Dokuz köye su uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Dokuz köye su uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2011 00:00

Aydın Koçarlı’ya bağlı köylerde çıkan arsenikli su üzerine Vali Hüseyin Avni Coş uyarı yaptı, “Sonuçlar kesinleşinceye kadar tankerle gönderdiğimiz suyu kullansınlar, şüpheli kaynaklardan uzak dursunlar” dedi.

Haberin Devamı

AYDIN Koçarlı’ya bağlı Gözkaya, Boğaziçi, Çulhalar, Ersekler, Dedeköy, Bağcılar, Kızılkaya, Sobuca ve Tekeli köylerinin içme sularında standartların üzerinde arsenik çıktı.

Litrede en fazla 10 mikrogram arsenik olması gerekirken, köylerde 70-80 mikrograma kadar yükseldiği belirlendi. Vali Hüseyin Avni Coş, arsenik oranı yüksek çıkan kaynakların büyük bölümünün uzun yıllardır kullanılan kaynaklar olduğuna dikkat çekti, “Daha önce sağlıklı ve ayrıntılı tahliller yapılmadığı için bu durumun farkına varılamamış. Sağlık taraması çalışmaları da yapıp, su kaynaklarının kullanımından ötürü geçmişten gelen herhangi bir olumsuz etkilenme olmuş mu olmamış mı bunu tespit ediyoruz” dedi.

Sonucu bekleyin içmeyin

Arsenik oranının yüksek çıktığı köylerde halkın mevcut kaynakları içme suyu olarak kullanmaya devam ettiği yönünde duyumlar aldıklarına değinen Coş, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Bu kaynakların büyük bir bölümü öteden beri kullanıldığı için vatandaşlar ‘Bu suda bir zarar yok. Biz bunu yıllardır kullanıyoruz’ diyor. Biz bilim ve teknik neyi öngörüyorsa onu tavsiye ederiz. Bilim ve teknik, ‘Arsenik oranı kalıcı olarak yüksek çıkarsa bu suları içme suyu olarak kullanmanız sakıncalı’ diyor. Sonuçlar kesinleşinceye kadar tankerle gönderdiğimiz sulardan kullansınlar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!