‘Çuvalcı general’ dolandırıcılığı

Güncelleme Tarihi:

‘Çuvalcı general’ dolandırıcılığı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2010 00:00

‘Çuvalcı General” olarak bilinen Amerikalı General Raymond Odierno’nun adı, bi kez Türkiye’de ihracatta dolandırıcılık olayına karıştı.

Haberin Devamı

DIŞ Ticaret Müsteşarlığı, Irak Maliye Bakanlığı’ndan gönderiliyormuş izlenimi verilen ve İngilizce belgeler içeren elektronik postalarla ilgili olarak ihracatçıları uyardı. Müşavirliklere sıkça başvuran firmaların çeşitli iş önerileri ve davet alıp kontrat aşamasına geldiklerini bildirdikleri belirtildi.

İlginç isim ilginç şirket

Sahte belgeleri hazırlayanların, ABD’nin Irak’ı işgal ettiği ilk yıllarda kullandığı ‘Multi National Force’ yapılanmasını ve Sülyeymaniye’de Türk askerinin başına çuval geçirten General Raymond Odierno’nun adını kullanması da dikkat çekti. Bağdat Ticaret Müsteşarlığı’nın araştırmasında, general olduğu iddia edilen kişiyi Türkiye’nin askeri ataşeliğinin bilmediği, Multi National Force yapılanmasının mevcut olmadığı belirlendi.
DTM’nin açıklamasına göre, Bağdat Ticaret Müşavirliği’nin araştırmasında Irak Maliye Bakanlığı’nın gönderilen belgelerdeki türde İngilizce format kullanmadığı belirlendi. Ayrıca, Irak Maliye Bakanı’nca imzalanmış gibi görünen bölümün, bilgisayar belgesi üzerinde kopyalamayla oluşturulduğu ortaya çıktı. Irak Maliye Bakanlığı’nın doğrudan firmalara herhangi bir belge göndermesinin mümkün olmadığı, bu yolla mal alınmadığı açıklamada hatırlatıldı.

Son günlerde sıklaşıyor

Haberin Devamı

İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Vasfi Çakıroğlu, Ukrayna ve Irak’ın yanı sıra başka ülkelerden de sahte belgelerle iş teklifleri geldiğini söyledi, “Bu dolandırıcılık amacıyla oluşturulmuş bir sistem” dedi. Çakıroğlu, söz konusu olayların son zamanlarda sıklaştığına dikkat çekti, uluslararası dolandırıcıların bir devlet kurumunun adını kullanarak ve antetli bir kağıdı resmi evrakmış gibi göstererek firmalara iş teklifinde bulunduğunu belirttti. Gönderilen hesap numaralarının ise kurumun değil, kişinin olduğunu anlatan Çakıroğlu, “Bu kimseler göstermelik taahhütlerle ilk parti ürünleri alıyor. Daha sonra ‘şu evrak eksik, bu evrak eksik’ diyerek oyalıyor. örneğin kontratı imzalamak için 3 bin 500 dolar havale gönderin’ diyorlar” bilgisini verdi. Çakıroğlu, konuyla ilgili olarak Ukrayna Fahri Konsolosluğu’nu uyardıklarını belirterek, “Bu durumun acilen tüm ihracatçılara duyurulması gerekiyor. Bu tür teklifleri kimse ciddiye almamalı ve karşılaştığı zaman belirtilen hesap numarasını derhal Emniyet’e ve yetkililere bildirmeli. Bunu ciddiye alan telefonla bile konuşsa,
ödediği faturayla zarar görür.
Dolandırıcılar için 100 kişiden
10’u inanıp parayı yatırsa bile kar olarak görülüyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!