Hayalleri kazandırdı

Güncelleme Tarihi:

Hayalleri kazandırdı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2009 00:00

Kriz ortamında Manisa’ya 1 milyon dolarlık yatırım yapan iki genç, yüzde 70 elektrik tasarrufu sağlayan Türkiye’nin ilk LED’li ampullerini üretti.

Haberin Devamı

DÜNYAYI kasıp kavuran küresel ekonomik krize rağmen, 1 milyon dolar yatırım yaparak Türkiye’nin ilk Light Emitting Diyote (LED) ampul fabrikasını Manisa’ya kuran SL Enerji Elektronik Şirketi, üç yıl süren Ar-Ge çalışması sonucu elektrik tüketiminde yüzde 70 tasarruf sağlayan lambalar üretmeye başladı. Endüstri Mühendisi Mahmut Bülbül ve Elektrik - Elektronik Teknisyeni Rasim Çelik tarafından kurulan şirket, LED’li trafik işaret levhaları, ofis ve büro aydınlatmaları üreterek sektöründe lider konuma gelmeyi hedefliyor.

Her yerde kullanılır

Şirket ortağı Mahmut Bülbül, “20 yılı aşkın elektronik tecrübemiz var. Ülkemizin en önemli konularından olan enerji sektörüne yatırım yapmayı vatan sorumluluğu bildik. Yatırımı 3 yılda tamamlayıp ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmayı hedefimiz olarak gördük. Büst, heykel aydınlatması, fabrika içi aydınlatma, bilgilendirme levhaları, benzin istasyonu aydınlatması, LED’li trafik işaret levhaları, ofis ve büro aydınlatmaları üretimini LED, yani ışık yayan diyot sistemini uygulayarak yapıyoruz” diye konuştu.

Sokak aydınlık

Haberin Devamı

Türkiye’deki 11 milyon sokak lambasının LED’li olanla değiştirilmesiyle çok büyük enerji tasarrufu sağlanacağını anlatan Bülbül “Sisteme güneş enerjisi paneli eklendiği zaman LED’ler elektrik tüketimini bu panellerden sağlayacak.”
Manisa’da hedef
? Bülbül, “ Boşa giden enerji yüzünden önemli ölçüde ekonomik kayıp oluyor” dedi Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. Manisa Müessese Müdürü Yakup Önder de şehir merkezindeki sokaklarda LED’li sisteme geçişi hedeflediklerini  belirtti.

LED’Lİ LAMBA NEDİR?

Işık Yayan Diyot (Light Emitting Diode) anlamına gelir ve yarı iletken malzemelerden oluşur. Değişik montaj tiplerinde üretilen LED lambalar birleştirilerek veya tek tek kullanılarak çok canlı ve parlak renklere sahip aydınlatma elemanları üretilmektedir. Sadece belirlenen (dalga boyunda) renkleri ürettiklerinden her hangibir filtre gerektirmez. En verimli ışık üreticileridir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!