Haydi, Kitap Fuarı’na

Güncelleme Tarihi:

Haydi, Kitap Fuarı’na
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

EGE'nin en büyük kitap etkinliği olan 5. TÜYAP İzmir Kitap Fuarı, bugün saat 11.00'de Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina tarafından Kültürpark'ta açılıyor. Geçen yıl 126 bin kişinin ziyaret ettiği fuara 100'ün üzerinde kitabevi katılıyor. İzmirliler 16 Nisan akşamına kadar açık kalacak fuarda düzenlenecek 54 etkinlikte (söyleşi, panel, imza günü) 110 yazarla birlikte olacak.

BU yıl ana teması ‘‘5000. Yılda İzmir'' olan fuarın ‘‘Onur Konuğu'' yıllar sonra ilk kez Türkiye'ye gelen değerli bilimadamı Server Tanilli. Tanilli, bugün saat 18.00'de gerçekleştirilecek, ‘‘Aydınlanma ve Gerçekliği'' konulu panelde konuşacak. Fuarın tek yabancı konuğu ise Yunanlı şair, yazar ve dil bilimci Lia Karavia. Karavia, 12 Nisan Çarşamba günü saat 14.00'de, ‘‘İzmirli Rumlar, İzmirli Türkler ve Bir çocuk Kitabı'' konulu söyleşiye Serpil Ural'la katılacak.

TÜYAP ve Evin Sanat Galerisi işbirliğiyle çağdaş Türk Sanatı'nın figüratif örneklerinin bulunduğu sergi de açılacak. Nuri İyem, Nasip İyem, Naile Akıncı, Nedret Sekban, Neş'e Erdok, Kemal İskender,. Hüsnü Koldaş, Nesrin sağlam, Mustafa Özel, Ahmet Umur Deniz ve Temur Köran'ın eserlerinden oluşan sergi, fuar süresince açık kalacak.

DEMİRYOLLARI İÇİN

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş.'nin Büyükşehir Belediyesi desteğiyle düzenlediği 5. TÜYAP İzmir Kitap Fuarı kapsamında, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin, ‘‘Çağdaş Demiryollarımız İçin El Ele Verelim'' kampanyası desteklenecek. Türkiye'deki trafik sorununa çözüm olarak demiryollarının daha çağdaş hale getirilmesi düşüncesiyle başlatılan kampanya kapsamında, TCDD İzmir Müzesi'nden getirilen minyatür tren sergilenecek.

BUGÜN NE VAR?

12.00- 14.00

Açık oturum: Kitle İletişim Araçlarında Edebiyatçı ve Edebiyat Seviliyor mu?

Yöneten: Öner Yağcı

Konuşmacılar: Muzaffer İzgü, Hüseyin Yurttaş, Celal Hafifbilek

14.00-15.00

Panel: Kentin Kapıları, Bir Kente Nasıl Girilir?

Yöneten: Yaşar Aksoy

Konuşmacılar: Veysel Çolak, Ünal Ersözlü, İsmail Mert Başat

15.00-16.00

Söyleşi: ‘‘Anılara Yolculuk''

Konuşmacı: Nihal Yeyinobalı

16.00-17.00

Şiir dinletisi

Katılımcılar: Hamdi Gedik, Ahmet Telli, Adnan Satıcı, Yücelay Sal, Namık Kuyumcu, Ünal Ersözlü, Veysel Çolak, Yusuf Alper, Mansur Balcı, Sina Akyol, Tuğrul Keskin, Dinçer Sezgin, Fergun Özelli, Fadıl Öztürk, Önder Kızılkaya, Nevzat Çelik, Mehmet Çetin, Adnan Özer, Oktay Taftalı.

İzmir’de caz esintileri

AKBANK Caz Festivali 10'ncu yılı kutluyor. Çağdaş cazın, ülkemizdeki en önemli etkinliklerinden festival, iki konserle bu yıl İzmir'de de izlenecek.

İzmirliler, yarın saat 21.00'de Sabancı Kültür Sarayı'nda, vurmalı sazların çağımızdaki en büyük ustalarından Burhan Öçal'la yine buluşacak. Bir süre önce 7. Avrupa Jazz Festivali'nde George Gruntz'la konser veren Öçal'a bu kez en iyi tenor saksafonculardan Seamus Blake ve grubu katılacak.

