Her iki kadından biri sezaryenle doğuruyor

Güncelleme Tarihi:

Her iki kadından biri sezaryenle doğuruyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2011 00:00

TÜRKİYE’deki tüm doğumlar arasında sezaryen oranı 1998’de yüzde 14 iken, 2007’de yüzde 36, 2010’da ise yüzde 45.4 olarak gerçekleşti. Buna göre gebe her iki kadından biri sezaryeni tercih etti. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, devlet hastanelerinde sezaryen oranı yüzde 41 iken, özel hastanelerde yüzde 64, üniversite hastanelerinde ise yüzde 65.

Haberin Devamı

Geçen yıl Kayseri’de sezaryenle doğum diğer illere göre 1.5 kat fazla gerçekleşti. Kayseri’nin ardından gelen Ordu, Giresun, Rize, Kırşehir, Eskişehir, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Edirne, Çanakkale, İzmir, Uşak, Denizli, Muğla, Antalya, Osmaniye’de ise diğer illere göre bir kat fazla sezaryenle doğum gerçekleşti.
Bu veriler, Sağlık Bakanlığı’yla Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği’ni harekete geçirerek ortak bir eylem planı oluşmasını sağladı. Alınan ortak kararla 2013’e kadar Türkiye’deki mevcut sezaryen oranlarının azaltılması planlanıyor.

Bizler de rahatsızız

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı, Ege Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Mete İtil, normal doğum konusunda yeterli bilgiye sahip olunmamasının da sezaryen oranlarını artıran bir faktör olduğuna dikkat çekti.

Haberin Devamı

Sezaryenin, belirli gereklilikler oluştuğu zaman yapılması gereken bir ameliyat olduğunu anlatan Prof. İtil, sezaryenin normal doğumdan daha üstün ve anne-bebek sağlığına daha faydalı olduğu düşüncesinin tamamen yanlış olduğunu vurguladı. Prof. İsmail Mete İtil, Türkiye’deki sezaryen oranlarının yüksek olmasından jinekologların da rahatsızlık duyduklarını, bu oranların azaltılması için kamuoyunda farkındalık yaratacak çalışmalar yürüteceklerini ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!