira civarında bir borç olduğunu, bunların raylı sistem, deniz ulaşımı gibi gelir getirici yatırımlar için alınan krediler olduğuna dikkat çeken Çakar, Ak Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan'ın borçlanma eleştirilerinin aksine daha fazla borçlanılmasını önerdi. Çakar "Türkiye'nin yüzde 80'inde belediyeler, yıllık bütçelerinin iki katı kadar borçlanmaktadırlar. Hatta yakın zamanda İzmir'i ziyaret eden bir belediye başkanının yıllık bütçesinin üç katı kadar borcu varken, buna karşı sizin ısrarla bu belediyeyi borçlandırmama girişiminizi görüyoruz. 2004 yılında belediyenin 1,8 katrilyon borcu varken, bugün gelir getirici yatırımlar için borç alınmasının lafı olmaz. Benim önerim, biraz daha borçlanın. Arkadaşlar bana eski grubuna muhalefet ediyor diyebilirler. Eski konuşmalarımda da bunu görebilirler" dedi. Büyükşehir Belediyesi kesin hesabı AKP Grubu'nun muhalefeti sonucu oyçokluğuyla onaylandı.

Haberin Devamı

İzmir Belediyesi Meclisinde paralel yapı gerginliği


ÇAKAR'IN GÖKÇEK'İ ELEŞTİRMESİ AKP'Yİ KIZDIRDI
ESHOT Kesin Hesabı görüşmelerinde AKP Grup Başkan Vekili Doğan aktarmalı ulaşımı eleştirdi. Doğan, yolcuların memnun olmadığını, trafiğin de rahatlamadığın belirterek Başkan Aziz Kocaoğlu'nu birlikte otobüse binmeyi, aktarma merkezine gitmeyi ve inceleme yapmayı teklif etti. Bağımsız üye Yusuf Kenan Çakar ise Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'i kastederek "Geçen gün bir televizyon programında Türkiye'nin ikinci büyük kentinin belediye başkanına soruyorlar, sizin 4-5 katrilyon borcunuz varmış diyorlar. Bu borcun kendisinin değil 21 yıl önceki belediye başkanın borcu olduğunu söylüyor. Topu taça atmaları siyaseten cevap vermiş olmak adına yapılmış bir konuşmadır. Ancak bu tutum realite, vicdan ve insafla uzaktan yakından alakalı değildir" dedi.Bu sözlere eski partilileri AKP Grubu'ndan bazı tepkiler geldi. AKP'li Haspolat Çakar'a dönerek, "Başkan artık konuşma" dedi. Başkan Kocaoğlu ise 90 dakika tek bilet uygulamasının İzmir'de devam edeceğini söyledi. Bu uygulamanın dar gelirli vatandaşlara katkı olduğunu belirtti. ESHOT kesin hesabı oyçokluğuyla onaylandı.

Haberin Devamı

İzmir Belediyesi Meclisinde paralel yapı gerginliği


KOCAOĞLU "İZMİR'E YAPILAN SİYASİ HAKSIZLIKTIR"
Oylamanın ardından söz alan KP Grubu Sözcüsü Hakkı Durmaz'ın sözleri yine tartışmalara yolaçtı. Durmaz, Türkiye'nin ekonomik durumunu öven rapordan alıntılar okuduktan sonra Türkiye'nin bu güçlü ekonomisi nedeniyle Büyükşehir Belediyesi'nin dış kride alabildiğini söyledi. AKP Grup Başkan Vekili Bilal Doğan'ın belediyenin borçlanmasını eleştirmesine karşın Durmaz "Gücünüz var neden borçlanmıyorsunuz da topu hükümete atıyorsunuz. Yatırım yapmadığını söylüyorsunuz. Sizi tutan yok. Ama Hükümet yapsın diyorsunuz" dedi. Kocaoğlu, "Türkiye'nin faydasına olan bir şeye neden karşı çıkalım? Başlangıçta bir sakatlık, bir araz var. Elmayı, armudu, fasulyeyi karıştırarak konuşuyor. Niye gocunalım? Biz aydan mı geldik? AKP hükümeti 12 yılda İzmir'e 7 milyar lira yatırım yaptı. Büyükşehir Belediyesi 11 yılda 8 milyar 500 milyon TL yatırım yaptı. AKP iktidarı döneminde İzmir'in devlet bütçesinden aldığı pay yarı yarıya düşmüştür. 'Bu İzmir'e yapılan siyasi bir haksızlıktır' diyorum. 'Burada siyasi davranılmıştır' diyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin nasıl sürüm sürüm süründürüldüğünü mahkemelerden anlarsınız. Biz bunun edebiyatını yapmıyoruz. Benim arkadaşlarım 22 ay hapis yattı. Bu iktidar İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni çete olarak nitelendirdi" dedi.

