İthalata ek vergi önerisi

Güncelleme Tarihi:

İthalata ek vergi önerisi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2014 01:11

İZMİR’de 30 yıldır kadın, erkek ve çocuk ayakkabısı imalatı yapıp, Rusya, Sırbistan, Yunanistan, Gana, Uganda ve Filistin'e ihraç eden Ayakdaş firmasının Genel Müdürü Ahmet Ayakdaş, sektörün en büyük sorununun ithalattaki artış olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2013 yılında ayakkabı ithalatının, bir önceki yıla göre yüzde 20 artarak 1 milyar dolar seviyesine ulaştığına işaret eden Ahmet Ayakdaş, “Geçen yıl ihracatını yüzde 40 artırarak 723.3 milyon dolara ulaştıran sektör, ithalat yüzünden yaklaşık 270 milyon dolar dış ticaret açığı verdi. Bu tablo, ihracatın ithalatı dengelemesi amacıyla orta ve uzun vadeli planlarda mutlaka önlem alınması gereken bir durum olarak önümüze çıkıyor” diye konuştu.

İzmir’de üretim iyi

Ayakkabı üretimi konusunda, İzmir'de altyapı ve kapasite kullanımı imkanı olmasına rağmen ithalatın arttığını vurgulayan Ahmet Ayakdaş, şunları söyledi:

“İthal edilen her ayakkabının İzmir'de de üretilebileceğini ve bu imkanlar değerlendirildiğinde yeni istihdam alanları da açılabileceğine inanıyorum. 2014 ihracat yılı olacak. İthalatın önüne geçmek istiyorsak, biz de ek vergiler koymalıyız. Alınacak Bakanlar Kurulu kararı sorunlarımıza büyük oranda çare olacaktır. Ek vergi uygulandığı takdirde, iç üretim canlanacak. Son zamanlardaki kur artışı ithalatı azaltabilir, ama bu geçici bir durum. Yerli ayakkabı üreticileri olarak da beklentimiz ek vergilerdir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!