Eğitim-Sen'den tepki

Güncelleme Tarihi:

Eğitim-Senden tepki
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2013 00:00

'İnsanlar ve Fareler' kitabını okuttuğu için Türkçe öğretmenlerine soruşturma başlatılmasına Eğitim- Sen'den tepki geldi.

Haberin Devamı

Eğitim-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Abdullah Tunalı ve Eğitim Sen 5 Nolu Şube Başkanı Özcan Çetin, son dönemde bazı kitaplara yasaklar getirildiği, öğretmenler hakkında inceleme ve soruşturmalar açıldığını belirterek, buna ilişkin bir basın açıklaması yaptı. Eğitim-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Abdullah Tunalı, İzmir’de John Steinback’in İnsanlar ve Fareler isimli kitabının bazı bölümlerinin ahlak dışı gösterilerek şikayet edilmesinin ardından, Güzelyalı Ortaokulu Türkçe öğretmenlerine, zümre kararıyla okuttukları, Bilgin Adalı’nın “Çatalhöyük Öyküleri-1 Dünyamızın İlk Şafağı” ile Muallim Naci’nin “Ömer’in Çocukluğu”, “Çılgın Babam” kitaplarının Türk örf ve adetlerine uygun olmadığı gerekçesiyle soruşturma açıldığını söyledi. Tunalı, Öğrenci velisi tarafından Alo 147 hattına yapılan şikayet sonucunda öğretmenler hakkında “Türk örf, adet ve dini inançlarına aykırı bilgi vermek ve davranmak; bilimsel olarak çürütülen Evrim Teorisini ideolojik olarak zorla çocuklara empoze etmek” iddiasıyla soruşturma açıldığı bilgisini de verdi. Eğitim-Sen İzmir 5 No’lu Şube Başkanı Özcan Çetin de Buca Ümit Başaran İlköğretim Okulu’nda fen bilgisi öğretmenin hakkında, okuttuğu “8. Sınıf Fen veTeknoloji Ders Kitabı”nda yer alan evrim teorisine yönelik açıklamalarda bulunması nedeniyle soruşturma açıldığını söyledi.

Haberin Devamı

“KRALDAN ÇOK KRALCI MÜDÜRLÜK”
 Milli Eğitim Bakanlığı eliyle laiklik ve laik eğitim adına elde edilmiş kimi kazanımlara son dönemde ciddi bir saldırı olduğunu öne süren Eğitim- Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Abdullah Tunalı, bakanlık, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine yapılan imzasız dilekçeler ve ALO 147 hattına yapılan şikayetler gerekçe gösterilerek laik eğitime karşı yürütüldüğünü belirttiği saldırılara izin vermeyeceklerini söyledi. Tunalı, “Daha dün Konak İlçesi Güzelyalı Ortaokulu Türkçe öğretmenlerine imzasız bir şikayet sonucunda inceleme ve soruşturma açıldı. Bu soruşturmaya konu olan Türkçe öğretmenleri, zümre toplantılarında çocuklara okumaları için önerilecek kitap listesi hazırlamaktadır. Bu liste çevresinde bulunan Bilgin Adalı'nın öykü kitabı olan ‘Çatalhöyük Öyküleri 1- Dünyamızın İlk Şafağı’ adlı kitap ilk sayfalarında Dünya'nın oluşumunu ve ilk canlının meydana geldiği bilimsel gerçeği ifade ettiği için, diğer iki kitap Ömer'in çocukluğu ve Çılgın Babam ise Türk örf ve adetlerine uymadığı iddiası ile şikayete konu olmuş. Kraldan çok kralcı olan Konak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü durumdan vazife çıkararak öğretmenlerin ifadelerinin alınması ile ilgili okul idaresini görevlendirmiştir” dedi.

Haberin Devamı

“PROJEDEN VAZGEÇİLMELİDİR”
Ödemiş'te laik ve bilimsel eğitime karşı başka bir projesinin olduğunu öne süren Tunalı, şunları söyledi:
“Ödemiş Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bir proje hazırlıyor. 17-18 Ocak tarihlerinde ilçe Düğün Salonu’nda ‘Paramı Biriktiriyorum, Kitabımı Alıyorum, Okumayı Seviyorum, Okuyorsan Varsın, Var mısın Okumaya, Kitap Okuma Günleri’ adlı kitap fuarı gerçekleştirilecek. Fuarın adının çok uzun olmasının yanında asıl olarak içeriğinde laik ve bilimsel eğitime yönelik saldırı var. Proje kapsamında Ödemiş merkezindeki tüm ilk ve ortaokul öğrencilerine kumbara dağıtılarak öğrencilerin para biriktirmesi ve sonra bu biriken paralarla sırf bu proje için açılacak mini kitap fuarından alışverişte bulunulması planlandı. Ama bu mini kitap fuarında, Gonca, Muştu, Altın Burç, Işık, Sütun, Rehber Yayınevleri yer alacak. Satışa sunulan 538 kitaptan 137’si ‘Allah bizi seviyor seti’, ‘Benim dinim seti’, ‘Konuşan bebek Hz. İsa’, ‘Sahabe hayatından tablolar’, ‘Peygamberimizin hatıralar serisi’, ‘Allah’ın güzel isimleri serisi’, ‘İnanç serisi’, ‘Risale hikayeler serisi’den oluşuyor. Kalan kitapların da içeriği incelendiğinde bu 137 kitaptan hiçbir farkı olmadığı görülüyor. Arada çocuk ve gençlik edebiyatından tercümeleri, ahlaki yöne dikkat edilerek yapılmış kitaplar da var. Bu projeden 26 bin liralık gelir elde edilmesi amaçlanıyor. Projeden vazgeçilmesi gerektiğini belirtiyoruz. Bunun için de gerekli hukuki işlemleri başlatacağız.”

Haberin Devamı

“ÖĞRETMENLER KORKU İÇİNDE”
Öte yandan Eğitim Sen İzmir 5 No’lu Şube Başkanı Özcan Çetin ise, Alo 147 şikayet hattı ile birlikte öğretmenlerin hangi cümleden soruşturma açılacağını korkusunu yaşadığını ifade etti. Çetin “Fen bilgisi öğretmenimizin 31 Ekim’de verdiği dersin ardından gelen imzasız şikayet sonucu hakkında soruşturma açıldı. Öğretmenimiz evrim teorisine yönelik farklı görüşlerin olduğunu belirtmiş, dersin programı neyse onu işlemiştir. Ancak öğretmenimiz şuanda soruşturma geçirmektedir. Alo 147 şikayet hattıyla birlikte öğretmenlerimiz hangi cümlelerinin soruşturma konusu olacağını bilememenin şaşkınlığını yaşamaktadır dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!