Dünya müzesine sit kurulu engeli

Güncelleme Tarihi:

Dünya müzesine sit kurulu engeli
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2009 22:22

Özel Türk Koleji Yönetim Kurulu üyesi işadamı Yavuz Tatış, Alsancak semtinde kuracağı “Dünya Arkeloji Müzesi” Koruma Kurulu’na takıldı.

Haberin Devamı

izmir Özel Türk Koleji’nin kurucusu Bahattin Tatış’ın büyük oğlu, 62 yaşındaki Yavuz Tatış, Türkiye’nin en zengin tarihi eser özel koleksiyonlarını elinde bulunduruyor. 2 yıldır onay bekliyoruzabd’de West Virginia State University’de İş Bölümü ve Türkiye’de İktisadi ve Ticari Bilimler Özel Yüksek Okulu’nu tamamalayan ve halen Dokuz Eylül Üniversitesi’nde yüksek lisans yapan Tatış, tarihi eser sevgisi yüzünden Turizm Bakanlığı’nın açtığı tercüman ve rehberlik kursunu da bitirdi, devlet davetiyle gelen prens, kraliçe düzeyinde önemli konuklara mihmandarlık de yaptı. 1993 yılında kendini iyiden iyiye arkelojiye veren Tatış Türkiye’yi karış karış gezip Batı ve Kuzey Anadolu (Marmara) ile Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nden 6 bin 500 tarihi eser toplayarak bakanlıktan onaylı özel koleksiyon oluşturdu. Elindeki son derece zengin koleksiyon için özel arkeoloji müzesi kurmayı planlayan Tatış bunun için Alsancak semtinde yıkılmaya yüz tutan dört terihi evi satın aldı. Bin 300 metrekara kapalı alana sahip olacak müzenin kurulması için sit kapsamındaki evlere proje hazırlandı ve proje belediye tarafından onaylandı. Ancak daha sonra projeye eklenen bir kapı yüzünden tadilat projesi hazırlandı ve yeniden onay için 1 Nolu izmir Kültür ve Tabiat Varlıkları’nı Koruma Kurulu’na onaya gönderdi. Ancak tadilat projesi onayı yaklaşık iki yıldır çıkmadı.

Bürokrasi sorunu var

Haberin Devamı

Bugüne kadar 5 milyon TL harcadığı binaların restorasyonuyla bizzat ilgilendiğini anlatan Tatış şunları söyledi: “Elimde bulunan eserleri ‘Anadolu Medeniyetlerinden Kültür Yansımaları’ isimli kitapta topladım. Bu kitabın İngilizcesi de yakında çıkacak. izmir Kent Arşivi ve Müzesi’ne de katkıda bulundum. izmir Arkeloji Müzesi’nde bende bulunan eserler bulunmuyor. Türkiye’de özel müze fazla yok. Bu müze turizme de katkı sağlayacak. Bürokrasi sorunu hallolursa müze faaliyete geçecek. Müzenin biran önce izmir’e kazandırılması için yetkililerden anlayış ve destek bekliyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!