Domates virüsleriyle ilgili açıklama

Güncelleme Tarihi:

Domates virüsleriyle ilgili açıklama
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2015 01:09

ÇANAKKALE Ziraat Odası Genel Sekreteri Ziraat Mühendisi Eftal Ceylan yaptığı yazılı açıklamada; kentteki domates tarlalarında görülen hastalığı, 'domates lekeli solgunluk virüsü', 'domates sarı yaprak kıvırcıklık virüsü', 'tütün mozaik virüsü' ve 'stolbur' hastalığına bağladı.

Haberin Devamı

Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerinin domateste görülen hastalığın belirlenmesi için İzmir Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'ne gönderdiği numunelerin resmi sonuçları henüz gelmezken; Çanakkale Ziraat Odası Genel Sekreteri Ziraat Mühendisi Eftal Ceylan, konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Domates virüsleriyle ilgili açıklama

Kentteki domates tarlalarında görülen hastalığı, 'domates lekeli solgunluk virüsü', 'domates sarı yaprak kıvırcıklık virüsü', 'tütün mozaik virüsü' ve 'stolbur' hastalığına bağladı. Bu hastalığın daha önceki yıllarda da gerek Çanakkale'de gerekse ülke genelinde açık tarla ya da sera yetiştiriciliğinin yapıldığı alanlarda görüldüğün belirten Celyan, "Önceki yıllarda da çeşitli alanlarda büyük zarara neden olan virüs hastalıkları bu yılda, yağışlı ve nemli havaların Mayıs-Haziran döneminde süreklilik göstermesi nedeniyle gerek hastalık etmenlerini taşıyan yabancı otlar, gerekse tirips, beyazsinek ve yaprak bitlerinin yüksek yoğunluğa ulaşmalarından dolayı, taşıyıcı vektörlerde görülen artışa bağlı olarak virüs belirtilerinin görüldüğü tarla sayısını da arttırmıştır. Bu hastalık etmelerinin içinde, en tahripkar özellikte olanı ise 'domates sarı yaprak kıvırcıklık virüsü'dür. Etmenin zararı sadece yeşil aksamda kalmayıp, meyvelerde de güneş yanıklığına benzer. Beyaz renkte ve sarımtırak daire şeklinde lekeler oluşturur. Zarara uğrayan meyvelerin dış yüzeyi dalgalı olup ele alındığında sağlıklı bir domatesten farklı olarak sert yapılı hali hemen anlaşılır. Zaten kesildiğinde de içyapısı, halk arasında 'damarlı yapı' diye bilinen bir yapıdadır ki; pazar değeri olmayıp, salçalık olarak bile değerlendirilememektedir. Bu tip meyvelerin bulunduğu domates tarlalarından elde edilen ürünlerin satılamaması gibi bir durum da söz konusu değildir. Aynı tarladaki sağlıklı domatesler pazarlanmak üzere toplanırlar."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!