Ev fiyatına "S" plaka

Güncelleme Tarihi:

Ev fiyatına S plaka
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2015 17:25

İZMİR Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 300 adet "S" plaka ihalesine ilişkin muhammen bedel tespitin yeniden yapılması gerektiğini belirterek, "Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Esnaf ve Sanatkar Odası’nın önerisi ile muhammen bedel 236 bin lira belirlendi. Fahiş "S" plakanın bedelini, işçisini servisle taşıyan sanayici, çocuğunu servisle okula gönderen veli öder" dedi.

Haberin Devamı

İzmir’in artan nüfusuna bağlı olarak servis hizmetlerinden faydalanan öğrenci, işçi, memur sayılarında önemli bir artış yaşandığına belirten İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Buna karşılık ’S’ plaka sayısı, 2010 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ihale ile sadece 700 adet arttırıldı. Bu sayı İzmir gibi ekonomisi devamlı gelişen bir şehir için yetersiz kaldı. Öğrenci ve personel servisi işi ile iştigal eden firmalar ’S’ plakalı araç bulmakta güçlük çeker hale geldi" dedi. Bu nedenle Oda üyelerinden yoğun ’S’ plaka talebi geldiğini belirten Demirtaş, bu talebin 1500 adet olduğunu söyledi. Demirtaş, "1500 plaka talebine karşın, İzmir Büyükşehir Belediyesi ellerindeki 300 adet ’S’ plakayı ivedi olarak ihaleye çıkardı" diye konuştu.

Haberin Devamı

"EBSO’NUN ÖNERİSİNİ ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL"

Demirtaş, İzmir Ticaret Odası İç Taşımacılık Hizmetleri Grubu Meslek Komitesinin değerlendirmesi sonucunda, 2010 yılında yapılan plaka ihalesinde oluşan yaklaşık 24 bin liralık tavan fiyatın üzerine yıllar içerisindeki enflasyon artışı da göz önünde bulundurularak muhammen bedelin KDV hariç 34 bin 500 TL olması yönündeki Oda görüşünü, İzmir Büyükşehir Belediyesine bildirdiklerini söyledi. Demirtaş, "Ancak muhammen bedel tespitine yönelik gerçekleştirilen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bünyesindeki Takdir Komisyonu toplantısında; Esnaf Odaları Birliği ve Servisçiler Odası’nın 230 bin TL., Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın (EBSO) ise 250 bin TL teklifte bulunmaları sebebiyle Odamız teklifi kabul görmedi, muhammen bedel KDV hariç 236 bin TL civarında olarak karara bağlandı" dedi. Demirtaş, şöyle konuştu:

"2010 yılında tavan fiyatı 24 bin lira olan S Plaka fiyatının 236 bin TL’ye çıkarılmasının gerekçesi olamaz. 5 yılda 10 nerdeyse 10 kat artış kabul edilemez. Bu bedelini okula çocuğunu gönderen ana baba, fabrikasına işçi taşıyan sanayici ödeyecektir. ’S’ plaka bedelleri yüzünden zaten yüksek olan servis ücretleri yılbaşında sözleşmeler yenilenirken daha da yükselecektir. Fiyatı bu kadar yükselten Servisçiler Odası’nın tutumunu anlıyorum ama işçisine servis imkanı sağlayan sanayicilerin sırtına yük bindirecek 250 bin liralık öneride bulunan Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın anlamak mümkün değil."

Haberin Devamı

"AMAÇ PLAKA ZENGİNİ YARATMAK DEĞİL, İŞ YAPMAK OLMALI"

"S" plakanın büyük bir rant kapısı haline geldiğini belirten Demirtaş, "İTO üyeleri plaka taciri olmak değil, servis taşımacılığı faaliyetini sürdürmek istiyorlar" dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun bu duruma el koymasını isteyen Demirtaş, "Büyükşehir Belediye Başkanımız fiyatı makul ve kabul edilebilir 30-40 bin TL’ye çekmeli, hatta bu yasadışı plaka ticaretine son vererek S plaka tahdidini kaldırmalı. Fahiş fiyattan yapılan yasa dışı işleme son vermelidir. Yeni plaka zenginleri yaratmamalıyız. Bu görüşmelerimizi Sayın Kocaoğlu’na da ilettik. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız bizim 34 bin 500 TL’lik fiyatımızın da dikkate alınıp ortalamaya dahil edilmesi ile muhammen bedelin 160 bin TL olabileceğini, konuyu tekrar değerlendireceğini ifade etti" dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!