Elma ihracatına gümrük engeli

Güncelleme Tarihi:

Elma ihracatına gümrük engeli
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2013 00:00

DENİZLİ’nin ürün desenini tanıtmak amacıyla bir süre önce Mısır’a giderek işadamlarıyla görüşen Denizli Yaş Meyve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı ve Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM )Başkan Vekili Halil Öztürk, yüksek gümrük vergisinin işlerini engellediğini savundu.

Haberin Devamı

 Öztürk, “Kahire ve İskenderiye’de bir dizi görüşme yaptık. Yeterli tanıtımı yapamadığımız için Mısırlı işadamları özellikle elma ve çerezi Suriye üzerinden alıyor. Yani bizim ürünümüz önce Adana’ya, ardından Hatay’a gönderiyor. Suriye üzerinden de ancak Mısır pazarına ulaşıyor” dedi. Mısır’a yaptığı ziyaret sonrası işadamlarını Denizli’ye davet ettiğini kaydeden Öztürk, “Geçen hafta bir grup Mısırlı işadamı Denizli’ye geldi. Özellikle Çivril elması ve Serinhisar leblebisine hayran kaldılar. İlk etapta 500 ton olmak üzere toplam 5 bin ton elma ihracatı için anlaşmaya vardık. Ancak, Türk ürünlerine uygulanan yüzde 21’lik gümrük vergisi nedeniyle anlaşma iptal oldu. Mısır pazarına gümrük vergisinden muaf olan Yunanistan hakim” diye konuştu.

Hükümet el atmalı
Türk hükümetinin Mısır’la gümrük vergisi sorununu biran önce çözmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Öztürk, “Arap baharı adı altında Mısır’da yaşanan yönetim değişikliğinde en çok bu ülkeye biz yardım ettik. Biz kucak açtık. Ekonomi Bakanlığı biran önce harekete geçerek gümrük sorununu çözüme kavuşturmalı. Mısır Türkiye için oldukça önemli bir pazar. Türk ürünlerine yoğun ilgi ve talep var. Tek sorun yüksek gümrük vergisi. Hükümetin bir an önce bu sorunu gidermesi gerekiyor” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!