İngiliz’e tapu şoku

Güncelleme Tarihi:

İngiliz’e tapu şoku
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2008 00:00

Didim’de yaşayan İngiliz Bill ve Linda Robshaw, geçen yıl Ezo Property adlı isimli emlak şirketinin sahibi Zeynel Yıldız’dan Akbük’te 70 bin YTL’ye arsa aldı.

Villa yapmayı düşünen çift, Ege Ordu Komutanlığı’nın tapularını onaylamasını beklemeye başladı, sonuç çıkmayınca Yıldız’a başvurdu. Çifti, iddiaya göre, oyalayan Yıldız, bir gecede ofisini kapatıp ortadan kayboldu. Robshaw çifti, Tapu Sicil Müdürlüğü’ne gitti, arsanın başkasına satıldığını öğrendi. Bill Robshaw, "Zeynel’i 10 yıldır tanırım. Üç yıl önce İngiltere’de düğünümüze katıldı, onu evimizde misafir ettik. Türkiye’de emekli hayali kurarken dolandırıldık. 10 yıl çalışıp biriktirdiğim yatırımım yok oldu" dedi.

Parayı da vermemiş

Lynne ve Alan Reed ise Yıldız’dan geçen yıl 60 bin YTL’ye bir daire aldı. Tapu alamayan çifti Yıldız sürekli oyaladı. Yıldız ofisini kapatıp kaybolunca çift, müteahhidi buldu. Müteahhit, Yıldız’ın 25 bin YTL ödediğini söyledi. 35 bin YTL’yi emlakçıya kaptıran Reed çifti soluğu mahkemede aldı.

Jean ve Terry Allison ise geçen yıl Akbük’te 150 bin YTL’ye villa aldı. Avukatları ile sözleşme imzalayan İngilizler 5 bin YTL depozito verip İngiltere’ye gitti. Çift, kalan bedeli Yıldız’ın Türkiye’deki hesabına gönderdi, ancak tapu alamadı. Yıldız’ın ofisini kapattığını öğrenince Didim’e gelen çift, villalarında birilerinin yaşadığını görünce jandarma çağırdı. Aile, villayı 5 ay önce aldıklarını söyledi, tapularını gösterdi. Emlakçının villayı bir başkasına sattığını anlayan çift şok geçirdi. Yasal yollara başvuracağını söyleyen Terry Alison, "Villayı bankadan kredi çekerek almıştım. Şimdi, 20 yıl benim olmayan birşeyin taksidini ödeyeceğim" diye konuştu.

YASA DEĞİŞMELİ

Didim Emlakçılar Derneği Başkan Yardımcısı Sevim Külekçi ise, yabancılara gayrımenkul satışını, yasa gereği, Genelkurmay Başkanlığı’nın onaylaması gerektiğini belirterek, "Bu, 3- 6 ay sürüyor. Bazı emlakçılar başvurmuyor bile. Kötü niyetli emlakçılar veya müteahhitler İngiliz’e sattığı evi tapuyu devretmediği için bir başkasına satabiliyor veya aldığı parayla kaybolabiliyor" dedi.

Yabancılara gayrimenkul satışlarının bir günde bitirebilmesi, satış yapılamayacak askeri alanlar ve güvenlik bölgelerinin kadastro müdürlüklerine bildirilmesi için 2 yıl önce bir çalışma başlatıldığını da hatırlatan Külekçi, şunları söyledi:

"Çalışmanın bir an önce bitirilmesi, işlemlerin ordu komutanlıkları değil, kadastro müdürlüklerinden yapılması gerekiyor, aksi halde daha çok dolandırıcılık olayı olacak. İngiliz gazetelerinde Türkiye’de ev alıp dolandırılanların haberleri çıkıyor, hepimiz zarar görüyoruz. Ülkemizin imajı zarar görüyor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!