10 Nisan Pazartesi akşamı, dünyaca ünlü caz sanatçımız İlhan Erşahin ve grubu son çalışmalarını sunacak. Konsere trombon ustası Joshua Roseman da katılacak. Festivalin biletleri tam 6 milyon öğrenci, 3 milyon lira karşılığında Akbank Konak, Alsancak, Karşıyaka Sahil ve Hatay şubelerinden alınabilir.

Gençlerin buluşması

EGE Üniversitesi Tiyatro Topluluğu, 20 - 30 Mayıs'ta, ‘‘Tiyatro Günleri 2000'' adlı etkinlik düzenliyor. Türkiye'deki çeşitli üniversitelerin tiyatrocularını buluşturacak şenlikte, öğrenim dalları olsun olmasın bu sanata gönül vermiş gençlerin oluşturduğu gruplar perde açacak.

EÜTT Sözcüsü Evren Sakarya, Tiyatro Günleri'ne ilginin her yıl arttığını belirtti, ‘‘Bu yıl 24 üniversiteden topluluklar katılacak'' dedi. Oyunların yanısıra sergiler, sohbet ve söyleşilerle tiyatronun büyük isimlerini gençlerle buluşturmayı dilediklerini anlatan Sakarya, sponsor aradıklarını söyledi. Sakarya, etkinlik süresince kampüste tiyatro kitaplarının ve dergilerinin satılacağı bir stand kurulması için büyük yayınevleriyle ilişkiye geçtiklerini de bildirdi.

BU arada EÜTT'yi oluşturan gençler organizasyonun en iyi şekilde gerçekleşmesi için çalışıyor. Çok eski bir tiyatro geleneği olan İzmir'in bu çabaya duyarsız kalmayacağını umuyorum. yaklaşık 3000 genci İzmir'de buluşturacak şenlik, Üniversite Olimpiyatları'na talip olan kent yöneticilerinin neler yapacaklarını göstermek için de iyi bir fırsat.

Doç. Atay profesör

DOKUZ Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sahne ve Görüntü Sanatları Bölümü Fotoğrafçılık Ana Sanat Dalı Başkanı Doç. Dr. Simber Atay, profesör oldu. 1980'de Ege Üniversitesi Güzel sanatlar Fakültesi'nden mezun olan Atay, aynı yıl araştırma görevlisi oldu. 1983'te yüksek lisansını tamamlayan Atay, 92'de ‘‘Türk Film Eleştirilerinde Yaklaşım Biçimleri'' adlı teziyle doktora derecesi aldı.

AKADEMİK çalışmaları sırasında pek çok araştırmaya ve çalışmaya imza atan Atay, fotoğraf anlayışını açtığı ve olumlu eleştiriler alan pek çok kişisel sergiyle yansıttı. Yurt içinde ve dışında pek çok inceleme gezisi yapan, bunları fotoğraflarla kanıtlayan Atay, Fransızca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca ve Almanca biliyor.

ADT Ziyaretçi’yle salı günü geliyor

ANKARA Devlet Tiyatrosu, 21 Nisan'da bugüne kadar kapalı gişe oynayan ‘‘Ziyaretçi'' adlı oyunla İzmir'e geliyor. Eric-Emanuel Schmitt'in yazdığı, Serap Babür'ün Türkçeleştirdiği oyun 11-16 Nisan'da Konak Sahnesi'nde perde açacak. Şakir Gürzumar'ın yönettiği oyunda Dr. Sigmund Freud'u Baykal Saran, ziyaretçiyi Tarık Ünlüoğlu canlandırıyor. Oyunun rejisörü Gürzumar, ‘‘Bence oyunun geçtiği zaman, anlatım, ortaya atılan konu mükemmel denilebilecek düzeyde. Bir bilim adamıyla-tanrı karşıkarşıya. Çok anlamlı bir düello'' diyor. Oyunun biletleri satışa çıktı.

UNUTMAYIN!

SALİHLİ Şiir İkindileri bugün saat 14.30'da Belediye Şehir Tiyatrosu'nda yapılıyor. Erdoğan Çokduru'nun anılacağı toplantıya, Nedret Gürcan, Şükran Kurdakul ve sazıyla Yunus Kırılmış katılacak.

Bodrum’da imza günleri sürüyor

BODRUM'da geçen ay başlayan imza günleri devam ediyor. Son olarak yarın yazar Meltem Arıkan, Oasis İmge Kitabevi'nde okurlarıyla buluşacak. Psikolojik içerikli kitaplarıyla tanınan yazar Meltem Arıkan, ‘‘Ve, veya, belki...'' ile ‘‘Evet ama sanki...'' isimli kitaplarını imzalayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!