COSTA, İzmir'i çıkış limanı yapacak

Güncelleme Tarihi:

COSTA, İzmiri çıkış limanı yapacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2012 17:55

SEATRADE Türk Kruvaziyer Forumu’nda, İzmir’in uzun süredir firmalardan talep ettiği “homeport” (çıkış limanı) olma konusunda önemli gelişme yaşandı.

Haberin Devamı

 

Türkiye’nin kruvaziyer turizminin gelişmesi için neler yapılması gerektiğinin ele alındığı oturumda konuşan Costa Crociere Avrupa ve Ortadoğu Hindistan Asya Bölgeleri Satış Pazarlama Yöneticisi Dario Rustico, homeport liman müjdesini veren isim oldu. Rustico, “Costa bu yıldan itibaren İzmir çıkışlı Yunan adaları turlarına başladı. Bu hatta daha büyük ağırlık verecek ve Costa Meditarrane gemisini tahsis edeceğiz” dedi.

Ege Restoranı önerisi
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise aynı Çin mutfağı gibi Ege mutfağının da çok zengin olduğuna ve tanıtılırsa turizme katkı koyabileceğine işaret etti. İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları Enstitüsü Bölümü’nden mezun olacak yetişmiş iş gücünü istihdam etme çağrısında bulunan Demirtaş, “Enstitü bünyesinde Ege Restoranları zinciri oluşturma hedefiyle çalışmalara başladık. Hazırladığımız zeytinyağlı ağılırlıklı Ege menüsüne kruvaziyerlerinizde daha çok yer verin. 100 metrekare yer ayırın. Ege Restoranları zincirinin bir adımı olsun. Çünkü kruvaziyerlerde Türk yolcu sayısı da hızla artıyor” diye konuştu.
İzmir’in dünyadaki ilk 50 limanı arasına girmeyi hedeflediğini bildiren Demirtaş, kruvaziyer firmalarının üst düzey yöneticilerine seslenerek şunları söyledi: “Avrupa, Amerika pazarı daralıyor. Oysa Ege, Karadeniz ve Doğu Akdeniz bölgeleri size çok müşteri sağlar. İklim şartları da ticaret de rotalar da birbirine uygun. Gemileriniz 12 ay çalışabilir. Eksiklerinizi tamamlayın. Ama sadece yolcu alın demiyoruz, her türlü ihtiyaç malzemesini ülkemizden alabilirsiniz. Kalite ve fiyatlarımız çok uygun.”

Haberin Devamı

Alsancak AVM'sine değinmedi
Bakan Günay, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu’yu da ziyaret etti. Mutlu, Günay’a, başta Alsancak Stadı’nın yeri olmak üzere kentin çeşitli yerlerine yapılacak AVM’lerle ilgili sıkıntılarını dile getirdi. Alsancak Limanı’na yapılacak AVM’nin hangi çapta bir projeyi içerdiğini bilmediğini, Özelleştirme İdaresi’nin limanı daha cazip hale getirmek için AVM ve otel projelerini koymaya çalıştığını tahmin ettiğini dile getiren Bakan Günay, “Liman Alsancak’la iç içe, Kemeraltı’na 10 dakika uzaklıkta. Alsancak’a, Kemeraltı’na çıkacak ziyaretçiyi orada haps edip İzmir halkının yararlanmamasının önüne geçilmeli. O alan turizm alanı olmadığı için bilmiyorum, ancak hassasiyetinizi ileteceğim” dedi. Günay diğer AVM projelerine ise değinmedi. 

Haberin Devamı

Yunanistan'a çağrı yaptı

Toplantıya katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da, “Yunanistan’la işbirliği yaparsak Ege Denizi dünyanın en tanınmış destinasyonu haline gelebilir” diyerek Komşu’ya çağrı yaptı. Turizmin barışın kurucu sektörü olduğunu vurgulayan Günay, şöyle devam etti: “21. Yüzyıl barış yüzyılı olsun diyorsak bunu kuracak olan bence fabrikalar değil, turizmdir. Kruvaziyer alanında Akdeniz’de tüm ülkelerle çok yakın işbirliği yapmak istiyoruz. Özellikle Doğu Akdeniz’de Yunanistan’la işbirliği yaparsak Ege Denizi dünyanın en tanınmış destinasyonu haline gelebilir. Bence bu alanda ne yapmamız gerektiğini teknik arkadaşlarımız ayrıca çalışmalılar. Biz Türkiye olarak her türlü işbirliğine hazırız.”
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Limanı’nda kruvaziyer gemileri için yapılacak parmak iskelelere talip olduklarını kaydetti. Vali Cahit Kıraç ise EXPO 2020’ye aday olan tüm ülkeler içinde en önemli kruvaziyer destinasyonunun Türkiye olduğuna işaret ederek, firma temsilcilerinden destek istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!