Ege bisiklet üretim üssü

Güncelleme Tarihi:

Ege bisiklet üretim üssü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2011 00:00

Yerli otomotivin konuşulduğu bir ortamda Ege, bisiklet üretiminde merkez oluyor. Üretiminin bir kısmını Türkiye’ye kaydırmaya başlayan Accell Group, Manisa Turgutlu’ya yatırım planlıyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’deki bisiklet imalatının önemli bir kısmının yapıldığı Ege, üretim üssü oluyor. Bisiklet Endüstri Derneği (BİSED), bölgede ‘bisiklette kümelenme’ oluşturmak için harekete geçti. Projenin gerçekleşmesi halinde yaklaşık 150 milyon dolarlık yatırım öngörülüyor.

Kümelenme modelinin ilk yatırımını ise Bianchi’yi satın alan Avrupa’nın önde gelen firmalarından Hollandalı Accell Group’un yapması bekleniyor. Manisa Turgutlu’ya kurulması planlanan yatırımın bin 100 kişiye iş imkanı yaratacağı tahmin ediliyor. Grup, Avrupa’daki yatırımlarının bir kısmını Manisa’ya kaydırmaya hazırlanıyor.

Kümeleme modeli

BİSED Yönetim Kurulu Başkanı Önder Şenkol, derneğin girişimleriyle Ege’de bisiklet üretimi konusunda bir kümelenme oluşturmak istediklerini söyledi. Bisiklet sektöründeki kümelenmenin iki ayağı olacağını belirten Şenkol, birinci ayağın Ege, ikincisinin ise Trakya olacağını kaydetti.

Haberin Devamı

Bu modelin oluşması halinde Türkiye’de bisiklet sektörünün önünün açılacağını dile getiren Önder Şenkol, “Bisikletin birtakım ana parçaları Uzak Doğu’dan geliyor. Biz sezonluk iş yaptığımız için oradan da yükleme süreleri ve ulaşımla ilgili sorunlar yaşanıyor. Bunun için BİSED olarak, Başbakanlık Yatırım Ajansı’yla birlikte, Çin, Tayvan ve Japonya’daki yatırımcılarla görüştük. Amacımız, yatırımın bir bölümünde o ülke girişimcilerinin de yer alması” dedi.
Projenin hayata geçmesi halinde ilk etapta 150 milyon dolarlık yatırım yapılacağını ifade eden Şenkol, kümenin içine motosiklet sektörünün de dahil olacağını bildirdi. Bisiklet sektöründe yaratılacak kümelenmenin istihdama ciddi katkı sağlayacağına dikkat çeken Önder Şenkol, bunun nedeninin sektörün emek yoğun bir alan olmasından kaynaklandığını, kaynak ve metal işçiliğine büyük ihtiyaç olduğunu vurguladı.

İlki Accell’den

Kümelenme alanındaki ilk yatırımlardan birinin Bianchi’yi satın alan Accell Group’un olduğunu kaydeden Accel Bisiklet Yönetim Kurulu Başkanı Şenkol, satın almanın ardından bisikleti oluşturan ana parçaların Türkiye’de üretimine yönelik çalışmalar başlattıklarını açıkladı.
Şenkol, “Bu konuda Manisa Turgutlu’da yatırım planlıyoruz. Şu anda ön görüşmelerimiz sürüyor. Fizibilite çalışmalarımız devam ediyor. Yıl sonuna kadar kesin kararı vermiş olacağız. Bu yatırımın gerçekleşmesi durumda yaklaşık bin 100 kişi istihdam edeceğiz” bilgisini verdi.
Yatırımı Uzakdoğu’lu bir ortakla birlikte yapmayı planladıklarını aktaran Önder Şenkol, buradaki üretimin ağırlıklı olarak Avrupa’ya ihraç edileceğini söyledi.

Üretim Türkiye’ye kayıyor

Haberin Devamı

Accell’in Avrupa’da üst grup bisikletlerde bilinir bir kurum olduğuna dikkat çeken Önder Şenkol, şu bilgiyi verdi: “Bizde bu alanda üretim yapabilmek adına, yaz aylarında birtakım yatırımlar gerçekleştirdik. Bisiklet sektöründe sadece Avrupa’da birkaç yerde olan yeni vernik sistemine geçtik. Önemli bir yatırımla üst seviyede bisiklet yapımına hazır hale geldik. Bu yatırımla birlikte grubun Uzakdoğu’da ürettiği yatırımların bir kısmının üretimini burada yapacağız. Şu anda birkaç marka için bunu başlattık. Hedefimiz, grubun bünyesinde tüm markalara üretim yapmak. Yıllık üretimimiz 280-300 bin civarında. Yatırımla birlikte ilk etapta yüzde 10 artacak” diye konuştu.

Ünlü markalar üretiyor

Haberin Devamı

Accell Group hakkında da bilgi veren Önder Şenkol, kurumun bisiklet konusunda Avrupa lideri olduğunu, yaklaşık 11-12 fabrikada üretim yaptığını kaydetti. Şenkol, “Sektörde faaliyet gösteren 50 civarında firmadan oluşan, orta ve üst uluslararası aktif bisikletler, bisiklet yedek parça ve aksesuvarları ile fitness aletleri üzerine yoğunlaşmış bir kurum. Batavus, Bremshey, Ghost, Hai Bike, Hercules, Koga-Miyata, Lapierre, Loekie, Redline, Sparta, Staiger, Tunturi ve Winora XLC gibi markaları bulunuyor. Şirketin Türkiye ayağı olarak 28 Ocak 2011’de gruba dahil olduk. Avrupa’da bir bankanın da ismi Bianchi olduğu için karışıklığa yol açmamak adına ismimiz Accell oldu. Ama Türkiye’de Bianchi markası devam ediyor. Manisa’daki üretimin yüzde 70 ihraç ediliyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!