Doğal mantar mercek altında

Güncelleme Tarihi:

Doğal mantar mercek altında
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2011 21:13

Muğla Üniversitesi, Anadolu’da doğal olarak yetişen yenilebilir mantarların akciğer kanseri ve alzheimer hastalığına karşı etkilerini araştırmaya başladı.

Haberin Devamı

MUĞLA Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Emin Duru’nun TÜBİTAK desteğiyle yürüttüğü proje ile Batı Anadolu’da doğal yayılış gösteren ve yenilebilir ticari potansiyeli olan mantarların antioksidan aktivitesi ile alzheimer hastalığına ve bazı kanser hücrelerine karşı etkileri belirlenecek. Doç. Dr. Duru, mantarların akciğer ve kolon kanser hücrelerine karşı ilaç gibi kullanılıp kullanılamayacağını çalışmalar sonucunda ortaya koyacaklarını belirtti. Duru, Türkiye’nin mantar florasının zengin olmasının ve Anadolu’da doğal olarak yayılış gösteren mantarların hem tıbbi aktiviteleri hem de buna sebep olan bileşikler üzerine araştırmalar olmamasının kendilerini bu araştırmaya yönelttiğini kaydetti.

Raporlar yayınlandı

Haberin Devamı

Son zamanlarda mantarların antioksidan aktiviteleri üzerine ilgi çeken bazı araştırma raporları yayınlandığını dile getiren Duru, “Bizim çalışma grubumuzun da mantarların antioksidan aktiviteleri üzerine uluslararası dergilerde yayınları mevcut. Ancak bu araştırmayı özel kılan, mantarların Alzheimer hastalığına ve bazı kanser türlerine karşı doğal bir ilaç olarak kullanılıp kullanılamayacağının belirlenmesi olacak” dedi. Projede Doç. Dr. Mehmet Emin Duru’nun yürütücülüğünde, Muğla Üniversitesi Kimya Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Öztürk, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Teke, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Hakan Akça ve Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden Prof. Dr. Murat Kartal araştırmacı olarak görev alıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!