Deri ihracatı yarıya düştü

Güncelleme Tarihi:

Deri ihracatı yarıya düştü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2010 00:00

Krizde lüks tüketimin azalmasıyla ihracatı gerileyen deri sektörünün Egeli temsilcileri, pazarın yüzde 60’ını oluşturan Rusya’nın gümrükleri kapatmasıyla zor duruma düştü.

Haberin Devamı

TÜRK Lirası’nın ‘aşırı değerli’ olmasından kaynaklı sıkıntı yaşayan Egeli deri ihracatçısına bir darbe de en büyük pazarı Rusya’dan geldi. Son iki yılda ihracatı neredeyse yarıya gerileyen sektör çıkış yolu arıyor.
Yüzde 42 düşüş
Egeli deri ihracatçıları, 2008’in ilk yarısında 90 milyon dolar olan ihracatın 2010’un aynı döneminde yüzde 42 düşüşle 51 milyon dolara gerilediğine dikkat çekerek, Türkiye genelinde 300 bin kişinin geçimini sağladığı sektöre el uzatılmasını istiyor. Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Galiko, “İhracatımızın yüzde 60’ını yaptığımız Rusya’nın gümrükleri kapatması bizi sıkıntıya soktu. Kargo gidemiyor. Üstelik referans fiyatları çok yüksek” dedi.
Kur sıkıntısı
İhracattaki düşüşe bağlı olarak üretimde de düşüşün kaçınılmaz olacağına işaret eden Galiko, Avrupa Birliği konusunda da döviz kurundan kaynaklı sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi. Galiko, “Rekabet gücümüzü artırmanın en önemli yolu aşırı değerli Türk Lirası’na çözüm bulunması. Türkiye’nin bu döviz kuru ile rekabet edebilme şansı yok. Brezilya ve Çin parasını değersiz tutuyor. Biz ise enflasyona rağmen değerli tutuyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!