Evlere fasıl

Güncelleme Tarihi:

Evlere fasıl
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2014 01:07

İZMİR’de 35 yaşında bir müzik öğretmeni olan ve 14 yaşından beri kanun çalan, Ege Üniversitesi Türk Müziği Konservatuvarı Temel Bilimler Bölümü mezunu, şubat ayında Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ndeki Türk dini musikisi yüksek lisansını bitirecek olan Harun Hardal, “Evlere Fasıl” öyküsünü anlattı.

Haberin Devamı

Evlere fasıl


Bu fikir nasıl gelişti?
Yaklaşık 20 senedir profesyonel müzisyenim. Bir gün aileme evde fasıl yaparken kafamda birden ışık yandı. “Böyle bir şey yapabilirim” dedim. Çünkü kanun çalıp söylerken ailem, arkadaşlarım çok eğleniyor. Ayrıca ev ortamının daha samimi olduğunu da keşfettim.


Fikrin işe dönüşme süreci kolay oldu mu?
Önce bir arkadaşımla görüştüm. Sonuçta güvenlik sorunu var. Biz kimin evine gideceğiz? Karşıdaki kişiler kimleri eve alacak? Konservatuvar mezunu olduğumuzu duyan rahatlıyor. Telefonda karşılıklı ses analizi de yapıyoruz ki güven oluşsun. En büyük etken ses analizi ve konservatuvar mezunu olmamız. Onlar ne kadar soru soruyorsa ben de soruyorum. Mesela arayıp abuk subuk soru soranlar oluyor. Kibarca telefonu kapatıyorum.

Haberin Devamı


Her yaşa ve etkinliğe hitap etmede sorun yaşıyor musunuz?


Önce karşı tarafın isteklerini alıyorum. Organizasyon ne? Doğum günü, evlilik yıldönümü, kendi aralarında eğlence… Ona göre bir repertuvar hazırlıyoruz. Eğlenceli ve slow tarzında. Bazen oryantal istiyorlar. Müzisyen olduğumuzdan bu çevreye de sahibiz. Güvenilir ve işini ilkeli yapan dansçılarla çalışıyoruz.

Evlere fasıl


Sürprize rağbet çok


Sürprizler için de tercih ediliyorsunuz.
Tabii. Özellikle gençler bunu partiye dönüştürmek istiyor. Kime sürpriz yapılıyorsa evin içinde oluyor. Biz çalarak içeri giriyoruz. Orta yaşın üstünde eşler ve kişiler de baş başa yemek yerken dinleti müziği isteyebiliyor. Genellikle iki-üç kişi istiyorlar. Daha fazlasını bütçeleri de karşılamaz zaten.

Maliyet 4’te 1’e düşüyor


Dışarıya göre sizin avantajınız nedir?
Dört kişilik bir aile veya iki aile gittiği yerde dünyanın parasını ödüyorlar. Ama evde kurulmuş sofranın maliyeti çok daha az. Ayrıca salon veya bahçe kaç kişiyi alıyorsa ev sahibi o kadar kişi davet ediyor. Eğlence mekanındaki rakamın üçte, dörtte birini ödüyorlar. Biz de zaten abartılı rakamlar istemiyoruz.

Haberin Devamı


Fiyat telaffuz etme şansınız var mı?

İzmir içi fasıl ekibimiz 2 kişiyse 300 TL, 3 kişiyse 400 TL standart ücret söz konusu. Ev sahibinin bütçesine göre düzenlemeler yapabiliyoruz.

Gürültü konusunda tereddüt yaşanıyor mu?
Evine fasıl isteyenlere “21.00-23.30 arası program yapıyoruz” diyorum. Sonrası komşular için problem olabilir. İsteyen akşamüstü de başlatabilir. Ancak 23.30’dan sonrası problem olabildiği için aşmıyoruz. Zaten talepler genellikle ertesi günün tatil olduğu cuma ve cumartesi akşamlarına oluyor.


İftara tasavvuf müziği

Farklı tarzlarda müzik isteniyor mu?
İsmimiz “Evlere Fasıl”. Fasıl saray müziğidir. Ama sanat müziğiyle başlayan her eğlence Roman havasıyla biter. Türkü isteyen de oluyor. O zaman yine okul mezunu bağlama çalıp söyleyen arkadaşımızla gidiyoruz. Ramazan’da ney ve kanun eşliğinde iftar için tasavvuf müziği talebi bile aldık, karşılıyoruz. Hepimiz öğretmen olduğumuz için, eğitimin avantajı bu gibi durumlarda ortaya çıkıyor.

Haberin Devamı

Evlere fasıl


Beykoz’dan arayan oldu


Sadece İzmir merkezde misiniz?

Yazlık ilçelerden turizm sezonunda çok rağbet görüyoruz. Çeşme, Seferihisar, Foça gibi. Kışın genellikle İzmir içindeyiz. İnternetten görüp arayan da oluyor. Mesela dün İstanbul Beykoz’dan aradılar. Ama onlar için de çok maliyetli olacağından gitmedik.


Bir riski var: Kilo almak


Sahneye göre ev ortamında zorlanmıyor musunuz?

Tam tersine daha rahat. Eğlence mekanında herkese müziğinizle dokunamıyorsunuz: Ama evde o ailedenmiş gibisiniz. Şarkılara eşlik ediyorlar. Bir bakıyorsunuz herkes müzisyen. Biz sadece çalıyoruz. Bir oynamadığımız kalıyor. Enstrüman çalıyormuş gibi yapıp fotoğraf çektiren de oluyor. Evde herkes çok rahat davranabiliyor. Ama bir risk var, o da kilo almak. Çünkü o samimi, misafirperver ortamda hepimiz yoğun ısrarlarla karşılaşıyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!