Fay hattında hareket arttı

Güncelleme Tarihi:

Fay hattında hareket arttı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2008 00:00

Sarıgöl’de iki ay önce, sürekli hareket halindeki fay hattı nedeniyle evlerinde çatlaklar oluşan vatandaşların da aralarında bulunduğu 67 kişi kaymakamlığa dilekçe vererek bölgenin afet kapsamına alınmasını istedi.

Manisa Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü’nden teknik elemanlar ilçede inceleme yapıp hazırladıkları raporu bakanlığa iletti.

Rapor doğrultusunda, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nden gelen dört jeoloji mühendisi Sarıgöl’de inceleme yaptı. Ayan ve Konak mahallelerindeki hasarlı evleri inceleyen Bahattin Demir, Sami Ercan, Mustafa Aktan ve Ali Maral, Kaymakam Adem Uslu ve Belediye Başkanı Ömer Karcı’ya bilgi verdi.

BAKANLIK KARAR VERECEK

Demir, fayın mekanizması ve hasar dağılımıyla ilgili ön jeolojik araştırmayı tamamladıklarını belirterek, "Fay hattının izlediği yerler haritada belirlenirken, hasarlı evleri de inceledik. Fotoğraf çekip bilgi aldık. Raporumuzu Deprem Araştırma Genel Müdürlüğü’ne göndereceğiz. Bu birimden de bir ekip gelecek. Tüm raporlar doğrultusunda buraların afet kapsamına alınıp, alınmayacağına bakanlık karar verecektir" dedi.

Sarıgöl fay hattının çok ilginç bir yapıya sahip olduğunu kaydeden Demir, şunları söyledi:

"Bu tür kırılmalar genelde deprem anında oluşur. Sarıgöl fayı Türkiye’de ilk kez görülen yapıdadır. Bir ’krip’ (tektonik şekil değiştirme hareketine bağlı olarak fay sonlarından oluşan yavaş ama devamlı biçimdeki sürüklenme) oluştuğunu tahmin ediyoruz. Faydaki hareketlilik 2000 yılında başlamış ancak 2007 yılında daha artar hale gelmiş. Hazırlanacak rapor en kısa zamanda Sarıgöl Kaymakamlığı’na da gönderilecek."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!