Endişe etmeyin

Güncelleme Tarihi:

Endişe etmeyin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2010 00:00

Düzce depreminin 11’inci yıldönümünde 15 kez sallanan İzmir ve Aydın deprem paniği yaşadı. Prof. Dr. Atilla Uluğ, “Endişe edecek birşey yok. Bunlar Batı Anadolu’nun olağan depremleri” dedi.

Haberin Devamı

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Uluğ, dün akşamdan sabaha kadar Selçuk bölgesinde 15 deprem olduğunu bunun İzmir’de de hissedildiğini belirterek, devam edip etmeyeceğinin bilinmediğini söyledi.
Prof. Dr. Uluğ, “Bu faylar birbirlerine uc uca ve paralel olarak durmakta. Bir tanesi enerjisini topladığı zaman kırılmaya başlar ve dönemi geçer. Batı Anadolu’daki birçok deprem olağandır. Olmasaydı biz yerbilimciler olarak daha çok endişelenirdik. Ben bunları endişeli görmüyorum. Deprem etkinliği Küçük Menderes çöküntü havzası ile Büyük Menderes çöküntü havzası arasında bir yerde. Orada pek çok diri fayın olduğunu biliyoruz. Dün akşam başladı etkinlik ve bölgede 15’in üzerinde etkinlik var” dedi. Prof. Dr. Uluğ, vatandaşların evlerine girip oturmalarını önererek, şunları söyledi:  “Herkes evinde gitsin otursun. Evlerinde hasar yoksa demek ki bu büyüklükte bir depreme dayanıklı bir ev. Daha büyüğü de gelecek diye bir bulgumuz, kanıtınız yok” dedi.

EVİNİZE GİRİN

Haberin Devamı

 Deprem güvenli kentler olşuturulması gerektiğinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Uluğ, “Bunlar gerçekten çok küçük boyuttaki depremler. Deprem literatüründe ‘deprem’ bile diyemeyiz buna. Çünkü 6’nın altındaki depremler önemli değil. Kişiler korttuğu için evine giremiyor. Doğanın gizemi büyük olduğu için korku da büyük oluyor. Esas korkuları evlerinin başına çökmesi. Devletin deprem politikası yok. Deprem cihazı alınsın demiyorum. Yeteri kadar var zaten, ama kentlere yatırım yapmamız lazım. Yapılan yerler var. İzmir’de Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin çalışmaları var. Yer etüdleri yapılmalı, çürük binalar rehabilite edilmeli. En tehlikeli yerler düzlük alanlar. Denizden yeni kazanılmış yerler. Deprem dalgalarının etkisi çok büyük.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!