PARALEL İDDİASINA SERT YANIT
Başkan Kocaoğlu konuşmasına devam ederken AK Parti'li meclis üyesi Çağlar Haspolat'ın, Başkan ve bürokratların yargılandığı Büyükşehir davasını kastederek "Paraleller yaptı" diye bağırdı. Haspolat, "Ben de vardım. İfade verdim. Onu yapan paralel yapıydı. Şimdi siz onlarla yan yanasınız" dedi. Kocaoğlu, buna sert tepki göstererek "AKP iktidarında bugün paralel dediğiniz yapı ile kurduğunuz ilişkiler herkesin malumudur. Beraber yürüdünüz bu yollarda. Şimdi küstünüz, bize mi havale ediyorsunuz? Başbakan Yardımcı'nız Bülent Arınç ne güzel söyledi sizin Büyükşehir Belediye Başkanını'za. Mecliste şov yapıyorsunuz ve seçim öncesinde kavga çıkartmak istiyorsunuz. Herkes kimin cebine ne girdiğini, bu memlekette neler olduğunu, 17 Aralık'ları 25 Aralık'ları biliyor" dedi. Bu tartışmanın ardına toplantıya ara verildi.

TUNÇAĞ BAKAN EROĞLU'NUN GEDİZ SÖZÜNÜ HATIRLATTI
Meclis, İZSU Genel Kurulu'nu da gerçekleştirdi. İZSU 2014 faaliyet raporu ve kesin hesabı oyçokluğuyla onaylandı. AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, belediyenin baraj yatırımları ve arıtma tesisleriyle ilgili yatırımlarını eleştirdi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın faaliyetlerini övdü. Çamlı Barajı'na başlanamamasını eleştiren Doğan, Bornova Kavaklıdere'de inşa edilen arıtma tesisinde aradan geçen bir buçuk yıla karşın hiçbir çalışma yapılmadığını, Çiğli Arıtma 4. faz inşaatının yavaş ilerlerlediğini ancak 2023'de bitebileceğini öne sürdü. Doğan'ın sözlerine tepki gösteren CHP'li meclis üyesi Konak Belediyesi eski Başkanı Muzaffer Tunçağ, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun "31 Aralık 2012'de saat 16.59'da Gediz'de balık tutacağız" sözlerini hatırlatarak, "Ben tutmaya gittim. Balıklar ölü. AKP iktidarının su işlerinde ne kadar başarılı olduğu burada ortaya çıkıyor" dedi.

EY MÜSTAŞAR
Başkan Aziz Kocaoğlu, İZSU'yle ilgili eleştirilere yanıt verdi. Kocaoğlu, "Çamlı Barajı'na başlanmamış lafına benim gülmekten başka verecek yanıtım yoktur. Büyükşehir Belediyesi baraj havzasında altın aranmasına karşı çıkmıştır. Ancak bu izin alınmıştır. Ruhsat yetkisinin belediyeden valiliğe geçmesi ile birlikte Sayın Vali bir haftada maden ruhsatı vermiştir. Baraj da yapılamamaktadır" dedi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk'ün Büyük Kanal kollektörleriyle ilgili "Ey belediye kollektörleri çalıştır" söyleminin eleştiren Kocaoğlu "Müsteşar nedir? Görevi seçim arifesinde siyasi nutuk atmak mıdır? Bunların değerlendirilmesi gerekmektedir. Müsteşarın görevi kolektörleri çalıştır demek değildir. Zaten kolektörler çalışmaktadır. Madem bize ey belediye diyor, 'Ey müsteşar, tüm kentin atık suyunu taşıyan bu 2.20 metre çapınadiki iki kollektör çalışmasa ne olacak? Siyasi amaçla atayım, uçağa bineyim gideyim. Anlayış bu. Müsteşar ayrı bir şeydir. Müsteşar bir bakanlığın temel direğidir. Müsteşar siyasetçi değildir. Devlet memurudur. Devleti koruyacaktır. Tabii devletle her şey birbirine karışınca müsteşar da böyle çıkıp konuşma hakkını maalesef kendinde görüyor" dedi.

BAKAN ŞİŞE SUYU İLE ŞOV YAPTI
Arsenikle ilgili İzmirli'nin yanıtı 2009 yılında verdiini belirten Kocaoğlu,"Orman ve Su İşleri Bakanı'nın "Kızılırmak'ın ağır metalli suyunu içiyorum" diyerek şov yaptığını ancak bakanlarla birlikte şişe suyu içtiklerini söyledi. Kocaoğlu, "Ankara'da halen Kızılırmak'ın suyunu arıtacak bir arıtma yoktur. Kavaklıdere'de bir toprak kayması oldu. DSİ ile kot farkı nedeniyle sorun yaşandı. Üç aylık gecikme oldu. Ama inşaat sürüyor. Dördüncü faz inşaatında önde gidiyoruz, yüzde 55 düzeyindeyiz" dedi. Ak parti adayı Cemil Şeboy'un Tahtalı Barajı Havzası'nı daraltacaklarına dair açıklamalarına tepki gösteren Kocaoğlu, "Bu Tahtalı havza sınırlarını İZSU değil, DSİ belirledi. Sezar'ın hakkını Sezar'a teslim edeceksin. İZSU da suyu bilir ama en iyi DSİ bilir. Biz de yol yapıyoruz ama en iyi yolu Karayolları yapar. Biz de metro çalıştırıyoruz ama TCDD daha iyisini bilir. Yüz yıllık birikimi var. Kaynaklar civarından başlayarak, o bölgede ve Menderes'te seçim öncesinde oy arttırmak için söylenen bir laftır. Lafı güzaftır" dedi.

BAKMADAN GEÇME!