Foça'ya renk geldi

Güncelleme Tarihi:

Foçaya renk geldi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2014 01:25

FOÇA Yelken İhtisas Kulübü (FYİK) tarafından düzenlenen Foça Regata Yelkenli Yat Yarışları, Kurban Bayramı'na rastgelen 4-5 Ekim tarihlerinde yapıldı. Foça Belediyesi ve Neilson Club Phokaia'nın destek verdiği yarışları ilçe halkının yanı sıra tatili fırsat bilerek ilçeyi ziyarete gelenlerde ilgiyle izledi. Foça denizlerinde yelkenleriyle süzülen tekneler bayrama ayrı bir renk kattı.

Haberin Devamı


3 Ekim Cuma günü yarışmacılar için tanışma kokteyli düzenlendi. 4 Ekim Cumartesi günü sabah brifingi ve öğleden sonra verilen startla başlayan yarışlara Foça, Bodrum, Marmaris ve Urla'dan toplam 16 tekne ve teknelerdeki ekipleri oluşturan 76 yarışçı katıldı. Beşkapılar Kalesi önlerindeki start şamandırası hizasında yelken açan tekneler İncir, Fener, Orak ve Atatürk Adaları rotasında 12 millik parkuru kat ederek başlangıç mevkiinde yarışı bitirdiler. Bitime bir dakikalık mesafelerde bazı teknelerin kural hatası nedeniyle yarış dışı kalması yarışın ilginç notları arasında yer aldı.
Destek 1-2-3 sınıflarında ilk üç dereceye girenlerin yanı sıra iki gün süren yarışlarda her gün limana ilk giren tekneye 'First Finish' ödülü verildi. Bu ödülü her iki günde 'Cygnus' adlı tekne kazandı.
5 Ekim 2014 Pazar günü tamamlanan yarışların ödül töreni aynı gün akşam saatlerinde Foça Belediyesi Karakum Plajı Sosyal Tesisleri'nde yapıldı. Foça Belediye Meclis Üyesi Serdar Tunçbay, Türkiye Yelken Federasyonu (TYF) İzmir İl Temsilcisi ve yarış başhakemi Turan Yılmazkoç, FYİK Başkanı Reşit Çınarlı, FYİK Yöneticisi Bülent Kaşarcı, Neilson Club Phokaia Genel Müdürü Seçkin Yılmaz ve FYİK Antrenörü Erhan Taşlı'nın dereceye giren takımlara verdiği ödüller kurtağzı, kampana, kinistin ve pervane gibi gemilerde kullanılan öğelerden oluştu.
Ödül töreninde konuşan Turan Yılmazkoç, Foça Regata'nın, Avrupa ve Balkan Şampiyonları çıkaran, uluslararası yarışlarda önemli dereceler elde eden yelkenciler yetiştiren FYİK'in, özellikle gençlere yelkenciliği ve denizciliği tanıtmak ve sevdirmek amacıyla yaptığı çok özel bir yarış olduğunu söyledi. Yılmazkoç, "İlki 1995 yılında yapılan Foça Regata, artık bir markadır." dedi.
FYİK Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Çınarlı'da Foça Regata'yı önümüzdeki yıllarda daha fazla katılımla ve yılda iki kez yapmayı planladıklarını belirterek katkı verenlere ve katılımcılara teşekkür etti.
2014 Foça Regata Yarışlarında, Destek 1 Sınıfı Kategorisinde, birincilik Auriga teknesinin oldu. Auriga'yı ikinci olan Final ve üçüncü olan Tutku
takip etti. Destek 2 Sınıfı kategorisinde, birinci Ayandon, ikinci Lady Fast olurken, Sun N Fun ise üçüncülüğü elde etti. Destek 3 Sınıfı'nda da
Beta-4 birinci, Cordelia ikinci, Saygılı üçüncü oldu.


REGATA NE DEMEK
Regatta İtalyanca kökenli bir sözcük olup, bir ya da bir dizi tekne yarışına verilen addır. Yarışlar motorlu ya da motorsuz tekneler arasında olabilir. Anlam olarak genellikle yarışın yanı sıra, yarış öncesinde ve sonrasında yapılan şenlikleri de kapsar. Çoğunlukla amatör yarışlar olup, profesyonel yarışlar genellikle regatta olarak adlandırılmazlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!