Devlet sırrının değeri 500 Euro

Güncelleme Tarihi:

Devlet sırrının değeri 500 Euro
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2009 00:00

Casusluk yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan üç kişi, sorgularının ardından adliyeye sevk edildi. Zanlıların iki farklı hücre halinde birbirlerinden habersiz olarak casusluk yaptıkları ortaya çıktı.

Haberin Devamı

İZMİR ve Bodrum’da, MİT ile polisin ortaklaşa düzenlediği operasyonda casusluk yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan üç kişi, sorgularının ardından adliyeye sevk edildi. Zanlıların iki farklı hücre halinde birbirlerinden habersiz olarak olarak casusluk yaptıkları saptandı. Yunan adalarına günü birlik vizesiz deniz yolunu kullanarak gidip şifreli olarak gizli servis elemanlarına bilgi veren zanlıların, aktardıklarının önem durumuna göre 500 ile 700 Euro arasında para aldıkları ortaya çıktı. Bu arada N.H. ve A.H.’nin Yunanistan’da yaşayan akrabalarının olduğu, İ.Ş.’nin ise insan kaçakcılığı suçundan Yunanistan”da cezaevinde yattığı öğrenildi.

Eş zamanlı operasyon

Kentteki ve çevresindeki askeri tesislerinin ve savaş gemilerinin hareketliği durumunda görüntülerinin çekilip, yabancı ülkelere satıldığı bilgisini alan MİT ile İzmir Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri çalışma başlattı. Ekiplerin yaklaşık bir yıl boyunca gizlilik içerisinde sürdürdüğü teknik ve fiziki takip sonrasında, kimlikleri belirlenen, bağlantıları tespit edilen kişilere yönelik geçen çarşamba günü, eş zamanlı operasyon düzenlendi. Baskınlarda iyi derecede Yunanca bilen tur operatörü N.H. ve fırıncılığın yanı sıra çamaşırhane işleten kuzeni 42 yaşındaki A.H. Bodrum’da, 38 yaşındaki İ.Ş. ise İzmir’de gözaltına alındı. Zanlıların evlerindeki aramalarda, iki gemici telsizi, iki el telsizi, 3 dürbün, yön gösterme cihazı, 4 fotoğraf makinesi, 2 kamera, film negatifleri, askeri birliklere ait fotoğraflar, çok sayıda CD, doküman ve kroki, ruhsatsız av tüfeği, 170 tane fişek, dizüstü bilgisayar, 11 cep telefonu, 9 simkart, 3 de hafıza kartı ele geçirildi.

Haberin Devamı

ASKERİ ARAÇ PLAKALARINI BİLE VERMİŞLER

Sorgularında yaptıkları faaliyetleri tek tek anlattıkları ve suçlarını kabul ettikleri bildirilen zanlıların, Ege kıyılarındaki askeri ve kamu tesislerini, kıyı emniyeti faaliyetlerini, savaş gemilerini, sayısını ve hareketliliğini belirledikleri ortaya çıktı.
Birbirlerini tanımıyorlar
Zanlıların ayrıca, askerin çarşı iznini çakıp çıkmadığından, askeri araçların plakalarına, tatbikatların ne şekilde ve kaç askerle yapıldığı, katılan askerlerin rütbelerine kadar bilgileri toplayıp servis yaptıkları saptandı. Bölgedeki tüm askeri alanlarla ilgili araştırma yapan, elde ettikleri bilgileri, CD’lere kaydeden zanlıların, İzmir ve Bodrum’da iki farklı hücre olarak faaliyet gösterdiği, kuzenler ile İ.Ş.”nin birbirlerini tanımadıkları öğrenildi.  İki kuzenin verdiği bilgiler doğrultusunda iki kişinin de daha arandığı, yeni gözaltılar olabileceği öğrenildi.

VİZESİZ TURLAR

Haberin Devamı

Zanlıların casusluk faaliyetleri için, en kolay yol olarak Yunan adalarına vizesiz günlük tekne turlarını kullandıkları saptandı. En az ayda bir kez Yunan adalarına giden zanlıların, burada buluştukları gizli servis elemanlarına, elde ettikleri bilgileri şifreli olarak verdikleri, bilginin önem durumuna göre de 500 Euro ile 700 Euro arasında değişen miktarlarda para aldıkları belirlendi. A.H. ile Horoz Nuri lakaplı N..H.’nin amca çocukları olduğu ortaya çıktı. Lüks motor yatlarda kaptanlık yapan ve kiraladığı teknelerle turistleri Yunan adalarında mavi yolculuğa çıkardığı tespit edilen N.H.’nin Turgutreis’deki evinden sonra Konacık beldesindeki çamaşırhane ve temizlik malzemeleri satan işyerinde arama yapıldı.

YUNANİSTAN’DA HAPİS BİLE YATTI

Haberin Devamı

Bu arada zanlılardan N.H. ve A.H.’nin bazı akrabalarının, Yunanistan’da yaşadığı, Yunanistan gizli servis elemanlarının, tur taşımacılığı sırasında bu kişilerle bağlantı kurduğu, İ.Ş.’nin de, darp, hırsızlık, kız kaçırma suçlarından sabıkalı olduğu, insan kaçakcılığı suçundan da Yunanistan’da cezaevinde yatarken casusluk teklifi aldığı ileri sürüldü. Zanlılar İzmir Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi’ndeki işlemlerinin ardından bugün adliyeye sevk edildi. Emniyetten çıkışta basın mensuplarının casusluk yapıp yapmadıklarını sorduğu zanlılardan N.H. “Yok öyle bir şey” diye yanıt verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!