EXPO 2020 bir Türkiye projesi

Güncelleme Tarihi:

EXPO 2020 bir Türkiye projesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2013 00:00

İZMİR Ticaret Odası’nın (İTO) geçen ay seçilen yeni yönetim kurulu, dün Ankara’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü ziyaret etti. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve beraberindekileri Çankaya Köşkü’nde kabul eden Gül, heyetle yaklaşık 45 dakika görüştü.

Haberin Devamı

Yeni yönetim olarak en önemli konularının İzmir’in EXPO adaylığı olduğunu söyleyen Demirtaş, “EXPO 2015’e sizin desteğiniz sayesinde aday olduk. Bazı talihsizlikler olmasaydı kazanacaktık. Bugün daha güçlü rakiplerimiz var. Bu nedenle işimiz çok zor. Diğer aday ülkeler olan Dubai, Rusya ve Brezilya’nın kendi bölgelerinde blok oyları olmasına karşın bizim yok. Bu nedenle mutlaka Afrika’ya eğilmemiz ve oradaki 45 ülkenin oylarını kendi blok oylarımız haline dönüştürmemiz lazım. EXPO 2020’yi kazanmamız için sizin desteğiniz çok önemli” dedi.

‘Hala hayıflanırım’

İzmir’le özel bağları olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül ise, “Biraz İzmirli olduğumu herkes biliyor. Aile büyüklerim hep İzmir’de. Biz Kayseri’de iken evimizde o yüzden İstanbul’dan önce İzmir bilinirdi” diye konuştu. İzmir’in büyük projelerinde her zaman için İTO’nun yer aldığını ifade eden Gül, “Bunların başında kuşkusuz EXPO adaylığı geliyor” dedi. İzmir’in EXPO 2015’i kazanması için çok çalıştığını ama son günde yaşanan bazı talihsizlikler nedeniyle kaybettiklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, “Hala daha hayıflanırım. O dönemde çok daha zor olan BM Güvenlik Konseyi Üyeliği’ni kazandık ama EXPO 2015’i kazanamadık. Oylama anında şansızlıklar oldu. Ağırlığımı koyup da kaybettiğim tek seçimdir” diye konuştu. EXPO 2015’ten ders alınarak EXPO 2020’ye daha güçlü hazırlanılması gerektiğini kaydeden Gül, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

‘Bugün daha güçlüyüz’

“Daha güçlü rakiplerimiz olabilir ama biz de bugün daha güçlüyüz. Görüştüğümüz her yabancı cumhurbaşkanı, devlet başkanının ağzından söz alıyoruz. Ama bizim söz almamız yetmez, sizin de çok iyi takip etmemiz lazım. Bütün İzmir ağırlığını koymalı. EXPO 2015 için canla başla en çok çalışan meslek kuruluşu İTO idi, bugün de aynı olduğuna eminim. Ama sadece bir İzmir projesi olarak değil, Türkiye projesi olarak düşünmeniz lazım. 50 milyon turist getirecek, çok büyük altyapı yatırımlarının yapılmasını sağlayacak olan bir proje. EXPO 2020’yi de mutlaka kazanmalıyız.”
Cumhurbaşkanı Gül, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrası için de EXPO 2020’yi yakından takip edeceğini dile getirirken, EXPO konusunda bir toplantı yapmak üzere İzmir’e geleceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı da üzülüyor

İZMİR Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ile üyeler, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den randevu aldı. Basına kapalı gerçekleşeceği açıklanan ziyaret sürpriz bir kararla, medya önünde yapıldı. Demirtaş o anları şöyle anlattı:

“Toplantının basına açık olacağını bilmiyorduk. Sayın cumhurbaşkanımız daha önceden açıklama yapma kararı almış. Biz tüm bunları o an öğrendik. Tabii ki bundan mutluluk ve sevinç duyduk. Basın açıklamasından sonraki görüşmemizde ise olaylardan duyulan üzüntü ifade edildi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!