Hem hikayeleri hem kendileri özel

Güncelleme Tarihi:

Hem hikayeleri hem kendileri özel
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2013 00:00

ÖZEL Sporcular Atletizm Milli Takımı, 13-18 Mart tarihleri arasında İstanbul Ataköy’de yapılacak olan Salon Avrupa Atletizm Şampiyonası öncesi İzmir’de hazırlıklarını sürdürüyor.

Haberin Devamı

Bize ulaşın: engelsiz@hurriyet.com.tr

Atatürk Spor Kompleksi’nde, Özel Sporcular Atletizm Milli Takımı Kamp Sorumlusu Murat Tekincan, Milli Takım Antrenörü Zekeriya Üçüncü, Milli Takım Psikoloji Danışmanı Tolga Aran ve sporcularla görüştüm.

Hem hikayeleri hem kendileri özel

Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu’na bağlı olan bu spor dalı, atletizmin kurallarıyla aynı. Ancak, bu sporu sadece sınır zeka ve onun altı sporcular yapabiliyor. Bu nedenle de sporcular, rehberlik araştırma merkezlerinde yapılan testlere giriyor. Testlerden geçince de Uluslararası Zihinsel Engelli Spor Federasyonu’nca (INAS) onaylanmaları gerekiyor.
Sporcularımız, İstanbul’daki şampiyonada uzun atlama, üç adım atlama ve gülle atmada mücadele edecek. 200, 400, 800, 1500, 3000, 60 metre düz ve 60 metre engelli koşularında yarışacak. Özel sporcu atletler, normal atletlerin bile güçlük çektiği 4x200 ile 4x400 bayrak yarışlarında da mücadele edecek.

Haberin Devamı

Hem hikayeleri hem kendileri özel

Antrenör Zekeriya Üçüncü, hedeflerinin şampiyonada derece almak olduğunu belirtiyor. Üçüncü, diğer hocalarla beraber kollektif biçimde çalıştıklarını ve kampın çok verimli geçtiğini ifade ediyor. Kamp Sorumlusu Murat Tekincan da Türkiye Özel Sporlar Federasyonu Başkanı Birol Aydın’ın kendilerine çok destek verdiğini söylüyor. Sporcuların ihtiyaçları için Psikolojik Danışman Tolga Aran, INAS’ın istediği kriterleri sağlamak için sporcuların lisanslama süreçlerine yardımcı oluyor. Yarışmalara katılmak için INAS’ın belirlediği milli zihin kapasitesinin arandığını söyleyen Aran, “Sporcuların testte belirtilenin altında bir skoru alması gerekiyor” diyor.
Tolga Aran, bunun dışında mental, aritmetik, zihinsel ve sosyal yaşam becerileri geliştirmek için çalışmalar da yapıyor. Aran aynı zamanda hiperaktivite ve dürtüsellik problemleri olan sporcularla özel olarak ilgileniyor.

Haberin Devamı

Hem hikayeleri hem kendileri özel


Aslında her biri ayrı bir kahraman

İcra takibini önledi

Hem hikayeleri hem kendileri özel

Emrah Öztürk, 21 yaşında. 7 yıldır atletizmle ilgileniyor. 2011’de yapılan 7’nci Tarsus Uluslararası Yarı Maratonu’nda kazandığı 500 liralık ödülle ailesinin birikmiş kira borcunun bir kısmını ödeyip, haklarında icra takibi başlatılmasını önlemiş. Trabzon Karşıyaka Spor Kulübü’nün lisanslı sporcusu. 10 bin metrede 2011 İtalya’da yapılan Dünya Özel Sporcular Şampiyonası’nda 6’ncı olmuş. 1500, 3 bin, 5 bin, 10 bin metre yarı maraton ve tam maraton koşan Türkiye’deki tek isim. Maratonlara katılabilmek için sponsor arıyor. Sahip çıkıldığı takdirde olimpiyatlarda dahi yarışabilecek kapasiteye sahip.

Haberin Devamı


Türkiye’de tek isim

Hem hikayeleri hem kendileri özel

Ceyhun Eyüboğlu, 23 yaşında. 5 senedir atletizm yapıyor. O da Trabzon Karşıyaka Spor Kulübü’nün lisanslı sporcusu. Üç adım atlamada 2011 İtalya Dünya Özel Sporcular Şampiyonası 4’üncüsü. 3 adımda ve uzun atlamada Türkiye’deki tek isim.


Cami avlusunda bulundu

Hem hikayeleri hem kendileri özel

Ayşegül Tahtakale, 25 yaşında. Soyadını, bebekken terk edildiği İstanbul’daki Tahtakale Camisi’nden almış. Çocuk Esirgeme Kurumu’nda yetişen Tahtakale, azmiyle herkesi büyülüyor. Ankara Saray Rehabilitasyon Spor Kulübü’nün lisanslı sporcusu. 4 senedir bu sporun içinde. 2012 Londra Paralimpik Oyunları’nda gülle atma kategorisinde 11’inci olup aynı zamanda Paralimpik Oyunları’na katılan ilk Türk özel sporcusu.

Haberin Devamı


Dört yıldır yapıyor

Gülbahar Dileç, 18 yaşında. 4 senedir atletizmle iç içe.


2011 dünya altıncısı

Hem hikayeleri hem kendileri özel

Dileç Tokat, Yavuz Selim İlköğretim Okulu Spor Kulübü’nün lisanslı sporcusu, 3 adım atlamada Türkiye’deki tek özel kadın sporcu. 2011 İtalya Dünya Özel Sporcular Şampiyonası 6’ncısı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!