Halk bilim elele

Güncelleme Tarihi:

Halk bilim elele
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

Karşıyaka Belediyesi Ege Üniversitesi ile işbirliği yaparak ilçenin yeşillendirilmesini ve buna halkın katılımını sağlayacak.Uygulama İzmir’de ilk olacak.

BİRLEŞMİŞ Milletlere bağlı FAO' (Food and Agriculture Organization- Gıda ve Tarım Örgütü) nun desteği ile gerçekleştirilecek ‘‘Kent Habitatının İyileştirilmesi: Karşıyaka Kent Ormancılığı / Bitkilendirme Planı'' projesi için start verildi. Türkiye'de bu alandaki ilk projenin uygulamasını Ege Üniversitesi üstlendi.

KARŞIYAKA'nın çevresel dokusu, toprak yapısı, kent yapısı, deniz ve su kaynaklarıyla ilgili verilerden hareket edilerek, kentli olma bilinci ve insan-çevre ilişkisini gündeme getirmeyi hedefleyen proje, EÜ Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve EÜ İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümlerinden oluşturulan ekipler tarafından yürütülecek.

Proje, bilinç artırmaya yönelik

EÜ İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü projenin tanıtımını, EÜ Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi de uygulamasını yapacak.

H.İ.T. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bülent Göksel, projenin başarıya ulaşması için Karşıyaka'da yaşayan insanların katılımının önemli olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Göksel, bu amaçla bölgede anket çalışması yaptıklarını, bu veriler ışığında tanıtım projesinin hazırlandığını söyledi.

PROF. Dr. Göksel, ‘‘Bölümümüz bünyesinde oluşturulan ekibin hazırladığı projenin bilinç artırma ve toplumsal kabul oluşturması hedeflendi. Bölgede yaşayan insanları bunun öznesi haline getirip, eğitim ve ağaç dikme faaliyetlerinin bölgede uygulanmasını kolaylaştıracak altyapı stratejileri hazırlandı. Projenin amacı, Karşıyaka'da yaşayanlara yeşil, çevre ve kentli olma bilinci konusunda ihtiyaç duydukları mesajın verilmesidir. Demografik verilerden hareketle bölgede yaşayan insanların çevre ile ilgili tutum ve davranışları incelendi'' dedi. Süleyman SAAT-Birkan YÜKSEL

Sel önlenecek

FAO'nun 50 bin dolar destek verdiği , toplam 160 bin dolara malolacak projenin teknik kısmını EÜ Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi yürütüyor. Bu kapsamda Karşıyaka havzasında topografya, jeoloji, hidrojeoloji, toprak, arazi kullanımı ve bitki örtüsü haritalarını oluşturduklarını söyleyen proje koordinatörü Prof. Dr. Ümit Erdem, ‘Mevcut açık yeşil alanları, eğitim ve sağlık kurumlarını belirledik ’ dedi.

KARŞIYAKA'da yaşanan sel olgusunu dikkate aldıklarını belirten Erdem, doğal kaynaklar çerçevesinde doğal bitki örtüsü, bitkilendirme tekniği, bitkisel envanter, uygun bitki türleri ve dikime uygun olmayan alanlara ilişkin çalışmalar yaptıklarını söyledi. Prof. Dr. Erdem, İzmir’de kişi başına 1.5-2 metrekare yeşil alan düştüğünü, projenin gerçekleşmesiyle dünya standartlarına çıkılacağını ifade etti.

BAŞKAN TABAK:

Karşıyaka'nın çehresi değişecek

PROJEYİ Karşıyaka'da uygulayarak ilçenin çağdaş kent kimliğine kavuşturmak için tüm imkanları değerlendireceğini belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Şebnem Tabak, Karşıyaka’nın Türkiyenin tüm büyük şehirlerinde olduğu gibi çarpık kentleşmiş bir yapıya sahip olduğunu belirtti. 500.000 nüfuslu ilçede yeni düzenleme alanlarının kalmadığını dile getiren Başkan, imarsız bölgelerin ise yok denecek kadar az olduğunu söyledi. Yılların ihmalini de dikkate alarak mevcut şartlarda yaşanabilir bir çevre düzeni yaratmayı hedeflediklerini ifade eden Tabak, FAO'nun pilot bölge olarak ilçelerini tercih etmesinin sevindirici olduğunu söyledi.

PROJENİN hazırlanması için bir çok kurum, kuruluş ve üniversiteden teklifler aldıklarını söyleyen Tabak, bu konuda yeterli deneyime sahip uzmanları bulunan, proje çalışmalarının beklenen sürenin de üzerinde bir performansla gerçekleştiren Ege Üniversitesi ile çalışma kararı aldıklarını belirtti.

Her sokakta internet cafe

BİLGİSAYAR sektörünün hızla gelişmesiyle birlikte internet cafeler de ülkemizde hızla yayılıyor. Daha önceleri reklamcılık, anketörlük, danışmanlık ya da cafe işletmeciliği gibi işlerle uğraşan insanlar artık internet cafe açmayı tercih ediyor.

