Devlet eliyle kuş katliamı

Güncelleme Tarihi:

Devlet eliyle kuş katliamı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2009 00:00

Orman Genel Müdürlüğü’nün yangın söndürme uçaklarıyla Bafa Gölü’nde düzenlediği tatbikatta, binlerce kuşun barındığı Menet Adası’na bırakılan tonlarca suyun bilançosu ağır oldu.

YANGIN söndürme uçaklarının eğitim uçuşu ve tatbikat için, bir bölümü doğa koruma alanı ve milli park içinde kalan Bafa Gölü seçildi. İki hafta önce göldeki Menet Adası’nı hedef belirleyen uçaklar aldıkları tonlarca suyu boşalttı. Çevredeki köylüler durumu EKODOSD’a bildirdi. Dernek yetkilileri Kuşadası Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefliği’nden tatbikatın durdurulmasını istedi. Eğitim uçuşları ve tatbikat Güllük Körfezi’ne kaydırıldı. Ancak, 4-5 günlük tatbikatın kuş katliamına dönüştüğü görüldü. Menet Adası’nda fotoğraflı inceleme yapan EKODOSD ekibi, onlarca yavru kuşun tonlarca suyun etkisiyle telef olduğunu, sağlam yuva kalmadığını belirledi.

Bafa uygun değil

EKODOSD Başkanı Bahattin

Sürücü, "Kuş kolonilerini fark etmeyen görevliler tonlarca suyu adanın üzerine bırakınca, büyük kuşlar kaçmış. Ancak yuvadaki yavruların çoğu kaçamayıp ölmüş. Bazı gri balıkçılların kanatları kırılmış" dedi. Sürücü, başta karameke ve sakarmeke olmak üzere birçok kuşun yuvasının yerle bir olduğunu vurgularken, "Orman yangınlarının önlenmesi için yapılan bu tatbikatlar çok önemlidir. Ancak, yer seçiminde titiz olunmalı. Bafa Gölü uygun değildir, çünkü nesli tehlikede olan birçok kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!