Gönüllü ödül ister mi?

Güncelleme Tarihi:

Gönüllü ödül ister mi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2000 00:00

Haberin Devamı

BÜTÜN yaşamını başkalarının mutluluğu için hiç karşılık beklemeden harcayan bir insan nasıl anılır? Eskilerin dediği gibi bir kere hayırla anılır, hiç unutulmadığı için hatırlanması için özel çabaya gerek kalmaz. Hayırla anmanın en iyi yolu da kuşkusuz izinden gidenlere, bir şekilde ‘‘Yaptıklarınızı izliyoruz, görüyoruz ve takdir ediyoruz’’ demekle olur.

TÜLAY Aktaş’ın İzmirliler için ne ifade ettiğini hepimiz biliyoruz. 25 Eylül’de, Tülay Aktaş Karşılıksız Hizmet Ödülleri’nin de sahiplerini bulduğu bir törenle, yine hayırla andık onu.

TÜLAY Aktaş İzmir Gönüllü Kuruluşlar Güçbirliği, bu yıl ikinci kez onurlandırdı beni. Bu çok anlamlı ödülün jürisinde görev verdi.

NE kadar kısıtlı olanaklarla nasıl büyük işler başardıklarını, yardım etmenin, başkaları için çalışmanın insanı nasıl büyüttüğünü gördüm. Birleşen ellerin ve yüreklerin olanaksız görüneni nasıl olanaklı kıldığına şahit oldum.

DÖRDÜNCÜ Tülay Aktaş karşılıksız Hizmet Ödülü bu yıl 3 ödül, 5 teşvik, bir jüri özel ödülü olarak sahiplerini buldu.

Yararlı hizmetler

SOKAK Çocuklarını Koruma (Çocuklar Geleceğimizdir) Derneği sosyal dalda 300 milyon liralık ödülün sahibi oldu. İzmir Çocuk Rehabilitasyon Merkezi ve Konak Meydanı’ndaki sabit otobüsle 24 saat sokakta yaşayan çocuklar için son derece yararlı hizmetler üreten Dernek, Konak Yemişçiler içindeki İzmirlilerin Sütsan Fabrikası olarak bildiği dört katlı binayı restore ediyor.

BU merkezde, otobüste başlatılan eğitim programlarını sürdürmek, bu çocukların ailelerine de hizmet götürmek amaçlanıyor.

SAĞLIK dalındaki 300 milyon liralık ödül Agora Lions Kulübü’nün Güzelbahçe Çamlı Köyü Sağlık Evi Projesi’nin oldu. Köyün çok ihtiyaç duyduğu sağlık hizmetlerinin görüleceği hizmet gönüllülerin özverisiyle tamamlanma aşamasına gelmiş.

EĞİTİM dalındaki 300 milyon liralık ödül ise Atatürkçü Düşünce Derneği Balçova Şubesi’nin 'Her Eve Bir Atatürk Kitaplığı' projesine verildi. Pek çok evde Atatürk’ün ‘‘Söylev’’ inin bulunmadığını, bulunanların eski dili nedeniyle genç kuşaklarca okunamadığını belirleyen Dernek, ilk olarak Dil Derneği’nin Baki Kurtuluş’un 'Tarihsey Olaylarla Söylev ’Nutuk’' adlı çalışmasını baz olarak anlaşılabilir bir 'Söylev' hazırlamış.

Bizim İdil projesi

ÇAĞDAŞ Yaşamı Destekleme Derneği İzmir Şubesi, jürinin önüne son derece kapsamlı ve iyi bir proje ile çıktı. Para ödülüne talip olmadığını belirten derneğin Şırnak’ın İdil İlçesi’nde uyguladığı 'Bizim İdil' projesi, kırsal kesim gençlerinin üniversite kurlarına katılmalarını, daha gelişmiş kentlerin olanaklarıyla tanışmalarını, yaşıtları gençlerle tanışıp, kaynaşmalarını sağlaması bakımından büyük önem taşıyordu.

TÜRKİYE Devlet Hastaneleri ve Hastalara Yardım Vakfı, Urla Devlet Hastanesi’ne katkıları, Zihinsel Özürlüleri Yetiştirme ve Koruma Vakfı, zihinsel yetersiz çocukları topluma üretici olarak katmayı amaçlayan 'Korumalı İşyeri Projesi', Acil Tıp Derneği, 'İlk Yardım & Afet Eğitim Programı', Türk Anneler Derneği İzmir Şubesi ise asli ilgi alanlarının yanı sıra deprem bölgesinde yaptıkları kesintisiz çalışmalarıyla teşvik ödülü aldı.

JÜRİ dört yıldır ilk kez bu yıl özel ödül verdi. Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin bilgilendirmek için sunduğu dört dörtlük proje, gerek içeriği gerek sunumu açısından gözardı edilebilecek gibi değildi.

Kadınların eğitimi

‘‘İZMİR’in yoğun göç alan semtlerindeki kadın ve ailelerin sosyal ve kültürel durumlarının araştırılması’’, ‘‘kadınların eğitimi, toplumsal yaşama entegrasyonu üzerine çalışmalar' isimli projelerinir bir alt projesi olarak sunulan 'kadınların eğitimi ve entegrasyonu üzerine çalışmalar -Bornova Mevlána Mahallesi' pilot projesi aldığı önemli sonuçlarla da dikkate değerdi.

ÖDÜL, gönüllülerin beklediği bir şey de değil. Ama bu ödüller toplumun kendisi için karşılıksız çalışanlara teşekkürü bence. İşte bu nedenle maddi ödüllerin miktarı İzmirli hayırseverlerin bağışlarıyla yükseltilmeli.

SONUÇTA; ödül olarak sunulan maddi kaynak, yine bu projelere harcanıyor yani topluma dönüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!