HERKESİN bu işle uğraşması bilgisayar sektöründen gelen bazı internet cafe sahiplerini rahatsız ediyor. Amaçlarının müşteriye en iyi hizmeti sunmak olduğunu belirten sektörden gelen işletmeciler, zaten kısıtlı olan karlarının daha da azaldığından şikayet ediyorlar. Özgün OKKALI

EFOT web sayfası açtı

EGE Üniversitesi Fotoğraf Topluluğu (EFOT), web sitesi ile dünyaya açıldı. Topluluğun faaliyetleri, kapsamı, katılım koşulları hakkında bilgi veren sitede, üyelere ait fotoğraflar da dönüşümlü olarak yayımlanıyor. Kampüs içinde üyesi en fazla topluluk olduklarını söyleyen EFOT Yönetim kurulu üyesi Yetkin Çakır, ‘Bu nedenle hem üyelerimize hem de katılmak isteyenlere kolayca ulaşabilmek için bu çalışmayı başlattık. Sitede yayımlanacak olan fotoğrafların ise motivasyonu ve katılımı arttıracağı inancındayım'' dedi. Düzenledikleri gezilerle kampüsteki bir çok öğrenciye hitap ettiklerini, gezilerin ise eğlenceli ve verimli geçtiğini belirten Çakır, ‘‘Çalışmalarımızla daha fazla insana ulaşmak istiyoruz'' dedi. EFOT'un internet adresi ise http://come.to/efot Pınar YÜREK

Yaşama hazırlık için...

DOKUZ Eylül Üniversitesi İşletme Bölümü öğrencileri tarafından 1988 yılında kurulan İşletme Kulübü; iktisat, uluslararası ilişkiler ve turizm işletmeciliği öğrencilerinin katılımıyla büyük bir öğrenci topluluğu haline geldi. Kulüp, yarattığı olanaklarla fakülte öğrencilerinin akademik, sosyal, bireysel gelişimlerine katkıda bulunuyor.

İŞLETME Kulübü, yabancı dille eğitim yapan altı üniversitenin işletme kulüplerinden oluşan,‘‘İşletme Kulüpleri ve Toplulukları Platformu''nun üyesi. Platformun diğer üyeleri ise Boğaziçi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, ODTÜ, Marmara Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi.

KULÜP, düzenlediği etkinliklerle öğrencilerle iş dünyasını, bir araya getirererek, İş&Staj koordinatörlüğü, üyelerin şirketlerle ortak gerçekleştirilecek faaliyetler, gelecekte yer alacakları iş dünyası hakkında fikir edinmelerini sağlıyor. Her yıl, Nisan-Haziran aylarında yapılan tanıtım ve mülakat günleri, ortalama 20-25 şirketin katılımıyla gerçekleştiriliyor. Ayrıca kulüp, staj ve part-time iş olanaklarını araştırıp, gerekli bağlantıları kuruyor.

EGE Genç İşadamları Derneği ile ortak çıkarttıkları Beyond dergisiyle iş dünyasının nabzını tutma iddiasında olan kulüp yöneticileri, böylece tüm fakülte öğrencilerinin sektör hakkında bilgi edinmesini sağlıyor.

İktisat’ta kongre hazırlığı

EGE Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Mayıs ayında yapılacak 3. Öğrenci İktisat Kongresi için başladığı çalışmalara hızla devam ediyor.

İKTİSADİ ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erhan Ada bu yıl yapılacak kongrenin diğer iki kongreden farklı olacağını söyledi. Prof. Dr. Ada, ‘ Bu sene kongreyi, Dokuz Eylül Üniversitesi'yle birlikte yapıyoruz ve bu birliktelik sayesinde diğer fakültelerden de konuya ilgi duyan öğrencilerin katılımının yüksek olmasını bekliyoruz'' dedi.

‘DÜNYA Ekonomisindeki Gelişmeler Işığında Türkiye'nin Geleceği' adlı üçüncü kongrelerine diğer fakülte öğrencilerini de beklediklerini sözlerine ekleyen Ada,‘‘Fakülteler arasındaki bilgi alışverişi hem eğitim açısından hem de öğrenciler açısından faydalı olacaktır'' dedi.

Uğur BİRYOL

Yüklü su faturası

CELAL Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde aylık su giderleri büyük sıkıntı yaratıyor. Durumdan oldukça rahatsız olan Dekan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Erol, tüm ihtiyacın şehir suyu ile karşılandığını, kullanılan suyun faturasının aylık 800-900 milyon TL arasında değiştiğini ve bu giderin de fakültenin bütçesine büyük külfet getirdiğini belirtti.

Kanser araştırmalarına yarışma desteği

EGE Üniversitesi Kanserle Savaş Uygulama ve Araştırma Merkezi, her yıl kanser haftasında düzenlediği ‘‘Ege Onkoloji Günleri''nin bu yılki konusu ‘Meme Kanseri’ olarak belirlendi. 7- 8 Nisan 2000’de yapılacak sempozyum çerçevesinde meme kanseriyle ilgili araştırma yapan genç araştırmacılar için bir yarışma düzenleniyor. İlk ona giren araştırmalar, EOG-2000 Meme Kanserleri Sempozyumu adlı kitapta yayımlanacak. Yarışmada derece alanlardan birinciye 1500 dolar, ikinciye 1000 dolar, üçüncüye 500 dolar olarak açıklandı. Son başvuru tarihi ise 1 Mart 2000 olarak belirlendi. Ebru KAMANLIOĞLU

ETKİNLİKLER

EGE Üniversitesi Kuş Gözlem Topluluğu her yıl düzenli aralıklarla Türkiye'nin değişik bölgelerine düzenlediği kış ortası kamplarına başladı.

İLK gezi İzmir Kuş Cenneti'ne (Tuzla) düzenlenecek. Gezi, 29-30-31 Ocak 2000 tarihlerinde yapılacak. Geziye ücretsiz olarak katılınabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!