Holdinglerin yeni gözdesi hayvancılık

Güncelleme Tarihi:

Holdinglerin yeni gözdesi hayvancılık
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2012 00:00

Geleceğin sektörü olarak gösterilen tarım ve hayvancılık, holdinglerin de ilgisini çekmeye başladı. Okan, Koza, Saray gibi pek çok büyük şirket bu alanda yatırım yapmaya başladı.

Haberin Devamı

Teta Teknik Tarım Genel Koordinatörü ve İzmir Tarım Grubu eski Dönem Sözcüsü Sümer Tömek Bayındır’ın verdiği bilgilere göre, tarım ve hayvancılığa dayalı büyük sanayi yatırımı yapan gruplar gün geçtikçe artıyor.EGİAD Yarın Dergisi için yaptığı analizde belli büyüklükteki yatırımlar için öngörülen sıfır faizli kredilerin de sektörü cazip hale getirdiğini söyleyen Bayındır, “Devletin verdiği kredi ile ancak 400 sağmal kapasiteli bir işletme kurabiliyorsunuz. Ancak, bin sağmal kapasiteli yatırımlar devam ediyor. Bu gösteriyor ki, holdinglerin bir kısmı sıfır faizli kredi olduğu için bu sektöre girdiyse de önemli bir bölümü de hayvancılığın parlayan yeni bir iş dalı olduğunu görüyor” dedi.

Onlarca örneği var

Hayvancılığa yatırım yapan söz konusu gruplar hakkında da bilgi veren Sümer Tömek Bayındır, “Bu konuda Türkiye’de önder olan çiftlik Saray Halı Grubu’na bağlı Saray Tarım İşletmeleri’dir. Bu şirketin Haziran 2012 itibariyle 2 bin 500 sağmal, 32 bin baş besisi var. Entegrasyon olarak yem, et ve günlük 300 ton kapasiteli süt fabrikaları mevcut. Yem üretimi için ise 30 bin dekar arazileri bulunuyor. Saray Tarım’la 1999’da çalışmaya başladık ve bu yıl yaptıkları genişlemede hala birlikteyiz. Koza Holding, Ekişehir’de bin sağmal kapasiteli işletme kuruyor. Projelerinde sütü işleyecek bir fabrika da var. Bir örnek daha verecek olursak, Okan Holding Kırklareli’de 500 sağmal kapasiteli bir çiftlik kurdu. Bu yıl içinde hayvanları gelecek ve üretime başlayacaklar. Buna benzer onlarca örnek verilebilir” diye konuştu.
? Sabır ve doğru bilgi
Sektörle ilgili bir uyarıda da bulunan Bayındır, işletmecilerin ilk üç yılda hemen kazanmayacaklarını, olası kayıplarla bu sürenin sonunda başladıkları sürüye ulaşacaklarını, işin doğasının bu olduğunu aktardı. Sümer Tömek Bayındır, “Devamlılıktan bahsedeceksek üçüncü yılını tamamlamış çiftlikleri esas almak gerekiyor. Ancak yatırımcıların önemli bir kısmı doğru bilgiye ve doğru makine ile ekipmana ulaşamadıklarından ciddi
hayvan kaybına uğruyor. Ve bu süreci tamamlayamadan ne yazık ki çiftliklerini satılığa çıkarıyor. Şu anda Türkiye genelinde 200 sağmal kapasite üzeri yaklaşık 40 çiftlik satılık ve içinde hayvan yok. Bu üzücü bir durum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!