Devlet 14 can için 1 milyon ödeyecek

Güncelleme Tarihi:

Devlet 14 can için 1 milyon ödeyecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2010 00:00

Zafer İlköğretim Okulu’nun düzenlediği Kapadokya gezisine giderken yaşanan katliam gibi kazada ölen öğrenci ve veli yakınlarının, Milli Eğitim Bakanlığı ve İzmir Valiliğine karşı açtıkları 14 tazminat davasının tümü sonuçlandı.

Haberin Devamı

İZMİR Konak İlçesi’ndeki Zafer İlköğretim Okulu öğrencilerini 2007 yılı Nisan ayında geziye götüren Cumhur Çolak (39) yönetimindeki otobüsün, Aksaray’ın Eski İlçesi Bozcamahmut Köyü yakınlarında kamyonla çarpışması sonucu çoğunluğu öğrenci 33 kişi öldü. Aileler Milli Eğitim Bakanlığı’nı suçlayarak ayrı ayrı tazminat davası açtı.

30 kişi adına dava

Kazada yaşamını kaybeden öğrenciler Fatma Çalmanda, Onur Çukurcubaşı, İbrahim Alaş, Beren Açan, Büşra Güven ve Begüm Güler ile veliler Azize Sevinç, Deniz Evsen, Fatma Çukurbaşı, Nurhan Kılıçoğlu, Beyhan Saruhan, İsmet Alaş, Songül Açan ve İmadettin Açan’ın kanuni mirasçıları olan 30 kişi adına dava açan avukat Hadi Genç, okul yöneticileri ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın hizmet kusurlusu olduğunu belirtti.

Davalar reddedildi

Genç, yetkililerin gezi düzenlenen otobüslerin kapasitesi 46 kişi olduğu halde 64 kişinin binmesine göz yumarak bu kusuru işlendiğini öne sürdü. Mahkeme heyeti, davaları önce husumet yönünden reddetti.

Tazminat talebi

Haberin Devamı

? Böylece açılan 14 davada mahkeme yasal faiziyle birlikte ailelere toplam 1 milyon lira tazminatın ödenmesine karar verdi. Avukat Hadi Genç, otobüs şirketi sorumluları ve okulun müdürü hakkında da ceza davası açılması için suç duyurusunda bulunacaklarını, ayrıca tazminat da talep edeceklerini söyledi. Ölen 19 kişi için ise tazminat davası açılmamıştı.

Mahkeme 1.5 yılda sonuçlandı

Davanın Milli Eğitim Bakanlığı’na değil, İzmir Valiliği’ne karşı açılmasını istedi. Mahkemenin bu isteğiyle davalar yeniden açıldı ve yargılama 1.5 yılda sonuçlandı. İzmir Barosu avukatlarından Hadi Genç’in, trafik kazasında hayatını kaybeden 14 kişi için ayrı ayrı açtığı tazminat davalarından 4’ü geçtiğimiz aylarda İzmir 2. İdare Mahkemesi’nde sonuçlandı.

Büşra’nın ailesine 50 bin lira

? Kazada ölen öğrencilerden Büşra Güven’in ailesine 50 bin, velilerden Nurhan Kılıçoğlu’nun ailesine 60 bin, kendisi yaralı kurtulan fakat annesi Azize Sevinç’i kaybeden Furkan Sevinç ve ailesine 80 bin, öğretmen Beyhan Saruhan’ın ailesine 70 bin lira tazminat ödenmesine karar verildi. Geçtiğimiz günlerde, diğer 10 kişinin yakınlarının açtığı tazminat davaları da sonuçlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!