Düğün hurafesi esnafı üzüyor

Güncelleme Tarihi:

Düğün hurafesi esnafı üzüyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2010 00:00

Ramazan ayının düğün sezonuna denk gelmesiyle işleri durgunlaşan esnaf, bayram sonrasına umut bağlasa da hala etkin olan, “İki bayram arası düğün olmaz” hurafesi de kara kara düşündürüyor.

Batı Anadolu ve Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Porsuk Ramazan ayında kuyumculuk sektörünün büyük bölümünün kapasite kullanımında yüzde 50’nin altına düştüğüne dikkat çekti, şöyle dedi:“Ramazan Bayramı sonrası için umutlanmak istiyoruz ama bu sefer de ‘iki bayram arası düğün olmaz’ gibi yanlış bir inanç hakim. Bu batıl inanç da düğün için gerçekleştirilen altın satışlarını önemli ölçüde etkiliyor.”
Porsuk, bu durumu anlamakta zorlandıklarını da kaydederek bu tür batıl inançlara prim verilmemesi gerektiğini söyledi.
Önemli daralma yaratıyor
İzmir Ticaret Odası Meclisi üyesi Necmi Çalışkan da iç piyasaya yapılan altın satışlarında düğünlerin önemli hareket kaynağı olduğunu kaydederek, “Düğün takısı önemli bir gelenek. Ramazan ayının düğün mevsimine denk gelmesi durgunluk yaratmıştır. Diğer yandan iki bayram arasında düğün yapmanın uğursuzluk olacağı yönündeki inanış da daralma yaratıyor. Bunun üstüne okulların açılması ve kışlık hazırlık telaşının başlamasından kaynaklı çok fazla düğün olacağını düşünmüyorum” dedi.
Sektörü zor günler bekliyor
Çalışkan, altın fiyatlarının yükselmesi nedeniyle sektörün zor günlerden geçtiğini dile getirerek ihracatta da yüzde 30’luk daralma yaşandığına dikkat çekti. Altın fiyatları yükselince vatandaşın elindeki altını satma yoluna gittiğini, piyasadaki talep daralmasından kaynaklı da ithal edemez olduklarını kaydeden Çalışkan, önümüzdeki dönemde de sektör açısından sıkıntının devam edeceğini, piyasaların bu yönde ilerlediğini ifade etti.
Kuyumcukent’te umut var
Kuyumcukent İşletme A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Merim ise Ramazan ayında satışların gerilediğini belirterek daralan dış piyasalardan kaynaklı ise ihracatın istenen düzeyde olmadığını kaydetti. Merim, hisse senedi ve tahvil gibi yatırım araçlarının değer kazanması ve faizlerin normale dönmesiyle altının değerini bulacağını umduklarına işaret ederek “Bayram sonrası düğün sezonunun devam edeceği beklentisindeyiz. Kuyumcukent bünyesinde nikah ve düğün salonları olduğu için burada bir hareket gözlemliyoruz. Kısa süreli de olsa bir rahatlık sağlayacaktır” dedi. “İki bayram arası düğün olmaz” inanışı konusunda da Diyanet’ten yanlış olduğu yönünde açıklama yapıldığını, bu konuda halkı bilinçlendirdiklerini aktaran Merim, “Hurafe de olsa bu yüzden düğün yapmama konusuna olasılık bile vermiyorum” dedi.
Gelinlikte de aynı sıkıntı
Türkiye Hazır Giyim ve Moda Federasyonu Başkanı Nedim Örün, düğün sezonunda iç piyasaya gelinlik satışlarının Ramazan ayında durağanlaştığını söyledi. Sektör olarak iç pazardan daha fazla dış pazarı önemsediklerini vurgulayan Örün, “İç pazardan da talep gelirse ne ala. Yurt içinde düğünlerin olmaması gelinlik, abiye, damatlık, kuyumculuk, parfümeri gibi birçok sektörü etkiliyor. Satışlar, söz konusu hurafeden de mutlaka etkilenecektir. Bazı yörelerde insanlar sırf bu yüzden evlenmeyi bile erteleyebiliyor” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!