Egeliler de iş insanı diyecek

Güncelleme Tarihi:

Egeliler de iş insanı diyecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2010 00:00

TÜSİAD’ın isminin içindeki “işadamları” söylemini değiştirmek için harekete geçmesi, Egeli dernekler de destek gördü: “Değiştirelim"

Haberin Devamı

Yüzde 12’lik kadın üyeye sahip Türk Sanayici ve İşadamları Derneği’nin kadın başkanı Ümit Boyner döneminde ortaya atılan, 40’ıncı yılda dernek isminin içindeki “işadamı” kelimesinin çıkarılması konusunda, isminde aynı kelimeyi kullanan Ege iş dünyası da olumlu mesajlar verdi. Değerlendirme yapan iş insanları yakın zamanda konuyu gündemlerine alacaklarını belirtti.

Konuyla ilgili DHA’ya açıklamalarda bulunan İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı İlknur Denizli, “işadamı” kelimesinin yerine “iş insanı” kelimesinin kullanılmasının hep gündemlerinde olduğunu vurgulayarak, “Bu Başkan’ın kadın olması itibariyle değil, kadınların iş hayatında etkin rol almasıyla somutlaşması gereken bir söylem oldu. Biz de genel olarak söylemlerimizde ‘iş insanı’ kavramını kullanmaya özel önem göstermekle yetinmedik bunu tavsiye de ettik” dedi. İZSİAD olarak tescilli bir isimlerinin bulunduğunu kaydeden Denizli, Türkiye’de yüzde 28’lik oranla en fazla kadın üyeye sahip olan dernek olduklarına da dikkat çekerek, “Bizim de bir değerlendirme yapıp bunun önceliğini yapmamız, belki de İzmir’den başlatarak bu çalışmayı sonuçlandırmamız gerekiyor. İZSİAD’da son 3.5 yıl içinde üye sayısı yüzde 8’lerden 28’lere çıktı. Kadın oranı arttıkça aktivitelerimizde de ciddi artış yaşandı. Önümüzdeki yönetim kurulu toplantısında konuyu gündeme alacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

PORSUK: ÜRETiME KATKININ HAKKI VERiLMELi

Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Porsuk ise bu çalışmayı Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nu (TÜRKONFED) kurarken hayata geçirdiklerini hatırlatarak “Bu konudaki ilk başarılı çalışmayı biz yaptık. Tabii ki taraftarım. Eskiden sadece erkek egemen bir iş dünyası vardı. Kadının üreten gücü de iş dünyasına dahil olduğu ya da daha fazla görünür olduğu için üretime koyduğu katkının da hakkı verilmeli. Artık bugün kadınlar sadece üye değil, dernek başkanı ve yönetici konumunda. İsim değiştirme kararı bu anlamda son derece doğru bir karar. Destekliyoruz ve uyum sağlarız” dedi.

Haberin Devamı

ŞÜKÜRER: BİZ DE GÜNDEME ALIRIZ

Ege Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Şükürer, TÜSİAD’ın bu konularda kendilerine rol model olduğunu vurgulayarak, “Böylesi bir değişiklik ister istemez etki yapacaktır. Bizim gündemimize de gelebilir. Biz de söylemlerimizde ‘işadamı’ yerine ‘iş insanı’ kavramını tercih ediyoruz” dedi. Şükürer, konuyu “Kadına saygısızlıktır, acilen çözülmelidir” gibi bir bakış açısıyla algılamadıklarını, “adam” kelimesini zaten “insan” olarak anladıklarını da belirterek “Tabii ki değiştirilebilir. Zihinlerimize yerleşmiş markaların değişmesi de söz konusu. ‘Attığımız taş ürküttüğümüz kurbağaya değer mi, değmez mi’ gibi kafamda soru işaretleri var” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!