Gençlerde kalp krizi oranı arttı

Güncelleme Tarihi:

Gençlerde kalp krizi oranı arttı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2008 00:00

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Kliniği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sema Güneri, genç yaşta görülen kalp krizi sayısında artış gözlendiğini bildirdi.

Gençlerin yaşlarına aşırı güvenerek kalp krizi riskini görmezden geldiklerine dikkat çeken Güneri, "Gençler, bu rahatsızlığı kendilerine konduramıyor ve doktora gitmekte geç kalıyor. Ayrıca erken yaşlarda kriz riski düşük olduğundan, doğru tanı koyulması da güçleşiyor" diye konuştu.

Son zamanlarda kliniklerde genç hasta sayısında gözle görülür bir artış gözlendiğini belirten Güneri, sigara, hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenmenin kalp sorunlarını tetiklediğini hatırlatarak, "Göğüste yanma, kola ve çeneye yayılan ağrı gibi belirtiler fark edenler vakit geçirmeden bir doktora başvurmalı. Ayrıca genç yaşlı demeden herkesin tansiyonunu kontrol ettirmesi gerekiyor" dedi.

Osteoporoz yaşam kalitesini düşürüyor

EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, osteoporozun nedenleri hakkında bilgi verdi. Hastalığı, kemiğin kütlesinin azalmasına bağlı olarak ortaya çıkan dayanıklılık kaybı olarak tanımlayan Yılmaz, konuyla ilgili şunları söyledi: "Osteoporoz yaşam kalitesini düşüren, sağlık harcamalarını artıran, önlenebilir bir metabolizma hastalığıdır. Düzensiz beslenme, artan alkol, sigara, kahve tüketimi, kullanılan ilaçlar ve kalıtımsal bozukluklar, osteoporozun giderek daha fazla görülmesine yol açmaktadır. Tüm dünyada, farklı uzmanlık alanlarında çalışan pek çok hekim, osteoporozla karşılaşmaktadır."

Sağlık Dosyası’na onur ödülü

HÜRRİYET Ege bölge gazetesinde her hafta sonu sağlık alanında gündemin nabzını tutan ’Sağlık Dosyası’ köşesi, İzmir Alzheimer Derneği tarafından onur ödülüne layık görüldü. Köşeyi hazırlayan gazeteci Bülent Katarcı’ya ödülünü, Dernek Başkanı Dr. Aysel Gürsoy ile Alzheimer Derneği’nin Gönüllü Gençlik Kolu Başkanı Umut Aybarç birlikte verdi. Dr. Aysel Gürsoy, ödül töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Sağlık alanında faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu olarak çalışmalarımızın kamuoyuna ulaştırılmasında basının önemi çok büyük. Sağladığımız hizmetlere ulaşılmasında büyük emeği olan basın mensuplarına ve Sayın Bülent Katarcı’ya ne kadar teşekkür etsek azdır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!