Ege ihracatı geride kaldı

Güncelleme Tarihi:

Ege ihracatı geride kaldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2008 00:00

Türkiye Mart ayında yüzde 23’lük artışla 10 milyar 950 milyon dolarlık ihracat yaparken, Ege mevcut durumunu koruyamadı.

TÜRKİYE genelinde ihracatı Mart ayında yüzde 23’lük artış gösterirken, Ege İhracatçı Birlikleri yerinde saydı. Türkiye geçtiğimiz ay yüzde 23’lük artışla 10 milyar 950 milyon dolarlık ihracat yaparken, 2007 yılında gerçekleştirdiği 580 milyon 302 bin dolarlık ihracatı koruyamayan EİB’in ihracatı 578 milyon 180 bin dolara geriledi.

MADENDE ARTIŞ: Ege’nin Ocak-Mart dönemindeki ihracatı, 2007 yılının aynı dönemine göre yüzde 24’lük artışla 1 milyar 934 milyon 388 bin dolara ulaşırken, son bir yılda yapılan ihracat yüzde 17’lik artışla 7 milyar 245 milyon 603 bin dolara geldi. Mart ayında ise Ege İhracatçı Birlikleri’nin tarım sektöründe faaliyet gösteren birliklerinin performansı yüzde 2 gerilerken, sanayi ürünleri yüzde 1 düştü.

EN KÖTÜ PERFORMANS: EİB bünyesinde bulunan 12 ihracatçı birliğinin 7’si geçen yılın Mart ayına göre yetersiz de olsa ihracatlarını artırma başarısı gösterirken, 5 birlik geçen yılki rakamların gerisine düştü. Yüzde 81’lik artışla Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği en başarılı birlik olurken, yüzde 59 düşüşle Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği en kötü performansı gösterdi.

KURLAR YANSIMADI

Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, ihracat sektöründe anlaşmaların aylar öncesinden yapıldığını söyledi. Türkmenoğlu, "Son günlerde döviz kurlarında meydana gelen kısmi artışlar Mart ayı ihracat rakamlarına yansımadı. O nedenle döviz arttı, bu da ihracatçıya yarayacaktır şeklindeki değerlendirmeler henüz gerçekleşmedi" dedi.

BİRLİKLERİN PERFORMANSI ARTANLAR

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yüzde 81.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yüzde 41.

Ege Canlı Hayvan Su Ürünleri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yüzde 30.

Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği yüzde 27.

Ege Meyve Sebze İhracatçıları Birliği yüzde 12.

Ege Maden İhracatçıları Birliği yüzde 8.

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği yüzde 5.

DÜŞENLER

Ege Zeytinyağı İhracat. Birliği yüzde 59.

Ege Tütün İhracatçıları Birliği yüzde 46.

Ege Deri İhracatçıları Birliği yüzde 8.

Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği yüzde 4.

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği yüzde 5.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!