Duran Egeli

Güncelleme Tarihi:

Duran Egeli
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2013 18:38

İZMİR’de önceki gece 01.00 sıralarında efe kostümü giyip “Duran Adam” eylemi yapan Erdal Çoban’ın protestosu 24 saat 34 dakika 6 saniye sürdü.

Haberin Devamı


İZMİR’de “Sokak Sanatları Atölyesi” üyelerinden Erdal Çoban, Gündoğdu Meydanı’nda başlattığı ‘Duran Adam’ protestosunu 24 saat, 34 dakika 6 saniye sonra bitirdi. Bu sürede sadece su ve soda içerek ayakta kalan Çoban, 24 saatin sonuna eklediği 34 dakika ile İstanbul’a 6 saniye de Ankara’ya mesaj gönderdiğini söyledi, “Amacımız sevgi diliyle, savaşmadan, dövüşmeden şiddet kullanmadan bir şeylerin yapılabileceğini göstermek” dedi.
Gezi Parkı’na yapılan polis müdahalesini yaptığı ilginç eylemle protesto eden, sosyal medyada en çok konuşulan isimlerden biri haline gelen ‘Duran Adam’ Erdem Gündüz’e, İzmir’den de dün geceden itibaren yoğun destek geldi. İzmir’in değişik semtlerinde “Soğuk Heykel” performanslarıyla tanınan Sokak Sanatları Atölyesi üyelerinden Erdal Çoban efe kostümü giyip, heykel görünümü yaratan özel sprey boyayla makyaj yaptıktan sonra önceki gün saat 01.00’de Gündoğdu Meydanı’ndaki Cumhuriyet Ağacı Heykeli önünde ayakta haraketsiz beklemeye başladı. Zaman zaman pozisyonunu değiştiren, sadece su ve soda içen Çoban’ın başlattığı “Duran adam” eylemine bazıları da destek verdi. Gündüz saatlerinde bazı vatandaşlar Çoban’a şemsiye tuttu, bazıları ihtiyacı olup olmadığını sordu. Bu sırada bazı sağlık görevlileri de pozisyonunu hiç bozmayan Çoban’ı muayene etti. Eylem 24 saat, 34 dakika, 6 saniye sonra çevredekilerin geri sayımı ve alkışlarıyla sona erdi.

Haberin Devamı

“UMARIM YANLIŞTAN DÖNÜLÜR”
Çoban resmi olmasa da bir rekora imza attığını söyledi, “Ben bir performans sanatçısıyım Şu an 24 saat 34 dakika 6 saniye oldu. Zamandaki bu küsuratların nedeni İstanbul Gezi Parkı’na ve Ankara’ya selam göndermek. Biz sevgi çocuklarıyız, bizim şiddetle işimiz yok. Bu yüzden olabildiğince küfür dilini ortadan kaldırıp sevgi dilini oluşturmaya çalışıyoruz. İnsanlar bizimle birlikte burada Saygı duruşundan bulundu, elinden gelebildiği kadar hem polis arkadaşımız hem de ölen direnişçi arkadaşlarımız adına. Aslında ortada çok büyük bir problem yok. İnsanlar ağaçların kuşların dilini anlayabilse problem çözülecek. İnsanlar Gezi Parkında ağaçlara sarıldı, biber gazı kullanmaya gerek yoktu. Bu bir insanlık suçu. Umarım yanlıştan dönülür” dedi.

Haberin Devamı


“BİR KİŞİYLE DEĞİŞİR HER ŞEY”
Temel amacının sevgi diliyle, savaşmadan, dövüşmeden ve şiddet kullanmadan bir şeylerin yapılabileceği göstemek olduğunu söyleyen Çoban, şöyle konuştu:
“Bir kişiyle değişir her şey. Günlerdir sokaklarda olan özgürlük için mücacadele eden sanatçılara selam söylüyorum. Sanatçılar toplumun aynasıdır yönlendiren kişilerdir. Umarım sanatçılarımız mücadele ettikleri şeylerden sonra yollarına devam ederler. Biz de sokak sanatçıları olarak sevgi dilini göstermeye çalıştık. Süreç boyunca karşıdaki Cumhuriyet Ağacı Heykeli’ne bakıp, eylemin ilk günlerinde bu alanda otururken saçı çekilen ve darba uğrayan genç kızları düşünerek konsantre oldum. Umarım bunlar bir daha olmaz Çünkü İzmir özgür bir şehir, biz bu kentte özgür bir kent yaşamı sunuyoruz. Sokaklarda terörün şiddetin olmaması gerekiyor. Halk sadece parkını istiyor. Bana destek olan İzmir halkına teşekkür ediyorum.”

