Ege’de tarlalar ipotek altında

Güncelleme Tarihi:

Ege’de tarlalar ipotek altında
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2010 00:00

Ege Bölgesi’nde çiftçiler kriz ve doğa felaketlerinin ardından bankalara olan borçlarından kaynaklı ipotek ve haciz kıskacıyla mücadele ediyor.

Haberin Devamı

KURAKLIK, küresel ekonomik kriz, don ve dolu felaketleri yaşayan, yüksek girdi maliyetleri yüzünden alınterinin karşılığını alamayan Egeli çiftçi bankalara olan yüksek borçlarıyla birlikte gelen ipotek kuşatması altında yaşam savaşı veriyor. Bölgedeki  ziraat odalarına üye olan üreticilerin büyük çoğunluğu Çiftçi Kayıt Sistemi kapsamında aldıkları belgelerin tamamını bankalar için kullanıyor, borcu borçla kapatmaya çalışıyor. Çiftçi örgütü temsilcileri soruna acil çözüm bulunmasını isterken, sosyal problemlerin de çoktan kapıdan içeri girdiğini savunuyor.
ÜLKENİN MESELESİ
DHA’ya konuşan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkan Vekili ve Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, üreticinin yüksek akaryakıt ve gübre fiyatları karşısında borcunu ödeyemediğine dikkat çekti. Sorman, “Üretici fiyatlara müdahale edemiyor. İhracatçı, sanayici ve tüccar birleşip fiyatları aşağı çekiyor. Dünya Bankası ve Dünya Ticaret Örgütü’nün tarım politikaları ülkemizde en ağır şekilde etkisini gösteriyor” diye konuştu.
KREDİLER YETERSİZ
Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nin verdiği krediler yetersiz olduğu için üreticinin özel bankalardan, yüzde 30-40’lara varan faiz oranlarıyla borçlandığına dikkat çeken Sorman şunları söyledi: “Çiftçinin tarlası borçları yüzünden elinden çıkarken yabancılara satış konusu gündeme geliyor. Topla tüfekle yapılamayan kalemle yapılıyor. Bu sadece tarım sektörünün değil ülkenin meselesi.”
 TRAKTÖR SATIŞLARI
Yaşanan sel, don ve dolu felaketlerinden sonra 2010 yılının çok daha kötü geçeceğinin altını çizen Sorman şöyle konuştu:“Üretici gırtlağına kadar borçlu. Bunu kapatmak için tekrar borçlanma yoluna gidiyor. Traktör satışlarının patladığı söyleniyor, ancak üretici traktörünü işletme sermayesi yapmak için satıyor. Sonra yenisini almak için yine borçlanıyor. Bize bağlı olan 25 bin üyenin hepsi borçlu. Üretici kendi tarlasında kiracı. Acil önlem alınmalı.”
 GURURLU ÇİFTÇİLER
Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, büyük afetler yaşandığını ve üreticiye olumsuz yansıdığını belirterek, görüşlerini şöyle özetledi: “Bizim çiftçimiz gururludur. Borcunu ödemek için gerekirse parmağındaki alyansı satar. Ancak afetler geçiren, kriz yaşayan ve buna karşın yetersiz desteklenen çiftçi sihirbaz değil. Burada 470 bin dönüm tarım arazisi var, şu anda ipotekli tarla 350 bin dönümü geçmiş durumda. Bugün sulanabilir tarlaların dekarı 5 bin lira. Bankalar kredi verirken bin lira üzerinden veriyor. Yaklaşık 350 milyon borca karşılık çiftçi aynı dönemde 221 milyon kazanmış. Bu şekilde borcunu nasıl ödesin?”
KENDİ EVİNDE KİRACI
Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, hasat zamanı sergileri su bastığını ve çok büyük zarara uğradıklarını hatırlatarak, “İşimiz gerçekten çok kötü. Ben kendim de üreticiyim. Maliyetinden kaynaklı 3 yıldır gübre atamıyorum. Çiftçi sahipsiz. Bağ bakım kredisi için tarlası yetmezse evini de koyuyor. Mahsulü ödemesine yetmiyor. Kendi evinde kirada oturanlar var” diye konuştu.
BELGELER ALINIYOR
Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı ise, Aydın genelinde 100 bin, merkezinde ise 13 bin üyeleri bulunduğunu belirterek şunları söyledi: “Üretimin olmadığı yılbaşı sonrasında çiftçi kayıt sistemi kapsamında bizden belge isteyenlerin yüzde 90’ı banka borçları için başvurdu. Bir bankaya olan borcunu başka bankadan borç alarak kapatmaya çalışıyorlar. Bizim isteğimiz çiftçinin özel bankalara olan borcunun Ziraat Bankası tarafından üstlenilerek uzun vadeli bir yapılanmaya gidilmesi. Yoksa üreticilerin büyük çoğunluğu kendi tarlasında kiracı haline gelecektir. Kırsal bölgelerdeki sosyal sıkıntılar da artacaktır.”
ÜRETİCİ BUNALIMDA
İncirliova Ziraat Odası Başkanı İhsan Ayaydın da, 7 bin 400 üyenin yarıdan fazlasının kredi kullandığını ve bunların büyük kısmının tarlaları ve ekipmanlarının ipotek altında olduğunu kaydetti. “Artık hükümet bu gerçekleri görsün” diyen Ayaydın, İncirliova’daki dağ köylerinin tamamının borçlu olduğunu, birçok üreticinin bunalım yaşadığını ifade etti.
SÖKE DE DERTLİ
Kendilerine Çiftçi Kayıt Sistemi kapsamında başvuran üreticilerin yüzde 98’inin banka kredisi için başvurduğunu aktaran Söke Ziraat Odası Başkanı Muhsin Örnek ise, özellikle bölgelerindeki pamuk üreticilerinin sıkıntılarının her geçen gün katlandığını vurguladı. Örnek, gübre ve mazottaki desteklemelerin arttırılmasını istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!