Eczacı iğneye yetkili değil

Güncelleme Tarihi:

Eczacı iğneye yetkili değil
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ayten Keleş'in ölümünde, kastı olmasa da, eczacı Yeşildağ'ın büyük bir sorumsuzluk örneği gösterdiğini belirten doktorlar, her türlü enjeksiyonun sağlık merkezi ortamında yapılması gerektiğini vurguladı.

KARŞIYAKA'da bünyesini korumak ve romatizmal ağrılarını dindirmek için 3 yıldır ‘‘Penadur’’ adlı penisilin kullanan Ayten Keleş, önceki gün Eczacı Selim Yeşildağ'a yaptırdığı son iğne ile can verdi. Savcının ifadesini aldığı Eczacı Yeşildağ tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken, Keleş'in kesin ölüm nedeninin belirlenebilmesi için dün otopsi yapıldı. Keleş'in penisilin alerjisi, korku şoku, ya da kalp krizinden ölmüş olabileceği bildirildi. Neden ne olursa olsun Keleş'in ölümünde, kastı olmasa da, Yeşildağ'ın büyük bir sorumsuzluk örneği gösterdiğini belirten doktorlar, her türlü enjeksiyonun sağlık merkezi ortamında yapılması gerektiğini vurguladı.

ECZACILARIN iğne yapmaya yetkilerinin olmadığını, aksi durumda cezası bulunduğunun altını çizen Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamit Hancı'nın, ‘‘Hasta sağlık merkezi koşullarında hayata döndürülürdü. Vatandaşları uyarmak lazım. Kimse en kötü ihtimalle bir sağlık ocağı seviyesindeki sağlık merkezi dışında hiçbir yerde enjeksiyon yaptırmasın’’ açıklaması, tartışma başlattı.

OLAYIN hem hasta, hem de eczacı açısından trajik olduğunu belirten Eczacılar Odası Başkanı Levent Kamacık, eczacıların enjeksiyon yetkisi bulunmadığını doğruladı. Sorunun sistemden kaynaklandığını öne süren Kamacık, ‘‘Sistem hepimizi öğütüyor. Hastayı da eczacıyı da. Birkaç sene öncesine kadar hasta mahalle aralarında ebelere, askerliğini sıhhiyye eri olarak yapanlara enjeksiyon yaptırırken, şimdi kendisine en yakın olan ve en ucuz sağlık hizmetini verdiğini düşündüğü eczanelere gidiyor. Bu tür olaylarda her iki taraf da mağdurdur. Çok tatsız olay’’ dedi.

ECZACININ enjeksiyon yapma yetkisinin bulunmadığının yasalarla belirlendiğini kaydeden Kamacık, ‘‘Yasal düzenlemelere göre eczacının enjeksiyon yapması yasak. Hatta hemşire bile enjeksiyon yaparken doktor gözetiminde olmalı deniliyor. Şimdi soruyorum. Hangi sağlık merkezinde bu kurallara dört dörtlük uyuluyor. Sağlık alt yapısı gerçekleştirilmediği sürece bunun önüne geçemezsiniz. Bu hasta, hastane ortamında penisilin alerjisinden ölseydi hiçbir şey olmazdı’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!