Hayaline sağlık Öğütçen valim

Güncelleme Tarihi:

Hayaline sağlık Öğütçen valim
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2008 00:00

Görevde bulunduğu İzmir Valiliğinde jeotermal enerji yatırımı ve tesisleri yaptığı için hayalperest olmakla eleştirilen Hüseyin Öğütçen’e büyük onur.

Hayalperest olmakla eleştirilen bir dönemin İzmir Valisi Hüseyin Öğütçen (86), Türkiye’de ısıtmada jeotermal enerjiyi ilk defa kullanan kişi olarak tarihe geçti. İzmir’de valilik yaptığı 1981-1984 yılları arasında önce jeotermal kuyular açtırdığı, daha sonra da termal tesisler inşa ettirdiği Balçova Termal Tesisleri’nde AA muhabiriyle görüşen Vali Öğütçen, jeotermal enerjiyi ilk defa Gönen’de kaymakamlık ve belediye başkanlığı yaptığı dönemde kullandığını söyledi.

İlk kez kullandı

İmar ve İskan Bakanlığının kendisine "jeotermal enerjiyi ilk defa kullanan yönetici" olduğu için plaket verdiğini kaydeden Hüseyin Öğütçen, sözlerine şöyle devam etti: "İzmir’de valilik yaptığım dönemde Balçova’da 1963 yılında MTA’nın 3 kuyu açtığını gördüm, üstü kapatılmış, kullanılmamıştı. Baktım ki, 80 derecenin üzerinde bir sıcaklık var. Hemen araştırmalar yaptım. MTA ile anlaşma yaptık, yaptığımız anlaşma sonucu 19 kuyu daha açıldı. Bölge, jeotermal alan olarak tespit edildi. Buradaki bütün tesisler tamamlanınca kuyulardan ısıttık. Bunun dışında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesinin bütün binalarını da buradan ısıttık. Hastalar, kışın soğuğunda, ’yanıyoruz’ demeye başladı." Bugün jeotermal kaynaklardan İzmir’de 31 bin konuta eşdeğer ısıtma yapıldığına dikkati çeken Öğütçen, 23 bin abonenin dışında, bölgedeki hastane, okul, camilerin de jeotermalden faydalandığını kaydetti.

Büyük mutluluk

Öğütçen, 30 yıl önce ilk etapta 30 bin, ikinci etapta 70 bin, üçüncü etapta ise Seferihisar’daki kaynaklardan yararlanarak 100 bin konutu ısıtmayı hedeflediğini belirterek şöyle dedi: "Senelerce Hüseyin Öğütçen ’hayalperest’ dediler. Bugün, sağlığında 11 cadde ve bulvara adı verilen tek valiyim." Jeotermal kuyuların açılmasının ardından alanda 7 motel ile termal otel yaptırdığını anlatan Öğütçen, "Istıraplar içinde bir insan geliyor ve bu merkezlerde, kaplıcalarda tedavi oluyor, dua ediyor. Konak Meydanı’ndan geçerken birisi boynuma sarılıyor, teşekkür ediyor. Trilyonlar verseniz böyle bir mutluluğu satın alamazsınız" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!