Devir teslimsiz koltuğa oturdu

Güncelleme Tarihi:

Devir teslimsiz koltuğa oturdu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2008 00:00

Ege Üniversitesi’nde renkli devir töreni düzenlendi. Dokuz Eylül Üniversitesi’nin yeni Rektörü Prof. Dr. Füzün, törensiz koltuğa oturmayı tercih etti.

Türkiye genelinde olduğu gibi İzmir’de de, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yaptığı Rektör atamaları gündeme oturdu. Gül’ün Ege Üniversitesi’nde listeye sadık kalarak birinci sıradaki Prof. Dr. Candeğer Yılmaz’ı ataması son derece olumlu karşılandı.

Cumhurbaşkanı Gül’ün, Dokuz Eylül Üniversitesi’nde ise oyların yüzde 47’sini alan Prof. Dr. Sedef Gidener’i atlayıp ikinci sıradaki Prof. Dr. Mehmet Füzün’ü ataması tepki gördü, şok etkisi yarattı.

Tercihin etkisi

Atamadaki tercihler görev değişiminde etkisini gösterdi. Prof. Dr. Füzün, Prof. eski Rektör Dr. Emin Alıcı’dan görev teslimini beklemeden sessiz sedasız makamına oturdu. Ege Üniversetise’nde ise Prof. Dr. Yılmaz için tören düzenlendi. Görevi teslim eden eski Rektör Prof. Dr. Ülkü Bayındır çiçeklerle uğurlandı.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde rektör adayı belirleme seçiminde 564 oy alan Prof. Dr. Sedef Gidener’in ardından 118 oyla ikinci olan ve bu sıralama ile giden listeden "Rektör" olarak atanan Prof. Dr. Mehmet Füzün, Prof. Dr. dün görevine başladı. Füzün’ün görevine sessiz sedasız, herhangi bir devir teslim yapılmadan başlaması camiaya şaşkınlık yaşattı.

Tören yapacağım

Devir teslim töreni yapılmamasının nedenini bilmediğini, DEÜ’de oturmuş bir tören anlayışı bulunmadığını, ancak kendisi görevini teslim ederken tören yapacağını belirten Füzün, atamasına ilişkin üniversitede herhangi bir tepki olup olmadığına ilişkin soruya şu yanıtı verdi:

"Cumhurbaşkanı’na üç isim gittikten sonra bu konu konuşulmaya başlandı. Benim sezebildiğim kadarıyla tabiiki arkadaşlarımızın büyük çoğunluğu Sedef Hanımın’ın olmasını istiyorlardı, onu arzuluyorlardı. Şu ana kadar herhangi bir reaksiyon, herhangi bir tavır görmedim. Telefonlara cevap veremez durumdayım. Türkiye’nin her yerinden tebrik telefonları alıyorum."

İddialara yanıt

Füzün, Prof. Dr. Fethi İdiman’ın rektör, Prof. Dr. Emin Alıcı’nın Tıp Fakültesi Dekanı olduğu dönemde, başhekimlik yaptığını, ancak ondan sonra İdiman ve Alıcı birlikteliğinin bozulup, birbirlerine rakip olduklarının hatırlatılması üzerine, "İdiman başarılı 4 yıl görev yaptı, Emin Bey ile ayrışım oldu. Emin Bey de başarılı rektörlük yaptı, dolayısıyle ben kimsenin devamı değilim. İkisi de benim eski arkadaşım. Bu dönem yepyeni bir dönem olacaktır" dedi.

Füzün, ağabeyinin Akhisar’da AKP ilçe başkanılğı yaptığı, milletvekili aday adayı olduğu, bunun da atanmasında rol oynadığına ilişkin iddialara ise şöyle yanıt verdi: "Bu çok söyleniyor, ağabeyim yok. İki kardeşim var. İkisinin de partiyle bilebildiğim kadarıyla direkt bir şekilde ilişkileri yok, bırakın ilçe başkanlığını. Bilmediğim bir süreç varsa bilmiyorum. Direkt bir partiyle ilişkileri yok."

İlk bayan rektörü

Ege Üniversitesi’nde rektörlük devir teslim töreni düzenlendi. Senato Üyelerinin katıldığı törende Prof. Dr. Ülkü Bayındır görevini Prof. Dr. Candeğer Yılmaz’a devretti, cüppesini giydirdi.

Devir teslim töreninde 8 yıllık görevi devretmenin mutluluğunu yaşadığını belirten Prof. Dr. Bayındır, "Ege Üniversitesi Türkiye’nin en önemli kurumlarından biridir. Bugüne kadar kendi içindeki tutarlılığıyla örnek olmuştur, bundan sonra da örnek olmaya devam edecektir" dedi.

Rektörlüğün bir bayrak yarışı olduğunu, onurlu bir görev üstlendiğini belirten Yılmaz ise, "Ege Üniversitesi köklü bir kurumdur, gelenekleri olan bir üniversitedir. Bu görev değişikliği aşamasında, seçim sürecinde bu bir kez daha görülmüştür" diye konuştu.

Daha sonra bahçede, eski Rektör Bayındır personelle vedalaştı, yeni Rektör Yılmaz tebrikleri kabul etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!