Haberin Devamı

Gündoğdu, ‘Duran Adam Meydanı’ oldu

İSTANBUL Taksim Metro çıkışında, Gezi Parkı’na yapılan müdahaleyi hareket etmeden ve konuşmadan bekleyerek protesto eden ‘Duran Adam’ olarak adlandırılan Erdem Gündüz’e İzmir’den destek çığ gibi büyüdü. Akşam saatlerinde Gündoğdu Meydanı’nı dolduran onlarca kişi, aynı şekilde durarak protestolarını gözler önüne serdi.
Gezi Parkı’na yapılan polis müdahalesini yaptığı ilginç eylemle protesto eden, sosyal medyada en çok konuşulan isimlerden biri olan ‘Duran Adam’ Erdem Gündüz’e, İzmir’den akşam saatlerinde de destek geldi. Gündoğdu Meydanı’nda, aynı şekilde duran ve rekora koşan “Efe” kostümlü kişinin etrafında toplanan İzmirliler, ayakta durarak tepkilerini gözler önüne serdi. Meydanın dışındaki caddeleri de dolduran kalabalıktan bazıları, aynı şekilde oldukları yerde durdu. Sosyal medyada bugün paylaşılan, ‘İzmir’de saat 20.00’de bulunduğunuz yerde 20 metre arayla ayakta durun” çağrısına kısmen uyulduğu görüldü. Gündoğdu Meydanı yakınındaki direniş çadırlarında da, çeşitli aktivitelerle protesto eylemleri gün boyu sürdü.


Yere yatan eylemciler “Diren Gezi’ yazısı oluşturdu
Ramazan ÇETİN / DENİZLİ, (DHA)
DENİZLİ’de Taksim Gezi Parkı’na protestosuna yaklaşık 200 kişi aynı anda ‘Duran Adam’ yaparak destek verdi. 5 dakika süren eylem sonrası protestocular arasındaki 39 kişi yere yatarak “Diren Gezi” yazdı.
Taksim Gezi Parkı’ndaki eylemlere destek Denizli’deDelikliçınar Meydanı’nda protestolarla devam ediyor. Taksim’de bir kişinin ayakta saatlerce hareketsiz durarak yaptığı eylemine Denizli’den de destek geldi. Meydanda toplanan yaklaşık 200 kişi, 5 dakika boyunca ayakta hareketsiz şekilde durdu. Yoldan geçen vatandaşların şaşkınlıkla izlediği eylemde aralarında çocuklarında bulunduğu eylemciler ayakta bir süre hareketsiz şekilde durarak Taksim Gezi Parkı direnişe destek verdi. Daha sonra eylemci gruptan 39 kişi yere yatarak “Diren Gezi” yazısı oluşturdu. Yere yatanların etrafında toplanan vatandaşlar, “Her Yer Taksim Her Yer Direniş”, “ Faşizme karşı omuz omuza” sloganları attı.


Balıkesir durdu
Hilmi DUYAR, Coşkun YAMAN / BALIKESİR, (DHA)
İSTANBUL Taksim’de Erdem Gündüz’ün başlattığı ve tüm ülkede biranda yayılan ‘Duran Adam’ eylemi Balıkesir’de de büyük destek buldu.
Atatürk Parkı girişindeki Atatürk Anıtı’na bugün saat 19.00’dan sonra gelen gençler ‘Duran Adam’ eylemini başlattı. İlerleyen saatlerle birlikte genç kızlar, kadınlar, aileler de bu eyleme katıldı. Bazı eylemciler sessiz protestoda basın mensuplarının sorularına yanıt vermedi. ‘Duran Adam’ eylemine katılıp destek veren Balıkesir Çağdaş Eğitim Vakfı (BAÇEV) Başkanı Behiç İstanbulluoğlu, “Son derece olumlu, çok yaratıcı, çok zekice bir eylem. Gençlerin zekası bizi her geçen gün şaşırtıyor, şaşırtmaya devam ediyor. Bize de sadece takip edip, destelemek kalıyor. Bakalım bu eyleme ne suç bulacaklar bunu da gerçekten merak ediyorum” dedi. Anıta gelen kadınlar da çocuklarının İstanbul’da bu eyleme katıldığını, kendilerinin de Balıkesir’den eyleme ve çocuklarına destek verdiklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!