Gözdağı gibi

Güncelleme Tarihi:

Gözdağı gibi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2001 00:00

Haberin Devamı

Türk-İş Başkanlar Kurulu, İş Güvencesi Yasa Tasarısı’nı pankartlarla protesto eden EBSO’ya tepki için bugün İzmir’de toplanıyor.

İŞ Güvencesi Yasası'nı pankartlarla protesto edip Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nı istifaya çağıran EBSO Başkanı Atıl Akkan'a Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral sert yanıt verdi. Meral, ‘‘Bu ülke devlet zengini bazı sanayicilerin babasının çiftliği değil’’ dedi.

Tavır toplantısı

BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'yı ziyaret eden Meral, EBSO'nun tavrına karşı Türk-İş Başkanlar Kurulu'nu bugün İzmir'de toplayacaklarını söyledi. Meral, Türkiye'nin bütünlüğe ihtiyaç duyduğu sırada iş barışını bozmak isteyenlere izin vermeyeceklerini söyledi.

Benzerlik kurdu

EBSO Başkanı Akkan'ın, İş Güvencesi Yasa Tasarısı aleyhinde verdiği ilanlarla pankart asmasına çok üzüldüklerini söyleyen Meral, ‘‘Bu tavır geçmişte TÜSİAD'ın Bülent Ecevit'in başbakanlığındaki hükümeti düşürmek için boy boy ilan vermesine benziyor’’ diye konuştu.

Türk-İş öfkesi

TÜRK-İş Genel Başkanı Bayram Meral, Bölge Temsilcisi Mustafa Kundakçı ve şube başkanları Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'yı ziyaret etti. Meral, Başkanlar Kurulu'nun EBSO'nun İş Güvenliği Yasa Tasarısı'na muhalefeti yüzünden bugün İzmir'de Büyük Efes Oteli'nde toplanacağını söyledi.

EBSO Başkanı Atıl Akkan'ın pankartlı protestosunu eleştiren Meral, ‘‘Biz devletine karşı ödevini, işçisine karşı sorumluluğunu yerine getiren işverene saygı duyarız. Ama, bunları yerine getirmeyen, ülkenin nimetlerini kendi imkanlarında kullanmaya çalışan bazı işverenlerimiz var ki, büyük bölümü devlet zenginidir. Bu ülke onların babasının çiftliği değildir’’ dedi.

MERAL, iş barışının kurulmasında işçinin, memurun ve esnafın da hakkının korunması gerektiğini belirterek, ‘‘Sırf benim sorunlarım hallolsun da gerisi ne olursa olsun gibi bir mantığa karşıyız. Biz de İzmirli'yiz. Çünkü İzmir'in kurtuluşunda atalarımızın katkısı var. (Burası benimdir, istediğimi yaparım) mantığı doğru değil. İş barışından yanayız, Ama birisi huzuru bozmak istiyorsa, müsaade etmeyeceğiz. Bunun için İzmir'deyiz’’ dedi.

MERAL, Piriştina'ya toplu sözleşmedeki sıkıntıların aşılması ve kente yaptığı katkılardan dolayı teşekkür etti. Piriştina da metronun açılış töreninde körfez kokusundan şikayet eden Meral'e, ‘‘Artık, İzmir'de atıkların yüzde 60'ı arıtılıyor. Ragıp Paşa Dalyanı yıkıldı. Melez deltası rehabilite ediliyor. Koku ortadan kalkıyor’’ dedi.

Meral’e yanıt

EBSO Yönetim Kurulu Baykanı Atıl Akkan, temsil ettiği sanayicilerin de Türk-İş Başkanı Meral gibi iş barışı istediğini söyledi, ‘‘Ancak, biz bu tasarının iş barışını bozacağını söylüyoruz. İşsizliği artıracağını düşünüyoruz. Şimdiden bir çok fabrika işçi çıkarmaya başladı. 1970'li yıllarda TÜSİAD'ın yaptığı gibi hükümeti düşürmeyi düşünmüyoruz. Eleştirilerimizle hükümeti yönlendirmeye çalışıyoruz. Bu tasarı kolay sendikalaşmayı getirecek, kusurlu işçinin işten çıkarılmasını önleyecek. İşyerleri yönetilmez hale gelecek. Üretim kalitesi düşecek. O zaman gelsin Bayram Meral yönetsin işyerlerini. Ayrıca mevcut yasalarda işçilerimiz yeterince korunuyor. Yeni bir yasaya gerek yok’’ diye konuştu.

Akkan ne demişti

EBSO Başkanı Atıl Akkan, devlet bakanları Recep Önal ve Tunca Toskay ile Maliye Bakanı Sümer Oral'ı istifaya davet etmişti. Akkan, 3 bakanın, ekonomik gelişmelerle ilgili açıklama yapmaktan, halkı bilgilendirmekten aciz olduğunu belirterek, ‘‘Bu hükümet cesur yürek ister. Ama malesef imza atmaktan korkan ekonomiden sorumlu bakanlar, bürokratlara açıklama yaptırıyor. Mali krizin tek sorumlusu hükümettir. Hükümet ortaklarının basiretsizliğidir. İstifa etmeliler. Bir kaç bürokratı da görevden almalılar’’ diyerek, tepkisini dile getirmişti.

AKKAN, son olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan'a da İş Güvenliği Yasa Tasarısı'yla igili ısrarı yüzünden istifa çağrısında bulunmuştu. Akkan, ‘‘Bu tasarı iş dünyasının görüşleri alınmadan hazırlandı. Yasalaşırsa iş barışını bozulacak. İşsizlik artacak, sosyal barış da bozulacak. Okuyan istifa etmeli’’ diyerek, tepkisini dile getirmişti. Akkan, Cumartesi günü Denizli'de yapılacak TOBB'un Sanayi Odaları Konsey Toplantısı'na da Meclis Üyeleri ve Egeli sanayicilerle birlikte bir çıkarma yaparak, sanayicilerin yasa tasarısına karşı tepkilerini gündeme getirmeyi hedefliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!