Hayata Dönüş protestosu

Güncelleme Tarihi:

Hayata Dönüş protestosu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2012 00:00

“Hayata Dönüş Operasyonu”nda 32 kişinin ölümü, 12. yılında İnsan Hakları Derneği üyeleri Buca Cevaevi önünde protesto edildi.

Haberin Devamı

20 Ekim 2000 tarihinde bazı cezaevlerinde tutuklu ve hükümlüler F Tipi Cezaevleri koşulları ve tecrit uygulamısını protesto etmek amacıyla açlık grevine başlamışlardı. 19 Aralık 2000 tarihinde “Hayata Dönüş Operasyonu” adıyla yapılan müdahelede 32 kişi hayatını kaybetmişti. Üzerinden 12 yıl geçen olayı protesto etmek için İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi üyeleri Buca Cezaevi önünde toplandı. Cezaevi kapısının önünde “19 Aralık'ı Unutmadık Unutturmayacağız” pankartı açan ve “İnsan Hakları İşkenceyi Yenecek” sloganları atan dernek üyeleri adına Başkan Adnan Kaya, “Kanlı operasyonun üzerinden tam 12 yıl geçti. İktidarlar, siyasi jargon, ülke gündemi tamamen değişti. Ancak o günden bugüne değişmeyen tek şey devletin cezaevi politikası. Bugün hala cezaevlerinde birçok tutuklu ve hükümlüye tecrit uygulanmaktadır. İlimizde bulunan iki büyük cezaevinden de neredeyse her gün hak ihlalleri konusunda derneğimize başvurular glemektedir. Yaptığımız suç duyuruları sonuçsuz kalmakta yada etkin bir araştırma yapılmadan iddiaların asılsız olduğu belirtilmektedir. Devlet yetkilileri cezaevlerinde yanan insanlık dramını dün olduğu bugünde görmezden gelmektedir” dedi.

Haberin Devamı

“TUTUKLULARA İNSAN GİBİ DAVRANILSIN”
Cezaevlerinde yaşanan olumsuzlukların giderilmesi için acilen önlemlerin alınması gerektiğini belirten İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi Başkanı Adnan Kaya, “Tutuklu ve hükümlülerin Haklarını ihlal eden, onlara işkence yapan, yaralayan ve öldüren kamu görevlileri hakkında dava açılmalı, açılmış davalar bir an önce sonuca bağlanmalı. Cezaevlerinde mahpusların, savunma, şiddete maruz kalmama, sağlık, eğitim, beslenme, aileleriyle ve akuatlarıyla genel olarak dış dünya ile iletişim haklarına saygı gösterilmelidir. Yaklaşık 13 yıldır uygulanan tecrit koşulları insan haklarına aykırı olduğu için, özel mevzuatlar yönetilen tek kişilik İmralı kapalı cezaevi kapatılmalıdır. Mahpusların aile ve yakınlarıyla iletişimlerindeki Kürtçe konuşma yasağı kaldırılmalıdır. Yeni İnfaz Yasası, ilgili uzmanlık örgütleri ve insan hakları örgütlerinin görüşleri alınarak insan hakları hukukuna uygun değişikliklere uğratılmalıdır” dedi, Basın açıklaması sonrası cezaevinin kapısına kırmızı karanfiller bıraklıdı.

Hayata Dönüş protestosu

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!