Genç sinemacılara 2 ödül

Güncelleme Tarihi:

Genç sinemacılara 2 ödül
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

DEÜ Sinema-TV Bölümü öğrencilerinin kısa filmleri İstanbul’da TÜRSAK’ın düzenlediği yarışmada 60 projeyi geride bırakıp ödüle layık görüldü.

DOKUZ Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV Bölümü öğrencilerinin kısa filmi, TÜRSAK'ın İstanbul'da düzenlediği ‘‘2. Uluslararası Sinema Tarih Buluşması''nda 60'dan fazla projeyle yarıştı. Sinema Bölümü 3. sınıf öğrencisi Kayhan Kırmızıgül'ün Yalçın Akçınar ve Gülçin Önel ile hazırladığı ‘‘Anadolu Apartmanı'' ile 4. sınıf öğrencisi Özgür Özbalık'ın Deniz Yılmaz'la hazırladığı ‘‘Hanım Sultan'' isimli projeleri ödüle değer buldu. Kurul, üçüncü proje için ayrılan ödülü de iki genç sinemacıya bölüştürdü.

450'şer milyon lira ödül alan iki sinemacı kısa filmlerini çekti. 6 Ocak 2000'de Taksim Atatürk Kültür Merkezi'nde gösterilen filmler övgü kazandı. Aynı gece düzenlenen törende başarılı sinemacılar beratlarını aldı. Yurtdışındaki çeşitli yarışmalara ve festivallere katılacak iki kısa filmin proje danışmanlığını Öğretim Üyesi Ragıp Taranç, teknik yapımını da araştırma görevlileri Nihan Şengül ile Aziz Bahadır Özkan'ın katkılarıyla gerçekleşti.

Filmler 10’ar dakika

KIRMIZIGÜL Ekibi'ne ödül getiren ‘‘Anadolu Apartmanı'', 1905'te Anadolu'da ilk apartman olan Göztepe'deki Anadolu Apartmanı'nın tarihini anlatıyor. Osmanlı'nın son döneminde Anadolu kent yaşamının kilometre taşlarından birini oluşturan bina, ilk dönemlerindeki ihtişamından uzak, bakımsızlık içinde. Apartmanlarda bugün artık düşünülmeyen, katlar arasında dinlenme amaçlı koltuklar, hálá kullanılabilen su deposu gibi ayrıntılar var. Kapı, pencere doğramaları ve panjurları aynı. Yapıldığında önünde bulunan dillere destan gül bahçesi ise yıllar önce açıkhava sinemasına dönüştürülmüş. Genç sinemacılar 10 dakikalık filmin 25 dakikalık versiyonunu da hazırladı. Kırmızıgül, apartmanda yaşayan pek çok kişinin kendilerine destek verdiğini, Diş Hekimi Halil Giresunlu'ya teşekkür borçlu olduklarını söyledi.

Konu Hümeyra Hanım

İKİNCİ proje Sultan Vahdettin'in torunu Hümeyra Hanım'ın dedesi ve çocukluğuyla ilgili anılarını kapsıyor. 10 dakikalık film, Hanım Sultan'ın kendisinin anlattığı anılar fotoğraflar ve belgelerle Osmanlı'nın son yıllarına ışık tutuyor. Yönetmen Özgür Özbalık, Hümeyra Hanım'ın akıcı ve etkileyici üslubun filmin başarısında etkili olduğunu söyledi. ‘‘Hanım Sultan''ın 40 dakikalık versiyonu da hazırlandı.

Kültür merkezinde sinema

KENDİSİNİ sinemaya adayan İnşaat Mühendisi Tayfun Kepsutlu, 25 Ocak 1999'dan bu yana Karşıyaka Belediyesi Ziya Gökalp Sanat ve Kültür Sarayı Cep Sineması'nı işletiyor. Karşıyakalılar bir yıldır, 100 kişilik bu salonda, ‘‘Kasaba'' ile başlayan, birbirinden güzel filmleri izleme fırsatı buluyor. Salonun ısıtılması, havalandırması, ses düzeni çok iyi. Gösterilen filmler bol ödüllü, yankı getiren yapımlar, tek eksikse seyirci.

Ödüllerle döndü

BU şirin yerde 21 Ocak'a kadar, Lee Tamahori'nin ‘‘Bir Zamanlar Savaşçıydılar'' adlı, 15 festivalden ödülle dönen filmini izleyebilirsiniz. Bu tarihten itibaren yine çok önemli bir yapım vizyona girecek.

Manuel de Oliveira'nın yönettiği ve senaryosunu yazdığı ‘‘Saklı Hayat''. Catherine Deneuve ve John Malkovich gibi iki dev oyuncuyu buluşturan film, eleştirmenlerce bir ‘‘şeytan-melek öyküsü'' olarak nitelendiriliyor. ‘‘Saklı Hayat'' 89 yaşındaki yönetmenin modern, yenileyici şaşılacak kadar değişik bir çalışması.

CEP sinemasının bilet ücretleri öğrenci 1 milyon 250 bin, tam 1 milyon 750 bin lira.

SEANSLAR hafta içi: 16.45, 19.00, 21.15, cumartesi-pazar 14.30, 16.45, 19.00 ve 21.15.

‘Dünya Yetmez’ gösterimde

19. JAMES Bond Filmi ‘‘The World is Not Enough'' (Dünya Yetmez), Parliament ve AFM sinemalarında gösterimde. Başrollerini Pierce Brosnan ve Sophie Marceau'nun oynadığı film, hırs, intikam, petrolün gücünü kullanarak dünyaya hükmetme ve yüksek teknolojiye dayalı terörizmi konu alıyor. İspanya'nın Bilbao Kenti'nde dünyaca ünlü bir müzede başlayan serüven, Londra'da Thames Nehri'nde yüksek tempolu bir tekne yarışıyla hız kazanıp İskoçya'da doruğa ulaşıyor. Kafkas Dağları'nın zirvesine düşen uçaktan sağ çıkmayı başaran James Bond, Türkiye'deki petrol boru hattında nükleer patlamayı önlemeye çalışıyor. Bu arada geleneğini bozmuyan Bond, bu kadar işinin arasında güzeller güzeli Elektra King'i de uluslararası terörist Renard'ın gazabından korumaya çabalıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!