İşleri şiddetle mücadele

Güncelleme Tarihi:

İşleri şiddetle mücadele
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2016 15:57

AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı işbirliği yaparak şiddete maruz kalan kadın ve çocuklar için geçen yıl önemli bir adım attı.

Haberin Devamı

81 ildeki emniyet müdürlüklerinin asayiş şube müdürlükleri bünyesinde aile içi ve kadına karşı şiddetle mücadele büro amirlikleri kuruldu. İzmir Emniyeti’ne bağlı Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliği de 19 Kasım 2015’ten bu yana canla başla çalışarak şiddet mağdurlarının yanında oldu, kıllarına zarar gelmemesi için insan üstü gayret gösterdi.

İşleri şiddetle mücadele

7 KİŞİ GÖREV YAPIYOR
Büronun amiri ise genç bir emniyet mensubu olan Elmas Çaylak. Büroda 7 personel görev yapıyor. Ancak bütün ilçelerdeki polis merkezlerinde görevli birer personel bulunuyor. Müracaatları ilk onlar alıyor ve büroyla koordineli çalışıyor. Büronun istatistiklerine göre, tüm önlemlere rağmen, İzmir’de 2016’daki kadın cinayetlerinin oranı oldukça yüksek. 2015’te 18 kadın cinayete kurban giderken, 2016’ının ilk 6 ayında bu sayı 11’e ulaştı. Şiddete karşı alınan tedbir rakamlarında ise eşinden şiddet gördüğü için haklarında tedbir kararı alınan erkek sayısının fazla olması dikkat çekti.

Haberin Devamı

İşleri şiddetle mücadele


İSTATİSTİKLERE YANSIYAN
2015’te, şiddet mağduru 6 bin 406 kadın, bin 264 erkek ve 162 çocuk olmak üzere toplam 7 bin 832 kişi için koruyucu tedbir kararı alındı. Bin 577 kadın, 9 bin 162 erkek ve 20 çocuk hakkında ise şiddet uyguladığı için toplam 10 bin 759 önleyici tedbir kararı çıktı. 2016’da ise rakamların arttığı görüldü. Mayıs itibariyle 2 bin 635 kadın, 572 erkek ve 52 çocuk hakkında olmak üzere 3 bin 259 koruyucu tedbir kararı alındı. 839 kadın, 3 bin 289 erkek ve 92 çocuk hakkında ise şiddet uyguladığı için toplam 4 bin 220 önleyici tedbir kararı çıktı.


ELEKTRONİK KELEPÇE
Kadına şiddetin önünün bir türlü alınamaması nedeniyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın ‘erkeğe elektronik kelepçe’ uygulamasının ilk örnekleri de pilot bölge İzmir ve Ankara’da hayata geçti. Elektronik kelepçe ilk olarak İzmir’de 3 erkeğe takıldı. Erkeklerin şiddet mağduru kadınlara 100 metreden fazla yaklaşmaları halinde elektronik kelepçe, izleme merkezine sinyal gönderiyor, erkek gözaltına alınıyor. Emniyet yetkilileri, elektronik kelepçenin mağdur üzerinde de olumlu etkisi olduğunu, hemen müdahaleye imkan sağladığını vurguladı.

Haberin Devamı

İşleri şiddetle mücadele

 

TOPLAM GÖREVLİ SAYISI 62

BÜRO Amiri Elmas Çaylak, şiddet mağdurlarıyla ilgili işleyişi anlatarak şu bilgilendirmeyi yaptı: “Şiddet mağdurlarıyla biz direkt g rüşmüyoruz. Polis merkezlerimizdeki görevli memur arkadaşlar görüşüp onları ilgili yerlere yönlendiriyor. Çözemedikleri bir durum olursa bize yönlendiriyorlar. Biz de ilgili yerlerle görüşüp koordinasyonu sağlıyoruz. Polis merkezlerimizdeki aile içi ve kadına karşı şiddetle mücadele büro amirliğinde toplam görevli sayısı 62. Ayrıca, ilçe emniyet müdürlüklerinde toplam 30 irtibat görevlimiz mevcut. Aile içi şiddete maruz kalan mağdurlar, kolluk birimleri (polis, jandarma), valilikler, kaymakamlıklar, Aile ve Sosyal Politikalar il müdürlükleri, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM), sığınmaevleri, konukevleri, sosyal hizmet merkezleri, adli kurumlar (Cumhuriyet başsavcılığı), aile mahkemeleri ve adli tıp kurumu ve sağlık kuruluşlarına başvurabilirler.”

 

Haberin Devamı

KURS VE İŞ GARANTİSİ

ÖTE yandan, İzmir’de başlatılan bir başka projeyle, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri’nde kalan şiddet mağduru kadınlara kurs ve iş imkanı da sağlanıyor. Kadınlar, Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliği’nin bir güzellik merkeziyle yaptığı anlaşmayla iş garantili 5 bin TL değerindeki kursa katılıp meslek sahibi olabiliyor. Halen Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’nden 3 kadın bu kurslarda eğitim alıyor.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!